Лоше понашање детета крије се у погрешном приступу родитеља

24 априла, 2021

Родитељи кажу да деца данас немају поштовања због социјалних мрежа, доступности интернета, али на жалост свих нас, лоше понашање детета крије се у погрешном приступу родитеља.

Доносимо вам 5 разлога зашто данашња деца не поштују своје родитеље:

1. Показујемо како смо ми, родитељи, савршени у сваком погледу.

Толико се трудимо да у очима наше деце изгледамо као идеална створења, прави небески људи, да ни не примећујемо како то компликује наш однос са тинејџером. Деца сваки дан слушају теме: “Ја, на пример, у твојим годинама ...”, што у њиховој глави ствара застрашујућу слику: живим у свету у којем сви около раде само праве ствари и никада не праве грешке, пише Еконет.ру

Дете ће помислити како је оно срамота за породицу, јер стално греши. Уместо овог приступа, родитеља треба да каже: “И мени се десило слично, било је страшно, али ја сам тада урадио ово…” Тако дете може да види како се родитељ извукао из проблема и самим тим долази до поштовања.

2. Сталне оптужбе

Родитељи имају обичај да кажу: “Мораш да ме послушаш отац сам ти! Паметнији сам”. На несрећу, већина наших дијалога са тинејџером своди се на указивање на грешку, осуђивање његовог понашања и изрицање укора. Наши приговори и поучни говори изазивају само отпор, јер више личе на хвалисање него на искрену жељу да помогну. Да ли таква хвалисава и самопоуздана особа у нашем одраслом свету захтева поштовање од других?

3. Не признавање њихове памети и стручности

Да ли вам је превише тешко, драге тате и маме, да признате да је ваше дете у неким стварима већи стручњак од вас самих? Можете ли назвати своје потомство и питати га за савет рекавши: „Реци ми, јер се у ово питању разумеш боље од мене“. За дете је ово признање слично тријумфу у животу. Коначно, третирају га као равноправног, поштује се његова личност. Након ове фразе разарају се стари односи између вас, а на њиховом месту рађају се нови – равноправни. Чим нас почну занимати хобији и укуси наше деце, одмах почиње да се занима за наш унутрашњи свет одраслих.

4. Непоштовање сопствених родитеља

Постоји једно старо правило које каже: “Како се ти односиш према својим родитељима, тако ће се твоје дете односити према теби!” Једноставно.

5. Неповерење према детету

Одакле снаге и мудрост да научите да верујете свом тинејџеру? Како да верујете да ће ваша ћерка преноц́ити код своје другарице, а не у дискотеци са сумњивим пријатељима? Како спречити сопствену руку да посегне за телефоном детета и провери му поруке? Поверење у дете је тешко, посебно ако је дете већ ухваћено у лажи. Али то је једноставно неопходно, јер је веома тешко поштовати мајку која трчи са двогледом за сином и узвикује сваки час: “Не лажи ме! Знам да то није истина!”

 

Драги родитељи, поштовање никада није само једнострано. Ово је заједнички процес, верујте нам. Још нико није успео да на силу изнуди поштовање другог. Стога, ако желите да дете поштује вас, научите да и ви поштујете своје дете: да га питате за мишљење, да не задирете  превише у његове личне ствари, да не дозволите да ваша стрепња превлада здрав разум…

Извор: Стил

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама