Ministar prosvete o obustavi nastave: Ti časovi moraju da se nadoknade, Zakon je jasan, ne znam kome pomaže totalna obustava

1 decembra, 2022

Autoritet nastavnika je u velikoj meri ugrožen, smatra ministar prosvete Branko Ružić. Ali kad govorimo o nasilju prema nastavnicima, ministar za TV N1 kaže da podaci govore da tog nasilja ima u najmanjem procentu. Prošle godine prijavljeno je šest, ove godine do sada dva slučaja, što ne znači da nije bilo više.

– Ja sam uveren da nam to govori da ti ljudi gledaju na tu decu kao na svoju. Ali pozivam roditelje da razmisle malo o toj prvoj kući jer ne kaže se džabe “kućno vaspitanje”. Odgovornost nosimo svi mi i ako mislimo da će jedno ministarstvo da reši društveni problem, ako neko misli da će štrajk da reši nasilje – neće.

Ministar apeluje na one koji se opredeljuju za štrajk da povedu računa o tome da to što rade bude u skladu sa zakonom.

– Apelujem na njih da budu svesni činjenice da postoje različiti vidovi protesta koji neće ni na koji način narušiti odredbe Zakona o štrajku, Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i koji neće dovesti nas u nezgodnu poziciju da sada sankcionišemo one koji ne poštuju minimum procesa rada, kaže Ružić.

Na pitanje o pretnjama pojedinih direktora nastavnicima da mogu ostati bez posla ukoliko stupe u totalnu obustavu rada, ministar kaže da je Zakon jasan i da tu “nema šta da se preti”.

– Pročitate zakon i vidite šta vas sleduje ako prekršite zakon. Ako je organ rukovođenja, a to je direktor, upoznat sa odredbama Zakona, a verujem da jeste, znaju šta je, tako da nema potrebe da bilo kome pretite. Zakon o štrajku jasno definiše šta je minimum proseca rada, to znači da mogu da drže čas 30-40 minuta, a totalna obustava ne znam kome pomaže, jer ti časovi moraju da se nadoknade. Znači možete da protestujete vikendom. Tada se ne radi, je l tako, pa nećete ugroziti decu i terati ih da te časove nadoknađuju. Svaki sindikat ima pravo da izađe sa svojim stavom, ali mislim da je loše da se krši zakon. – smatra ministar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama