Миш лављег срца – књига за децу и одрасле која преноси најважнију лекцију о истрајности и успеху

ЈРЈ Мој издавач нас у последње време често обрадује занимљивим и пре свега корисним дечјим књигама, које не едукују само децу већ и њихове родитеље, васпитаче и педагоге. Једна од таквих је и едиција терапеутских сликовница о емоцијама које су нормалан део дечјег развоја, али је родитељима и деци понекад тешко да их разумеју и на њих реагују. Ова серија сликовница за кратко време је стекла велику популарност, а сада нам од истог издавача стиже нешто ново и другачије.

Реч је о ексклузивном издању под називом „Миш лављег срца“ које је до сада преведено на 30 језика. „Миш“ је највећи понос ЈРЈ издавача, а зашто је то тако, објашњава директорка и уредница Јована Мајсторовић и менаџерка за комуникације Ирена Вуксановић.

Kњига „Lion inside“ је у Великој Британији врло брзо постала бестселер и добитник многих међународних награда. Преведена је на 30 светских језика, а захваљујући вашој издавачкој кући, сад је имамо и на српском језику. Шта вас је навело да се одлучите да издате ову књигу?

Јована: Више је разлога за то. Најпре смо желели да издамо, да тако кажем, „вечну“ књигу. Књигу коју ће да чувају генерације, која ће да буде стални део кућне библиотеке, јер је толико вредна да је просто неопходно читати је изнова. „Миш лављег срца“ има све услове да буде почасни члан дечје библиотеке.

Зашто је ова књига тако посебна?

Јована: „Миш лављег срца“ је инспиративна прича у стиховима о мишу који је био толико мален да га нико у савани није примећивао. Због тога се осећао безвредно. Потпуна супротност овом плашљивом мишићу је краљ саване – огромни, горди, неустрашиви лав. Али наш миш решио је да више не буде невидљив. 

„Када бих могао само“,

помисли миш,

„да будем више као овај лав…“

Да бисмо променили себе или свој живот, потребна је одлучност и храброст. Мишић је схватио да „ако стварно желиш да стигнеш до свог циља као ПОБЕДНИК прави, онда треба да схватиш да све је у твојој глави.“ И ту креће његова промена. 

Зашто сматрам да је ова књига изузетно важна? Зато што нам даје једну од најважнијих животних лекција, које, чини ми се, људи често нису свесни. Свако од нас може да постигне све што жели, ако то јако жели. Није важно да ли си мали или велики, јер „чак и када си мали, кад нешто желиш снажно, ако си ЛАВ у срцу, то једино је ВАЖНО“. Зар није ово, заправо, најважнија лекција коју деца треба да науче на свом путу ка успеху и срећи?

Како је такав текст с психолошком конотацијом прилагођен деци од 4 године, па и оним старијима?

Јована: Рејчел Брајт је написала изузетну песму чије се риме лако памте, а поетски језик је свакако прилагођен деци, због чега ова књига има и велику књижевну вредност. Ово је прича са фабулом, она има свој увод, заплет и расплет, а дискурс нас упућује на важне поуке чија је улога да деца од малих ногу граде самопоуздање и да тако припремљени иду кроз живот знајући да је свака промена могућа ако крену од себе и да су сваким тим кораком ближи својој унутрашњој хармонији и задовољству. Самим тим, оваква поука је важна и за одрасле људе. У оваквом тексту и одрасли могу да поврате или стекну самопоуздање и покушају да промене нешто у себи или свом животу. У томе је највећа вредност књиге, јер се подједнако обраћа свим људима, узрасна граница не постоји.

Ирена, реците нам како су читаоци до сада реаговали на књигу?

Ирена: Досадашње реакције су јако добре. Чини ми се да је поука дошла до читалаца. Коментар једне маме говори да смо постигли оно што смо хтели: она је рекла да њена деца обожавају „Миша“, а онда је додала: „Ова књига је и за одрасле“. Драго нам је да читаоци препознају важност ове песмице, јер мислим да никад није касно за промену – без обзира да ли имате 4, 20, 50, 80 година… Сви дугујемо себи да будемо што срећнији и задовољнији собом. 

Делује да је „Миш лављег срца“ много више од дечје песмице. Коју то примену њена поука има у свакодневном животу?

Ирена: Апсолутно. Рецимо, ја сам у једном тренутку освестила да је живот заиста кратак и да је погрешно чекати да се велике ствари десе да бисмо били срећни. Поготово је погрешно очекивати да се то деси само од себе. Срећа је и у малим тренуцима од којих је живот састављен док не дођу те велике ствари. Раније сам имала и неке послове који ме нису довољно испуњавали или који нису били за мене. Али сам схватила да је то искључиво до мене – ако се потрудим, пронаћи ћу посао који волим и за који сам се школовала, јер да – то је могуће! Могуће је живети за своје идеале, могуће је испливати на површину упркос јакој конкуренцији или малом тржишту, могуће је наћи своје место под сунцем. Посао је само један пример, ово се односи на све сегменте нашег живота. Пресудна је вера у себе и спознаја да својим животом треба да владаш само ти, нико други. А када поставиш циљ – имаш ка чему да идеш и мотив да то заиста и урадиш.

„Храбро рекавши шта жели, пронашао је свој глас.

Мораш пронаћи начин да оно што ти је важно

кажеш гласно и снажно.“

Сигурна сам да сви кријемо лава у себи. Пробудите га и помозите том плашљивом мишићу да постане неустрашиви лав.