Pa, ja obožavam svoju decu! Zašto je onda ovako teško?

27 septembra, 2016

Hej, mama, zdravo. Kako si? Mislim, kako si zaista, onako iskreno? Kažeš da si dobro, ali vidim da nisi. I to je u redu. Nisam ni ja.

Istina je da ne znam nijednu mamu koja je sasvim dobro. Mislim da bi tu frazu: „Dobro sam.” trebalo potpuno izbrisati iz rečnika. Jer mame su većinu svog vremena toliko mnogo više i toliko mnogo manje od jednog običnog „dobro”. Majčinstvo je sinonim za ekstremna osećanja i raspoloženja. Od sjaja do očaja. U jednom trenutku osećate iscrpljenost i čini vam se da ćete se srušiti od umora, a u sledećem ste preplavljeni nežnošću i srećom zbog prvog zuba, prve reči, prvog napisanog slova.

mama

Takva ekstremna osećanja vas mogu lako oboriti. Čak i one najbolje. Posebno ako ne brinete o sebi. A mnoge majke za to nemaju vremena, ili bar tako misle.

Znam, znam. Briga o sebi zvuči kao još jedan posao na već podugačkoj listi obaveza koju imaju mame. Kako bi to trebalo da brinete o sebi kad imate jedno, dvoje ili čak troje male dece koja se samo na vas oslanjaju i od vas zavise?

Osećate se istrošeno. Znam, jer sam se i ja tako osećala milion puta. Plakala sam bespomoćno u pola noći iznad bebinog kreveca, zajedno s njom. Pitala sam se gde grešim jer, roditeljstvo ne bi smelo da bude toliko teško! Pitala sam se koliko ću još moći da izdržim taj tempo…

Majčinstvo je divno i magično, ali i naporno i teško. Ali šta kad osećate samo onaj težak i naporan deo, kad sve ono divno nekako ne uspeva da dođe do izražaja? Tad je vreme za tajm-aut.

Ali zašto mi je potreban tajm-aut? Pa ja obožavam svoju decu!, misliš se ti u sebi, dok te preplavljuje osećaj krivice. Evo u čemu je tajna: mamina ljubav je neograničena, ali njena energija i snaga nije. Ljubav je motor koji je pokreće, a energija je gorivo. Kad se gorivo istroši, sva ljubav na ovom svetu nije dovoljna.

Možda vam se ovo neće dopasti, ali da biste vratili snagu i napunili baterije, neophodno je da na kratko ostavite decu. Žao mi je, ali tako je. Ne možete sipati gorivo u auto dok vozite. Ako ste mislile da svojoj deci činite uslugu time što ste im na raspolaganju u svakom trenutku, svakog dana – grešite.

Verujte mi kad vam kažem da je vašoj deci potrebno da napunite baterije, makar to značilo da će neko drugi na kratko brinuti o njima. Njima ne treba nervozna i istrošena mama, treba im mama koja je puna ljubavi, ali i energije. Treba im mama koja je dovoljno bila odvojena od njih da bi mogla da u potpunosti uživa u svakom trenutku s njima.

Ne mora to biti ceo vikend. Ne mora biti čak ni ceo dan. Par sati opuštanja u kupovini, na kafi sa drugaricama, u bioskopu, ili šetnji, biće dovoljno da se osećate mnogo bolje. Uzmite knjigu, ili telefon, ili dnevnik koji mesecima niste takli – šta god vam je potrebno da biste se osećali bolje.

I nemojte reći da ne postoji niko ko bi vam pomogao i pričuvao decu. Ako tata nije tu, tu je baka, deka, dobra komšinica ili mama iz parkića kojoj ćete vi pomoći kad joj se baterije isprazne. Potražite je, sigurno jedva čeka da i sama pronađe nekog ko će joj pomoći kad je njoj teško… Niko vas neće razumeti bolje od nje.

Priredila: A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama