Medalje, trofeji, značke i diplome za „trud“ i „učešće“ sada prekrivaju zidove soba naše dece.

14 avgusta, 2018

Za koju godinu, kada naša deca budu starija, žaliće se da smo ih previše voleli, da ih nismo naučili kako da zarade za život, kako da raspolažu novcem, da smo ih trebali puštati da prave više grešaka


Nosili smo ključeve od stana oko vrata, išli peške sami u školu i vraćali se u praznu kuću jer su nam roditelji još bili na poslu. Prelazili smo raskrsnice da bismo kupili žvakaće gume u obliku cigarete sićom koju smo čuvali u praznim konzervama.

Naša igrališta su bila obližnja gradilišta, hrpe zemlje, lokve sa žabama, koje smo skupljali kao kućne ljubimce. Penjali smo se na drveće, dolazili kući blatnjavi, preskakali komšijske ograde. Leti smo hodali bosi, tabani su nam bili crni kao ugalj, a prljavština nam se skupljala pod noktima. Skejt, roleri i bicikli definisali su naše granice – naši roditelji bi se mrštili ako smo tražili da nas negde odvezu. Bili su isuviše zauzeti čitanjem novina, gledanjem sapunica ili ispijanjem piva sa komšijama iz haustora.

U kuću smo ulazili kad padne mrak, ni minutu ranije.

Mi smo svoju decu dobili kasno. Verovatno isuviše kasno. Sada smo razdražljivi, hronično nenaspavani roditelji od 40-i-kusur godina. Tvrdimo da nam nije žao što smo čekali, jer smo morali prvo da „izgradimo karijeru” i želeli da „uštedimo dovoljno novca”, mada znamo isuviše dobro da niti imamo značajne karijere, niti neku značajnu ušteđevinu.

Razvozimo decu na ples, u muzičku, na engleski, na plivanje, na rođendane… Iako oni u potpunosti upravljaju našim vremenom, mi tvrdimo da ih ovakve aktivnosti čine kompletnim ličnostima, društvenim, obrazovanim, kreativnim…

Retko ih gubimo iz vida. Oni su naši mladi izdanci, pupoljci koji vire iz naše stabljike, kvalitet, trajnost i boja njihovog cveta u potpunosti zavisi od našeg pažljivog, odmerenog i promišljenog negovanja. Trpamo ih u nosiljke kao bebe, u kolica kao dvogodišnjake, dajemo im mobilne telefone da bi pratili njihovo kretanje kada su tinejdžeri.

Iako smo mi čuvali mlađu braću i sestre kad nam je bilo 9 godina, (i naša odgovornost je bila samo da ih sačuvamo žive), sada, kao roditelji, plaćamo fakultetski obrazovane bebisiterke, sa položenom prvom pomoći, pismima preporuke, proverenim bekgraundom, koje ne samo da čuvaju našu decu, već sa njima prave origami, priređuju predstave, podučavaju ih filozofiji i kineskom jeziku.

Nagradu bi dobilo jedno dete od nas 256, koje je zaista stiglo prvo u trci, ili je dobilo apsolutno najviše bodova na ispitu. Mi ostali bi izgubili. I to nam je bilo u redu.

Medalje, trofeji, značke i diplome za „trud“ i „učešće“ sada prekrivaju zidove soba naše dece.

Mi smo jeli hranu iz konzervi, kutija i zamrzivača. Večerali ispred TV prijemnika koji je imao četiri kanala u funkciji – tri ako je padala kiša. Sa hranom smo unosili sve moguće boje za hranu, aditive i konzervanse. Svoju dnevnu dozu vitamina C uzimali smo iz Traubisode. Nismo smeli reći roditeljima da nam se jelo ne sviđa, da ga ne želimo ili da nismo raspoloženi za tu vrstu hrane. Morali smo pomazati svoje tanjire, pojesti svaku mrvicu, u suprotnom bismo slušali lekcije o izgladneloj deci u zemljama trećeg sveta. Ono što ne pojedemo za večeru dobili bismo za doručak narednog dana.

Kao roditelji, svojoj deci satima pripremamo savršen obrok, bez glutena, iz domaćeg uzgoja, organski…

Kao deca, obavljali smo kućne poslove. Ribali smo linoleumske podove, slagali veš, ribali wc šolje, peglali zavese ili prali auta. Obavljali smo ove poslove zato što su naši roditelji „tako rekli“, zato što su naši roditelji imali kičmu, jer su bili diktatori kojih smo se bojali. Gotovo nikad nismo dobijali novac za kućne poslove. Da bi zaradili novac, morali smo prodavati sladoled, prati šoferšajbne na benzinskim pumpama, raznositi novine…

Naša deca dobijaju džeparac samo zato što postoje. Oni su isuviše zauzeti da bi imali prave poslove. Oni imaju nepregledan izbor pred sobom. Njihovo detinjstvo liči na šveski sto u all-inclusive aranžmanu. Mogu birati i kako ćemo ih kazniti – da li će ići u svoju sobu ili ćemo im nešto zabraniti…? Ali kao da je to uopšte bitno, oni i ne znaju značenje reči „ne“.
Naši roditelji su se držali podalje od škole, verovali su našim nastavnicima i prepuštali im brigu o našem obrazovanju. Nisu se pisale peticije kada celo odeljenje dobije jedinicu iz testa.

Niko od nas nije bio nadaren.

Sva naša deca su nadarena.

Za koju godinu, kada naša deca budu starija, žaliće se da smo ih previše voleli, da ih nismo naučili kako da zarade za život, kako da raspolažu novcem, da smo ih trebali puštati da prave više grešaka, da ih malo više bude sramota. Žaliće se da im je trebalo više pravila, više nezavisnosti i manje našeg „prijateljstva“, manje vremena pred ekranom, manje strukture, manje paranoidnih internet linkova…

Autor: Anjali Enjeti

Izvor:  Buka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Medalje, trofeji, značke i diplome za „trud“ i „učešće“ sada prekrivaju zidove soba naše dece."

  1. Marko Pesic kaže:

    Sve je to tacno za nase detinjstvo i bilo je prelepo i nista mu nije falilo. Ali cinjenica jeste da sam tada samo u mojoj ulici imao bar 20-toro drugara i svi smo bili nerazdvojni. Sta god da se radilo bili smo u coporu i to je ceo kraj znao. Bilo je bezbedno,poznavali smo svakog rodtitelja i svako je kod svakog jeo i ako se mozda nije toliko blisko druzio sa tim detetom. Danas me na klupi dok dajem detetu uzinu gledaju i prevrcu ocima sto se moje dete sali samnom i sto je glasno,remetimo mir nekome ko cita novine. U vrticu ne znam apsolutno ni JEDNO dete a kamoli roditelja,kada dodjemo po nasu decu cak svi ne kazu ni dobar dan na kapiji. Vreme je totalno izopaceno i ne shvatljivo. Zato su nam deca danas takva,bar vecina. Treba uciti dete da bude svoje i da misli svojom glavom a to sto nece imati drustva zbog toga i biti tuzno cesto ili zeleti da poklekne pod tim njihovim ponasanjem ne mozemo ga kriviti jer je glupo me dati detetu da se igra i terati ga da bude jedinka u takvom vremenu je opet sa druge strane vrlo lose i negativno vaspitanje. Treba ga razumeti i pruzati mu podrsku ali sa druge strane kako odrasta usmeravati ga da bude svoje i bude kao sto smo mi bili?.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama