66 начина да забавите дете којем је досадно

16 марта, 2015

Већ негде отприлике у другој недељи распуста, маме широм света суочавају се с истим проблемом – како сваког дана, 10 пута одговорити различито на исто питање: “Мамаааа, шта да радим? Досадно ми је!”
IMG_3722
Е сад, неке маме то решавају тако што пошаљу децу да гледају цртани филм или играју игрицу на рачунару, друге сваки пут “лупају главу” не би ли детету смислиле нешто креативно и занимљиво, а има и оних које кажу: “Досадно ти је? Хајде да очистиш своју собу!”. Да се разумемо, свако од ових решења је у реду, али не ако их примењујете свакодневно. Деца не смеју седети предуго за рачунаром, јер то има негативан утицај на њихов психо-моторни развој (ово знају и птице на грани). Ви не можете (и не би требало) да им стално говорите како да се забаве, то морају и сами да науче. Опет, сасвим је у реду да понекад пожеле да вас питају за савет, а ако их сваки пут пошаљете да раде нешто што не воле, избегаваће да вас много укључују у свој свет игре. А то ипак не желимо, зар не? Где је златна средина? У тегли. Не, нисмо полудели, стварно је у тегли. Или некој другој посуди. Ја на пример користим баш теглу. Напуним је папирићима, а на сваком од њих је нека од активности коју смо заједно смислили. И увек када је детету досадно, узимамо теглу и извлачимо папирић (само један!). Што извучемо, то радимо. А на папирићима има свега – од слагања ствари и скупљања играчака, преко гледања цртаног с мамом, жмурки с татом, па до одласка у парк. Наравно, овде и укућани морају бити спремни да, ако дете извуче, рецимо, прављење колача с мамом, морају да оставе своје тренутне обавезе и томе се прилагоде. Опет, дете мора бити свесно да преузима ризик – шта ако извуче намештање свих кревета у кући! Тегла “Мама, досадно ми је” (како смо је назвали) има много добрих страна. Пре свега, сами смо је осмислили, том приликом активирали машту, развили креативност, сецкали папириће, забавили се и провели квалитетно време заједно. Затим, дете вас неће толико често питати за њу, онда кад схвати да повремено може извући и неки мање пријатан задатак, вероватно ће одлучити да само нађе забаву. Још један поен за маму! Научила је дете да размишља и самостално бира активности. И наравно, тегла ће вас спасити оног осећаја благе језе када чујете: “Мамаааа, мени је досадноооо!”.

Ево активности које смо ми изабрали, можете их преузети овде.

Слободно их користите или направите нове – у складу са својим временом, укућанима који највише времена проводе с дететом, окружењем у којем живите и, наравно, афинитетима свог детета. И дајте нам своје идеје за теглу, наша је већ мало бајата!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама