Пецање – направите сами едукативну игру за учење математике, енглеског, српског…

Игра је намењена ученицима првог и другог разреда на часовима енглеског језика, али би могла да се примени и на часовима српског језика и математике када деца тек почињу да уче слова и бројеве. Могу да је играју и родитељи са својим предшколцима код куће као и васпитачи у вртићима.

Mатеријал потребан за ову игру је дрвени или пластични штап дужине око 30 центиметара и дебљи конац на чијем ћете крају привезати магнет. Тако ћете добити штап за пецање.  

За рибице је потребан колаж папир или папир из блока за цртање исечен у облику риба. Биће једноставније ако на тањем картону нацртате и исечете облик рибе који ће вам бити нека врста калупа, па ће све рибице имати исти облик и величину. На рибице ставите по једну металну спајалицу за папир.


На папирићима могу да буду исписана слова, бројеви или шта год желите да ђаци обнове. Уколико желите да обнaвљате речи, можете металну спајалицу да ставите и на флеш-картице.

Игрица може да има два нивоа:

На првом нивоу (ниво препознавања), затражићете од деце да упецају одређену боју, слово, број или сличицу за одговарајућу реч.

На другом нивоу (ниво репродукције), деца ће пецати и изговараће оно што су упецала.

Oригиналан назив ове игре је Alphabet fish ауторке Jeanne Perret. Игра је презентована 2006. године на једном семинару за наставнике енглеског језика.

Аутор: Mарина Раичевић, ОШ „Вук Караџић“ Бор