Математика за школарце – како им размрдати вијуге?

Значај математике, њеног раног усвајања кроз игру и свакодневни живот, иде много даље од разумевања рачунских операција или од тога да дете оствари добар резултат на контролном из математике.

Да ли сте знали да реч “математика” за Грке заправо значи “учење”, а на хебрејском, корен ове речи је “размишљање”?

Математика развија способност критичког мишљења и логичког размишљања. А вештина учења је данас много важнија од знања јер се информације као такве лако могу пронаћи на интернету.

Фото: Pixabay

Управо се због тога често каже да “неписмени” 21. века нису они који не знају да читају и пишу, јер таквих готово и да нема, већ они који не умеју да уче и критички размишљају.

Дакле, ако помогнете свом детету да створи солидне основе у области математике, ви ћете му заправо поставити темеље за развој вештине постављања хипотеза, анализе података, препознавања образаца, закључивања, решавања проблема.

Математика се, дакле, кроз игру и забаву учи од најранијих дана. А кад дође време за школу, ако сте поставили добар темељ, вашем детету ће математика бити изазов и желеће да учи много више од онога што је предвиђено наставним планом и програмом.

С друге стране, ако дете математику не држи “у малом прсту” онда ће му додатни материјали за рад значити да побољша своје знање, а самим тим и развије способности о којима говоримо.

У зависности од тога да ли ваше дете у математици иде у корак са вршњацима или је неки корак испред њим, ово су неки од материјала намењени деци од 7 до 11 година, бирајте оне додатне материјале за рад који ће најбоље одговарати његовом нивоу знања.

Математичке степенице (од 1. до 4. разреда)

Основна намена ових збирки јесте да дете напредује оним темпом који одговара његовим могућностима, интересовањима и мотивацији.

На почетку збирке дати су општи нивои постигнућа, а на почетку сваке области нивои постигнућа који се односе на ту област. То су кратки описи знања и умећа која би дете требало да усвоји и развије у одређеној математичкој области. Ови описи су основни алат који вам је потребан да као учитељ или као родитељ паметно планирате и постепено, без притисака, проведете дете кроз градиво математике. Видећете да нивои у ствари показују како се одређено математичко знање постепено развија и усложњава и шта дете треба да уради да би закорачило један степеник више.

Математичке авантуре (од 1. до 4. разреда)

Авантуре су намењене напредним математичарима, ђацима од 1. до 4. разреда која из математике могу да напредују брже и више од својих вршњака.

Задаци у књизи су занимљиви, нестандардни и проблемског су карактера. Деца се стављају у различите проблемске ситуације које треба разрешити. Самостално долажење до идеје о решавању задатка и наслућивање решења развијају стваралачке потенцијале деце, као и интуицију неопходну за математичке проблеме. Кратка збуњеност на почетку рада мотивише дете да потражи у чему је проблем у задатку, а онда решење блесне изазивајући аха-ефекат. Ово доноси радост и жељу да се иде даље. Дете тада почиње да личи на математичара истраживача.

Забавна таблица множења

Ко би помислио да учење таблице множења може да буде забавно?

Ова књига садржи мноштво активности које ће деци помоћи да савладају таблицу множења. Научиће је тако што ће решавати задатке на разним занимљивим местима, на пример у лабораторији, циркусу, на аеродрому, у свемиру, у средњовековном замку, на Дивљем западу. У књизи се налази и страна с таблицама множења бројевима од 1 до 12. На крају књиге дата су решења, па деца могу проверити да ли су добро решила задатке.

Математика (са прозорчићима за деветогодишњаке)

Математика не служи само за решавање задатака у уџбеницима. Користимо је и у свакодневном животу на различите начине. Помоћу ње можемо нешто да избројимо, да измеримо и да нађемо решења за разне проблеме. А можемо и добро да се забавимо. Ова књига намењена је деци старијој од 9 година, а од осталих се разликује по томе што има прозорчиће испод којих се крију решења задатака. Обично су прозорчићи резервисани за најмлађе, али узбуђење које дете осећа кад треба да отвори и завири унутра није резервисано само за двогодишњаке, већ и за оне много старије.