„Nisu djeca kriva. Gvožđe se kuje dok je vruće.”

jun 27, 2021

Komentar jedne mame na tekst „Snobizam savremenog roditeljstva”:

Foto: Canva

„Volim teme o roditeljima i deci i zato i hoću da prokomentarišem.

Majka sam troje djece, dva studenta od 23 i 20 godina i jednog srednjoškolca od 16 godina. Najstarije je rođeno u ratu, drugo 2 mjeseca poslije Dejtonskog sporazuma. Treće – kada se iole dobro živjelo.

Ja sam prestrogo vaspitavana, ali njih nikada nisam tako vaspitavala. Najvažnije mi je da su zdravi, živi, radosni. Bitno mi je bilo da izrastu u dobre i poštene ljude i trudim se da uvek idu tim putem. Veoma mi je važno da imamo povjerenje jedni u druge, ma šta da se desi. Povjerenje je stub dobrog vaspitanja. Oni su sva moja radost, hvala Bogu.

Nikad i nikad im nisam rekla da siromašnije od sebe gledaju sa visine. Nikad se nikome nisu nasmijali podrugljivo. Uvijek sam ih učila da pomognu onom kome treba pomoć, naročito bolesnim osobama. Naučila sam ih da vjeruju u Boga jer vjera igra veliku ulogu u odrastanju i stasavanju u ČOVJEKA. I ponosna sam na njih. Vrijedni su, pametni, emotivni. Hvala Bogu.

„Savremeni roditelji” od svoje djece prave snobove, neradnike, osobe koje ne znaju da funkcionišu bez roditelja. Ne mogu. Tako su učeni od pelena. Danas kada se rodi beba, nije se rodila BEBA, nego „princ” ili „princeza”! Sve samo sami „prestolonasljednici”, djeca koja ne prihvataju riječi NEMA, NE MOGU, NE MOŽEŠ.

Nisu djeca kriva. Gvožđe se kuje dok je vruće. Kad naučiš dijete da mu je sve servirano na tacni, bez da ono nešto privrijedi ili uradi, mora biti snob. I takvo dijete, tj.kasnije odrasla osoba ne može se snaći u životu. Prvo razočaranje koje doživi, uglavnom ga pretvara u slabića koji će posegnuti za alkoholom ili ne daj Bože nekom drogom, da bi se nosilo sa raznim životnim situacijama.

Često čujem roditelje koji kažu (sa malim prizvukom ponosa): „Ništa mu ne mogu. Takav je, tvrdoglav!”

NE! Dragi roditelji VI ste od djeteta TO napravili, samo vi, jer vi najviše vremena provodite s njim. Škola je PRVO VASPITNA, pa tek onda OBRAZOVNA ustanova, ali vi ne dozvoljavate prosvjetnim radnicima da vaspitavaju vašu djecu. Za vas je pedagogija i psihologija strani pojam.

I još bih mogla pisati, ali čemu?!

I izvinjavam se roditeljima koji su znali stegnuti srce i vaspitati svoju djecu. Malo ih je, ali ih ima.
Veliki pozdrav od jedne majke, ponosne i na sebe i svoju djecu, koja ne traže ajfone, markiranu odjeću i obuću, auto, Karibe i sl…”

Anđelka, mama troje dece

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "„Nisu djeca kriva. Gvožđe se kuje dok je vruće.”

 1. Sonja kaže:

  Bravo!

  1. Anđelka kaže:

   Hvala Sonja. ❤

 2. Maca kaže:

  U pravu ste,sem za onaj deo da je skola prvo vaspitna pa tek onda obrazvna ustanova.Obrnuto je.Lepo ste rekli da se deca vaspitavaju kod kuce i da se gvozdje kuje dok je vruce.Jos u predskolskom periodu se grade osnove vaspitanja…a dok se dodje do skole….obicno bude kasno!

  1. Anđelka kaže:

   U obdaništu danas, nažalost svako radi. A mi nismo krivi, ne možemo to promijeniti. 🙁 Hvala na komentaru. 🙂

 3. Manja kaže:

  Potpuno se slažem sa Vama gospođo Anđelka.Često sam isticala da treba osmisliti kazne za roditelje, a ne za đake.Deca najčešće nisu kriva.Kad slušam primedbe i kritike upućene deci i mladim generacijama,samo iste upitam ;”A ko je tu decu vaspitavao ?” Nisu deca izmislila markiranu odeću ,školovanje u Beču, privatne časove ,skupe telefone…Roditelji nameću stilove življenja,oblačenje, gledanje s visine na skromnost.Mojim sinovima često govorim da ne nose “marku” ,već da sami budu “marka.”

  1. Anđelka kaže:

   U potpunosti se slažem sa Vama, draga Manja! Kompleksi igraju veliku ulogu u životu. Veliki pozdrav! 🙂

 4. Aleksandra kaže:

  Divan tekst, upravo tako su i mene i mog supruga vaspitali, sad i mi vaspitavamo nasu decu i ucimo ih da je Bog uz nas, i da ce sami da se potrude da zarade za buducnost. Ucimo ih da budu samostalni od samog pocetka uz svu nasu podrsku i postovanje.

  1. Anđelka kaže:

   Svaka čast. Drago mi je čuti da ima još dobrih i savjesnih roditelja koji svojoj djeci žele dobro. Veliki pozdrav za Vas.

 5. Dunja kaže:

  Svako dete je u suštini mali sunđer koji upija sve što se oko njega dešava. Indetifikuje se sa onim što čuje i vidi.I sve polazi od kuće!!! I ogromna greška većine roditelja je to što pokušavaju da zaštite dete od problema! Svi bi mi voleli da bdimo nad decom i da ih zaštitimo od onoga što se zove ŽIVOT ali to je nemoguće! I ne treba ga štitili! Jel ako kao mali nauci da je život borba lakše će mu biti kad se osamostali i suoči sa prvim i pravim problemima! Jel dete je u suštini veliki-mali čovek kojem treba pomoći da kroz život ide sam a najviše što možeš i smeš zbog njega samog je da ga usmeris!

 6. Ivana kaže:

  Neostvarene ambicije roditelja, deci oduzimaju detinjstvo. Te klavir, te jezik, te ples, te gimnastika! Pustite decu da imaju detinjstvo i da znaju sta je igra u stvarnom svetu, a ne samo u virtuelnom! Bravo za tekst.

 7. mira kaže:

  Kako da se složim da Škola je PRVO VASPITNA, pa tek onda OBRAZOVNA ustanova, kada svi znamo da se vaspitanje nosi od kuće, a u školi se obrazuje i vaspitava?! Ima dobrih roditelja, ima dobre dece, a ima i roditelja koji nemaju vremena za svoju decu, jer su, ili preokupirani sobom, ili biznisom, ili trkom da obezbede osnovnu egistenciju. Ne znam da iko uči da decu “da druge gledaju sa visine”, osim ako svojim primerom to nisu pokazali. Najbolji primer deci smo mi kao njihovi roditelji. Zelena učionica ima toliko divnih saveta, da svakoga dana treba da odvojimo malo vremena da ih pročitamo i primenimo u životu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama