Министар: Сва невоља у школама креће од школских одбора

Први дан расправе о предлогу Закона о образовању и васпитању је завршен. Посланици који се противе усвајању Закона изнели су низ примедби на рачун онога што ће његово усвајање донети. Највећа примедба односи се на чињеницу да се министру дају далеко већа овлашћења него што је то случај са постојећим Законом. Ту се пре свега мисли на то да ће он имати последњу реч приликом избора свих директора у свим школама у Србији. Неки посланици назвали су то „хегемонијом министра”.
На ове оптужбе министар одговара да није он тај који ће бирати директоре у 1750 школа колико их има у Србији. Директор мора бити онај који је најбољи у колективу, а за избор је задужен сам колектив, школске управе, тимови, помоћници… Министар је задња карика у том низу и ту је само да аминује избор.
Говорећи о тренутној ситуацији у школама, министар се осврнуо на школске одборе и изјавио да од њих полази сва невоља у школама. „Ко направи већину у школском одбору – он влада. То морамо да променимо.” – каже министар.
Министар се осврнуо и на Закон о уџбеницима и рекао да ће се и он мењати. „Биће више бесплатних уџбеника, биће јефтинији и дигитални.” – додаје Шарчевић.
Критике су биле упућене и на то што ће хуманитарни рад бити својеврсна казна за ђаке.
„Ви то зовите како год хоћете, али васпитна је мера кад ђаци изађу из учионице и среде двориште или парк, било то вољно или невољно.” – одговара Шарчевић.
Посланици су подсетили и на изјаву премијерке Брнабић да не могу исту плату имати наставници који раде и они који читају новине  на часу и поставили питање вредновања рада наставника.
„Посао наставника ако се одговорно обавља, рударски је посао. Позвали смо људе из института за педагогију, психологију и друге стручњаке да нам помогну да направимо алат којим ћемо вредновати рад наставника. Само писање припрема њима одузме и 1/4 радног времена.” – каже министар.
А. Ц.