Loše ponašanje deteta krije se u pogrešnom pristupu roditelja

24 aprila, 2021

Roditelji kažu da deca danas nemaju poštovanja zbog socijalnih mreža, dostupnosti interneta, ali na žalost svih nas, loše ponašanje deteta krije se u pogrešnom pristupu roditelja.

Donosimo vam 5 razloga zašto današnja deca ne poštuju svoje roditelje:

1. Pokazujemo kako smo mi, roditelji, savršeni u svakom pogledu.

Toliko se trudimo da u očima naše dece izgledamo kao idealna stvorenja, pravi nebeski ljudi, da ni ne primećujemo kako to komplikuje naš odnos sa tinejdžerom. Deca svaki dan slušaju teme: “Ja, na primer, u tvojim godinama ...”, što u njihovoj glavi stvara zastrašujuću sliku: živim u svetu u kojem svi okolo rade samo prave stvari i nikada ne prave greške, piše Ekonet.ru

Dete će pomisliti kako je ono sramota za porodicu, jer stalno greši. Umesto ovog pristupa, roditelja treba da kaže: “I meni se desilo slično, bilo je strašno, ali ja sam tada uradio ovo…” Tako dete može da vidi kako se roditelj izvukao iz problema i samim tim dolazi do poštovanja.

2. Stalne optužbe

Roditelji imaju običaj da kažu: “Moraš da me poslušaš otac sam ti! Pametniji sam”. Na nesreću, većina naših dijaloga sa tinejdžerom svodi se na ukazivanje na grešku, osuđivanje njegovog ponašanja i izricanje ukora. Naši prigovori i poučni govori izazivaju samo otpor, jer više liče na hvalisanje nego na iskrenu želju da pomognu. Da li takva hvalisava i samopouzdana osoba u našem odraslom svetu zahteva poštovanje od drugih?

3. Ne priznavanje njihove pameti i stručnosti

Da li vam je previše teško, drage tate i mame, da priznate da je vaše dete u nekim stvarima veći stručnjak od vas samih? Možete li nazvati svoje potomstvo i pitati ga za savet rekavši: „Reci mi, jer se u ovo pitanju razumeš bolje od mene“. Za dete je ovo priznanje slično trijumfu u životu. Konačno, tretiraju ga kao ravnopravnog, poštuje se njegova ličnost. Nakon ove fraze razaraju se stari odnosi između vas, a na njihovom mestu rađaju se novi – ravnopravni. Čim nas počnu zanimati hobiji i ukusi naše dece, odmah počinje da se zanima za naš unutrašnji svet odraslih.

4. Nepoštovanje sopstvenih roditelja

Postoji jedno staro pravilo koje kaže: “Kako se ti odnosiš prema svojim roditeljima, tako će se tvoje dete odnositi prema tebi!” Jednostavno.

5. Nepoverenje prema detetu

Odakle snage i mudrost da naučite da verujete svom tinejdžeru? Kako da verujete da će vaša ćerka prenoćiti kod svoje drugarice, a ne u diskoteci sa sumnjivim prijateljima? Kako sprečiti sopstvenu ruku da posegne za telefonom deteta i proveri mu poruke? Poverenje u dete je teško, posebno ako je dete već uhvaćeno u laži. Ali to je jednostavno neophodno, jer je veoma teško poštovati majku koja trči sa dvogledom za sinom i uzvikuje svaki čas: “Ne laži me! Znam da to nije istina!”

 

Dragi roditelji, poštovanje nikada nije samo jednostrano. Ovo je zajednički proces, verujte nam. Još niko nije uspeo da na silu iznudi poštovanje drugog. Stoga, ako želite da dete poštuje vas, naučite da i vi poštujete svoje dete: da ga pitate za mišljenje, da ne zadirete  previše u njegove lične stvari, da ne dozvolite da vaša strepnja prevlada zdrav razum…

Izvor: Stil

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama