Мама која је деци укинула екране поделила слику која показује позитивне ефекте овог потеза

Моја деца обожавају екране. Али екрани им нису узвраћали љубав. Претварали су их у деконцентрисане свађалице. Због тога смо муж и ја одлучили да их потпуно избацимо из дома.


Мама петоро деце, писац и блогерка Моли Дефранк пре седам месеци одлучила је да ишчупа своје клинце из раља екрана свих врста – паметних телефона, телевизора и рачунара. Недавно је објавила фотографију која сумира резултате овог потеза – пет малих читача ушушканих у кревет са књигама у рукама.

“Лако је детету ћушнути Ајпед у руке када желите пар минута на себе. Данашњи родитељи су прва генерација која мора да се суочи са овим дугорочним неконтролисаним експериментом који се спроводи на нашој деци. Тешко им је да се боре против нечег што је толико присутно и лако доступно. Ипак, у једном тренутку морате да се запитате да ли треба тако? Ми смо на крају закључили да ствари морају да се промене.”

Дефранк каже да су добробити ове одлуке биле вишеструке. “Почела сам боље да уочавам таленте и интересовања своје деце, јер су коначно могли да им посвете време. Ћерка је почела много брже да чита, а сада пише и приче. Син црта и чак је организовао породичне вечери цртања на којима је он наставник. За децу је добро да искусе досаду, како би преузела иницијативу и пробудила своју креативност.”

Штавише, детокс од екрана уопште није толико тешко изводљив, каже Дефранк: “Највећи изазов је понудити деци нешто што ће радити уместо гледања у екран. Деци је потребно што више интеракције са другим особама, како би развијала друштвене вештине и моторику. Морају да науче да препознају и тумаче различите изразе лица, говор тела, тон у говору и друге вештине комуникације.”

“Моја деца обожавају екране. Али екрани им нису узвраћали љубав. Претварали су их у деконцентрисане свађалице. Због тога смо муж и ја одлучили да их потпуно избацимо из дома. Деца су се прво бунила, а онда се живот наставио. Детокс је био изненађујуће лак и изводљив, а моја деветогодишња ћерка ми је више пута рекла како јој је драго што смо их избацили”.

Извор: Детињарије