66 načina da zabavite dete kojem je dosadno

mart 16, 2015

Već negde otprilike u drugoj nedelji raspusta, mame širom sveta suočavaju se s istim problemom – kako svakog dana, 10 puta odgovoriti različito na isto pitanje: “Mamaaaa, šta da radim? Dosadno mi je!”
IMG_3722
E sad, neke mame to rešavaju tako što pošalju decu da gledaju crtani film ili igraju igricu na računaru, druge svaki put “lupaju glavu” ne bi li detetu smislile nešto kreativno i zanimljivo, a ima i onih koje kažu: “Dosadno ti je? Hajde da očistiš svoju sobu!”. Da se razumemo, svako od ovih rešenja je u redu, ali ne ako ih primenjujete svakodnevno. Deca ne smeju sedeti predugo za računarom, jer to ima negativan uticaj na njihov psiho-motorni razvoj (ovo znaju i ptice na grani). Vi ne možete (i ne bi trebalo) da im stalno govorite kako da se zabave, to moraju i sami da nauče. Opet, sasvim je u redu da ponekad požele da vas pitaju za savet, a ako ih svaki put pošaljete da rade nešto što ne vole, izbegavaće da vas mnogo uključuju u svoj svet igre. A to ipak ne želimo, zar ne? Gde je zlatna sredina? U tegli. Ne, nismo poludeli, stvarno je u tegli. Ili nekoj drugoj posudi. Ja na primer koristim baš teglu. Napunim je papirićima, a na svakom od njih je neka od aktivnosti koju smo zajedno smislili. I uvek kada je detetu dosadno, uzimamo teglu i izvlačimo papirić (samo jedan!). Što izvučemo, to radimo. A na papirićima ima svega – od slaganja stvari i skupljanja igračaka, preko gledanja crtanog s mamom, žmurki s tatom, pa do odlaska u park. Naravno, ovde i ukućani moraju biti spremni da, ako dete izvuče, recimo, pravljenje kolača s mamom, moraju da ostave svoje trenutne obaveze i tome se prilagode. Opet, dete mora biti svesno da preuzima rizik – šta ako izvuče nameštanje svih kreveta u kući! Tegla “Mama, dosadno mi je” (kako smo je nazvali) ima mnogo dobrih strana. Pre svega, sami smo je osmislili, tom prilikom aktivirali maštu, razvili kreativnost, seckali papiriće, zabavili se i proveli kvalitetno vreme zajedno. Zatim, dete vas neće toliko često pitati za nju, onda kad shvati da povremeno može izvući i neki manje prijatan zadatak, verovatno će odlučiti da samo nađe zabavu. Još jedan poen za mamu! Naučila je dete da razmišlja i samostalno bira aktivnosti. I naravno, tegla će vas spasiti onog osećaja blage jeze kada čujete: “Mamaaaa, meni je dosadnoooo!”.

Evo aktivnosti koje smo mi izabrali, možete ih preuzeti ovde.

Slobodno ih koristite ili napravite nove – u skladu sa svojim vremenom, ukućanima koji najviše vremena provode s detetom, okruženjem u kojem živite i, naravno, afinitetima svog deteta. I dajte nam svoje ideje za teglu, naša je već malo bajata!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama