Ментални развој предшколца увелико зависи од посвећености родитеља

Родитељи који имају трогодишњаке сигурно стално чују непрекидна питања попут, “Зашто то морам урадити?” или “Зашто пас не прича са мном?” итд. Важно је схватити да је то нормални когнитивни развој кроз које ваше дете пролази. Иако тих питања зна бити на стотине дневно, стрпите се, јер она вашем детету помажу да схвати свет око себе. Немојте се трудити да објашњавате ваша правила до детаља, деца тог узраста још увек не могу разумети и резоновати ствари на тај начин. Приметићете да ваше дете након пар минута вашег филозофског објашњавања једноставно окрене главу и почне да ради нешто интересантније од вашег њему неразумљивог говора. Уместо тога, покушајте да ваши одговори буду кратки попут, “Зато што је то добро за тебе” или “Да се не би повредила” , како би дете разумело шта му говорите, а уједно и добило одговор на своје питање.

Апстрактна питања

Иако нека питања вашег детета могу бити веома збуњујућа, схватите их озбиљно. Покушајте дете не остављати без одговора. Ако на питање попут “Зашто сунце сија” не знате одговор радије реците да ћете заједно пронаћи књигу о сунцу и сазнати одговор. Kада тако поступате ви ширите видике свом детету, храните његову радозналост и учите га да размишља јасније. У овим годинама дете не може посматрати проблем из више углова. Тако нпр. ако понудите детету две чаше различитог облика (једну мању, али ширу; а другу већу, али ужу) и у њих сипате исту количину сока, дете ће увек изабрати већу и ужу чашу. Њихова логика у том периоду је да је оно што је веће садржи у себи више. Тек у седмој години живота деца почињу сагледавати проблем из више углова.
Четврта година
Са четири године дете почиње да разуме концепте који се још више и детаљније развијају када крене у школу. Дете сада разуме да је дан подељен на јутро, поподне и вече, те да постоје годишња доба. У петој години деца већ познају неке дане у недељи, те да је сваки дан подељен на сате и минуте. Такође се почињу занимати и разумевати бројањем, словима, односима величина (нпр. веће наспрам мањег) и именима геометријских облика.
Наравно ако имате било каквих питања или нејасноћа поводом когнитивног развоја вашег детета или ако приметите да се ваше дете не развија приближно као његови вршњаци, увек је добро посетити педијатра. Тиме можете уклонити своје сумње и помоћи свом детету.
Извор: Предшколска