Mamina mama je više vezana za unuke od tatine mame, kažu istraživanja

decembar 4, 2020

Imati unuke pravi je dezert života, pročitala sam jednom. Gledajući svoje roditelje kako u mojoj deci uživaju, potpuno shvatam ovu izreku.

I to, baš uživaju. Upijaju svaki trenutak, kao da se boje da ne propuste nešto jako važno. I razumem zašto je to tako. Negde su ostali željni nas, svoje dece, jer dok smo mi odrastali, morali su da misle o toliko stvari, da nisu stigli da uživaju.

Foto: Canva

Razumem ih. Jer, pored svega toga, biti baka ili deka je sama radost, a nula stresa. To je ono kad imate pravo da u deci uživate, pravo da ih bez griže savesti razmazite, a o vaspitanju, disciplini, granicama, misliće roditelji. Ono kad imate vremena za beskrajne zagrljaje, maženja, pravo da dozvolite jedan sladoled više nego što bi smelo, a odgovornost da “štetu” popravi je na nekom drugom. Biti baka ili deka pravi je eliksir života. Vremenska mašina. Ma blagoslov.

Ali druženje sa bakama i dekama blagotvorno je i za decu.

Zapravo, studije su jasno pokazale da kada baka i deka provode dosta vremena sa unucima, to je korisno za sve – i za baka i deke, i za unuke, pa i za roditelje koji imaju kome da se okrenu za savet, podršku, pomoć.

Ono što je posebno zanimljivo i što, možda, niste znali, jeste da je sprovedeno više istraživanja koja su pokazala da postoji posebna veza između bake po majci i njenih unučića. Prema jednoj od njih, u većini urbanih sredina, bake uglavnom više pomažu i angažuju se oko unučića, od deka. A bake po majci, naročito.

Mamina mama obično ima jaču vezu sa svojim unucima, naučnici veruju zato što je ona rodila ćerku koja je rodila to unuče. U mnogim porodicama bake po majci preuzimaju i više odgovornosti i više pomažu oko dece, provodeći više vremena s njima.

Zanimljivo je što, prema pisanju portala Science Daily, ovo ima i evolutivno objašnjenje, pošto su oni članovi porodice koji su za porodicu vezani po majčinskoj liniji po pravilu “važniji” od onih koji su vezini po očevoj liniji.

“Kroz evoluciju, žene su uz porodicu uvek bile vezane bezuslovno, odnosno, baka i deka po majci uvek su mogli biti sigurni da je unuče deo njih, nego što su to bili baka i deka po ocu. Zato se pretpostavlja da su baka i deka po majci obično spremni da učine više za unuke, od očevih roditelja.”

Kao neko ko je odrastao u zajednici, sa bakom i dekom po ocu koji su me voleli bezuslovno, ne mogu da potvrdim da je ova teorija potpuno tačna. Ipak, verujem da je povezanost ženske dece s majkama koja je svakako jača od povezanosti sa svekrvama, jedan od razloga što mamina mama obično bude “omiljena baka” unučićima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Mamina mama je više vezana za unuke od tatine mame, kažu istraživanja

 1. Pera kaže:

  To uopšte nije tačno!!! Ja sa ženom i ćerkom živimo daleko i od mojih i od ženinih(u inostranstvu). Kada nam se rodila ćerka, moja mama je prešla vuše od 600km samo da je vidi, dok se ženina majka osetila “ugroženo”, jer je postala baba. Nikad ženina majka nije pokazala neku preteranu vezanost za njenu unuku, našu ćerku, u odnosu na moju majku, koja je za sve što treba oko deteta ili dolazila kod nas, ili nam davala savete. Zato smatram da je ta povezanost roditelja oca, ili majke, sa unukom, individualna. Ne treba mešati babe i žabe.

 2. ljiljana kaže:

  Netačno. Jaču vezu imaju sa maminom mamom jer su one češće kod ćerki a te ćerke baš i ne vole kad im tatine mame tj svekrve često dolaze. Proverite

  1. Gaga kaže:

   Upravo tako! Na zalost, mlade majke stavljaju svoje frustracije iznad potreba dece.

 3. Jovana kaže:

  Mozda je to i zato sto majcina majka svoje unucice nosi u stomaku dok nosi i majku!

 4. Dragana Mijailovic kaže:

  Laz ! Mozda ako snaja sprecava da oceva majka gradi veze sa unucadma a svoju majku protura vise..

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama