Mali trik da motivišete decu da rade kućne poslove

jun 29, 2019

Mnogo puta smo pisali o tome da su deca najbolji imitatori na svetu i da, ako želimo da ih nečemu naučimo, moramo prvo sebe da prevaspitamo. Ipak, malo je onih koji vole i s osmehom obavljaju kućne poslove i protiv toga se ne može. Pa kako da zavolimo usisavanje i pranje suđa? Teško. Gledajući od nas, i deca nauče da izbegavaju kućne poslove i teško ih je naterati da urade i one najosnovnije popust skupljanja igračaka i nameštanja kreveta.

Zato bi trebalo da pronađete način da ove zadatke pretvorite u zabavu. Neki roditelji kućne poslove povezuju s džeparcem i na taj način motivišu decu da ih obave. Tome se pojedini psiholozi protive, dok drugi smatraju da je to sasvim u redu.

Mi mislimo da ne bi trebalo da sve obaveze koje dajemo deci pretvorimo u plaćene poslove, ali ponekad ih motivisati novcem za novu igračku – ne može da škodi.

Plaćene ili ne, evo jedne ideje kako da dečje obaveze u kući učinite malo manje dosadnim.

1. Kupite malu kofu, drvene štipaljke, vatu u boji, marker i lepak.

kofa
zadaci
2. Na drvenim štipaljkama markerom ispišite kućne poslove – veće poslove koji mogu važiti za celu narednu nedelju ili manje koje treba obaviti svakog dana. Ako odlučite da upisujete manje poslove, onda ih ređajte hronološki – od nameštanja kreveta ujutru, do sakupljanja igračaka uveče.

DSC_6067
stipaljke
3. Na vrhove štipaljki nalepite vatice u boji (ovo samo da bi izgledale lepše i veselije) i štipaljke hronološki zakačite za kofu. Kako dete izvrši neki zadatak, tako štipaljku ubacuje u kofu. Ako ste pristalica nagrađivanja dobro obavljenog posla, za svaki zadatak odredite vrednost, na kraju dana saberite štipaljke u kofi i… pare na sunce :).

kofa i stipaljke 1
DSC_6075
Alternativa kofi može da bude i ova tabla, sa zakačenim štipaljkama na levoj strani, za zadatke koje treba tek uraditi i na desnoj, za one koji su urađeni.

IMG_9185
Bez obzira na to da li smatrate da dete treba nagraditi za obavljene zadatke i tako motivisati ili da ga treba naučiti da ne očekuje nagradu za one poslove u životu za koje se podrazumeva da će ih raditi, ovako ćete celu priču učiniti zabavnijom.

Izvor: Zelena učionica

Foto: jcfotography.blogspot.com, amynjones.blogspot.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama