Mesto na kome pravda ne živi

12 januara, 2016

 
Sve rečeno u staroj, ponovljeno je i objašnjeno u Novoj godini. Ministar prosvete i dalje insistira na tome da se ukine građansko vaspitanje i verska nastava. Negde u izjavama promiče, da to nije kraj, već samo početak seče predmeta. Verbić konstatuje da mi nemamo kadra da ove predmete predajemo, tačnije, kvalitetno predajemo, svih 12 godina školovanja naše dece. Ovde je, ne sluteći, ministar otvorio Pandorinu kutiju kvaliteta srpskih fakulteta, kao i stručnog usavršavanja. Poznato je da u školi ne možete biti stalno zaposleni ako niste visokoobrazovani, a svaki predavač građanskog, završio je i fakultet i obuku. Šta ćemo sad? Da li smo možda na pragu revizije visokoobrazovnih institucija, pošto znamo da u svete seminare niko ne dira!?!
Implikacije su sledeće, kada ministar proceni da za nešto nema kapaciteta !?!, ukidaju se predmeti, za početak, a onda ćemo ukinuti i deo obrazovnog sistema. Šta će nam osnovna škola od 8 godina? Skupo je! A i srednja od četiri? Preterano je… Nema se toliko u budžetu za prosvetu, oskudacija, prepolovite, pa da idemo svi da gledamo rialiti nesvet u udarnom terminu!!!
Dakle, sada ministar procenjuje, bez ikakvih dokaza i kvalitet obrazovanja! Zanimljivo je kako ni ne pominje da je baš njegovom krivicom, ove školske godine, posle nakaradnih Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja , veliki broj zaposlenih, pedagoga, psihologa, nastavnika svih predmeta, preko noći ostao bez dela norme, tačnije, saznao da nema pun fond, kada je školska godina već počela. O svojim greškama, koje su izazvale tektonske potrese, ovaj minstar, ipak ne govori… Na kraju krajeva, možda je to i cilj, mnogo nas je, valja ukinuti i fondove časova i predmete i radna mesta i tako uštedeti za javna preduzeća koja jesu gubitaši, ali su Državi prirasla za srce…
Što se tiče veronauke, nejasno je zašto Verbić državu konfrontira sa crkvom? Neka prošla Vlada vratila je ovaj predmet u škole, a samo je to put i za ponovno izbacivanje. Ministar prosvete ne može, čak i da silno želi, niti da ukine, niti da uvede, novi predmet. Morao bi da dobije zeleno svetlo stručne javnosti, Nacionalno-prosvetnog saveta i konačno, same Vlade. Ima li ovaj ministar te kapacitete, ili je to način da skrene pažnju sa onoga čime bi trenutno mogao da se bavi, a ne bavi se!?
Elem, najmanje desetine gorućih problema trenutno bi mogao da rešava prvi čovek prosvete.
O platnim razredima, mnogo se govorilo, a i sam Verbić se oglasio ovih dana, kada je već evidentno da se potpisano nije realizovalo … Kao što dolikuje, mi smo ga podsetili da je zaboravio da podnese ostavku…
Međutim, nešto drugo je bio njegov dolazeći slogan. Na samom početku svog mandata, ovaj član Vlade, tvrdio je da će otvaranjem konkursa, u sistem uvesti najbolje ljude. Nije jasno šta je trebalo da se desi sa onima koji već rade i da li bi u tom slučaju, direktorski polusvet procenjivao ko je to kvalitetan, a ko nije!?! Ali, kako god, to je podrazumevalo i dovođenje mladih ljudi. Tu ideju, Unija je zdušno podržala, objasnivši ministru da redosled poteza nije dobar, jer prvo treba srediti sistem i ukrupniti norme, pa tek onda uvoditi nove ljude. Naravno, da se uvek zalažemo za zapošljavanje mladih. Onda je došao štrajk, Poseban kolektivni ugovor … i sve dalje je urbana legenda.
Šta se sada dešava? Posle suspenzije člana Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koji se ticao penzionisanja, na snazi je suluda odredba Zakona o radu, koja dozvoljava rad do smrti. Penzionisanje posle 65., njime je kategorija koja nije obavezna, dok vas direktori vole i drže uz sebe. Po srpskim školama sada se dešavaju čudne stvari. Da ne bi izazvali gnev kolektiva, direktori sa više od 65 godina života, ostaju na svojim pozicijama, ali u poslu ostavljaju i kolege, vršnjake, iz svojih škola!?! Dakle, ne da ne dolaze mladi, nego ne odlaze oni koji su zaradili penzije… Šta ćemo sada!?! Sporni član pomenutog Zakona je na Ustavnom sudu. Tamo može ostati i nekoliko godina. Do tada će naš sistem koji već ima, u proseku godina zaposlenih, više od 40, dobrano da ostari, bez nade da će se ikada podmladiti!?! Za to Unija SPRS ima jedan predlog koji će biti poslat Ministarstvu, pa ćemo videti da li će i za ovo rešenje Verbić naći problem.
Daleko od toga da ministar ne bi mogao da se bavi prodajom diploma, spornim doktoratima, inspekcijama, radom direktora, nadležnostima školskih uprava, planovima i programima, udžbenicima, tenderima za krečenje škola i sličnim, mnogobrojnim stvarima…
Ipak, on se još uvek zanima za ono što nije u njegovoj nadležnosti. Na jednostavno pitanje, Zašto!?!, zaista mi pada na pamet samo jedan bezsmileni, odgovor, Zato!
Jasna Janković
predsednik USPRS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama