Метода учења слова БЕЗ буквара – учитељице које једном покушају, више се не враћају на стари начин рада

Foto: Canva

Када се помене учење првих слова, оно на шта ће свако од нас помислити је – буквар. Већ готово читав век је он доминантан алат учења, а као што је познато, промене се код нас тешко дешавају. Ипак, наши саговорници кажу да постоји метод учења слова који је ефикаснији, бољи, природнији. Тај метод носи назив комплексни поступак описмењавања а осмислила га је (још шездесетих година прошлог века) и кроз своју каријеру усавршила Јелена Миоч, учитељица. О комплексном поступку се данас врло мало говори иако је он веома ефикасан и даје одличне резултате.

Шта је то комплексни метод описмењавања?

– Пре свега, треба рећи да у настави описмењавања постоје три поступка учења читања и писања. Први и најчешће коришћени је монографски, уз коришћење Буквара, где се целе године усваја слово по слово. Други је групна обрада слова, поступак усвајања по два или три слова, опет уз коришћење Буквара. Трећи и једини научно верификован је комплексни поступак учења. – објаснила је за наш портал Надежда Драгичевић, једна од ауторки комплета уџбеника за описмењавање по комплексном поступку који носи назив Почетница, а издавач је Едука.

Како нам је објаснила, уџбеници су настали у сарадњи са Мирославом Маринковићем и Јасмином Игњатовић, а састоји се из четири етапе: припреме, коначног усвајања слова и савлађивања ишчитавања речи и реченица, изграђивања правилне технике и разумевања прочитаног и усавршавања логичког читања.

Учитељица Татјана Бабић, учитељица са искуством дугим три деценије, овај метод описмењавања користи већ деценијама и каже да нема тог учитеља који је једном пробао комплексну методу, а да је потом одустао и вратио се на усвајање “слово по слово”.

“Комплексна метода описмењавања заправо подразумева целовито сагледавање речи и реченица, без анализе на саставне елементе (слова). Дакле, учи се једним целовитим приступом, где ученик слово не доживљава као циљ, већ као средство изражавања својих мисли и порука.” – каже Татјана Бабић, учитељица у ОШ “Светислав Голубовић Митрељета”.

“Када наставник одлучи да ради по комплексном поступку, то значи да усваја један сасвим нови, динамичан и другачији приступ. Учионица је од првог дана визуелно опремљена сликовним порукама. Буквар се не користи, већ уџбенички комплет Почетница. Пише се фломастерима, у свескама великог формата, без линија или на широке линије. Сваки ученик учи својим темпом, а приступ је индивидуалан и све зависи од инспирације ученика. Неко ће на конкретном часу желети да црта, неко да пише речи, неко само слова, али је најважније да ученик буде активан.

Едукина Почетница је материјал који је комплетно усклађен са принципима комплексног поступка описмењавања. Састоји се из четири књиге, а свака од њих покрива једну етапу описмењавања. Нема обраде слова по шаблону, формално, устројено по “корацима” већ су деци од првог дана кроз овај материјал дата сва слова на усвајање према психофизичким способностима сваког ђака.

Како изгледа настава?

– Учитељ наставу одржава потпуно ван традиционалног облика рада. Нема обраде појединачних слова, нема показивања како се слово пише ни вежбања слова. Она се савладавају целовито, у складу са целокупним животом у учионици. Зато је важно да наставник у учионици непрекидно ствара стимулативно окружење, а сваки ученик на сваком часу ради на бази својих сопствених потреба и знања. – каже Татјана Бабић.

Наставник је, заправо, ту да створи подстицајну атмосферу и да мотивише, да прати рад и пружа помоћ у мери у којој је то потребно.

“Сваки час је другачији од претходног и не може се предвидети. Али сви они наставници који су једном дали шансу комплексном поступку рада, више се нису вратили на претходни.” – објаснила је Татјана.

Предности комплексног поступка су бројне, објаснили су нам аутори Почетнице. Он уважава претходно знање и свако дете напредује сопственим темпом. Учитељ је организатор, а не предавач. Он је партнер у учењу. Мора да буде креативан и аутентичан и креира подстицајну атмосферу за рад.

“Он воли то што ради, зна шта и како ради. Сваки час је другачији и свима занимљивији и деци и учитељу. Он је инвентиван и сараднички настројен, организатор и водитељ процеса учења.” – кажу наши саговорници.

Како почети са применом комплексног поступка?

Ако сте учитељ који жели да да шансу овом доказаном методу који омогућава усвајање слова уз далеко мање стреса, индивидуалним темпом, онда предлажемо да редовно пратите најаве семинара које организује ИК Едука. Како су нам рекли, у припреми је један управо на ову тему. Почетница је њихово ново издање, па су спремни и детаљни приручници за наставнике, као и садржајне припреме које се добијају уз годишњи и месечни план рада.

За све информације о Почетници и семинарима, обратите се тиму Едуке на 011/3286-443.