„Mama i tata polaze u školu”- obavezno štivo za svakog roditelja budućeg prvaka

11 jula, 2018

Ako imate predškolca u kući, sigurno već imate tremu. Šta nas čeka u septembru? Ko će biti učiteljica? Hoće li biti stroga? Ili blaga? A drugari? Hoće li biti neko iz vrtićke grupe ili će dete morati samo da stiče nove prijatelje?

Ma koliko da ste „opušten” roditelj, ovo je trenutak kad vam kroz glavu prolazi mnoštvo pitanja, a kada pred detetom morate pokazati samo ushićenje zbog onoga što vas čeka. Nikako strah i nesigurnost.


Da bi vam to pošlo za rukom, morate i sami osetiti sigurnost. Sigurnost da ste svoje dete naučili svemu što treba da zna da bi postalo đak prvak. A kako to da znate?

Knjiga koja postoji već blizu 20 godina, koja je nekoliko puta dorađivana (u skladu sa reformama obrazovanja) izuzetan je priručnik za sve roditelje čija deca polaze u školu. Zove se „Mama i tata polaze u školu”, autorke Mirjane Mitrović, u izdanju Kreativnog centra. Ova knjiga pomoći će vam da shvatite:

  • da li ste uradili sve što je potrebno da polazak u školu prođe uz minimum stresa (i šta još možete da uradite)
  • da li je vaše dete emotivno spremno i kako da ga pripremite
  • da li u kući gajite toplu, podstičuću atmosferu koja je vrlo važna za uspeh u školi
  • da li sa detetom provodite kvalitetno vreme (i šta to uopšte znači)
  • da li treba da učite slova i brojeve pre polaska u školu ili ne
  • kako da pomognete detetu da razvije radne navike
  • kako da kreirate atmosferu rada kod kuće
  • kako da se pripremite za taj prvi dan…

I još mnogo, mnogo važnih stvari o kojima možda niste razmišljali, zadubljeni u učenje slova i brojeva.
Ali pre svega, ova knjiga će vas naučiti da je ljubav uslov bez kog se ne može.

Donosimo i jedan sasvim kratak odlomak koji u sebi nosi suštinu čitave pripreme, ali toplo preporučujemo da ovu knjigu nabavite jer će vam kroz mnoštvo primera pomoći da shvatite za šta je vaše dete zapravo spremno i šta vi možete da učinite da ostvarite njegov pun potencijal.

„Svojim odnosom prema detetu kroz celo predškolsko detinjstvo, time koliko i na koji način se bavite njime, kako ga vaspitavate, koliko mu vremena, brige i pažnje posvećujete, koliko imate strpljenja i razumevanja za njega, vi utičete na to u kakvu će ličnost dete izrasti. A od toga kakva je ličnost zavisi i kako će se snaći u školi, kako će prihvatiti i školu i drugove i učiteljicu i kako će oni prihvatiti njega.

Roditelji koji misle, govore i čine pozitivno najbolji su primer svom detetu, jer mu pomažu da stekne sigurnost i samopouzdanje i da samo nauči da se ponaša poput svojih roditelja.

Roditelji koji umeju da saslušaju dete, da razumeju njegove potrebe, poruke i osećanja i da na njih odgovore podsticajem i podrškom, pomažu detetu da razvije svoje potencijale i veru u vlastite vrednosti.

I ne zaboravite: detetu je potrebnije da od vas čuje priču pred spavanje nego da dobije novu igračku; detetu više znači da dnevno odvojite pola sata samo za njega, za igru i druženje, nego da ste po ceo dan s njim u kući ali mu pri tom ne posvećujete ni pola sata svoje pune pažnje.”

Upamtite i ovo: Dete može odlično da zna da čita i piše, a da ne bude spremno za polazak u školu, i obratno – može biti spremno čak i ako ne poznaje ni jedno slovo. Učenje drugih stvari je važnije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama