Miš lavljeg srca – knjiga za decu i odrasle koja prenosi najvažniju lekciju o istrajnosti i uspehu

JRJ Moj izdavač nas u poslednje vreme često obraduje zanimljivim i pre svega korisnim dečjim knjigama, koje ne edukuju samo decu već i njihove roditelje, vaspitače i pedagoge. Jedna od takvih je i edicija terapeutskih slikovnica o emocijama koje su normalan deo dečjeg razvoja, ali je roditeljima i deci ponekad teško da ih razumeju i na njih reaguju. Ova serija slikovnica za kratko vreme je stekla veliku popularnost, a sada nam od istog izdavača stiže nešto novo i drugačije.

Reč je o ekskluzivnom izdanju pod nazivom „Miš lavljeg srca“ koje je do sada prevedeno na 30 jezika. „Miš“ je najveći ponos JRJ izdavača, a zašto je to tako, objašnjava direktorka i urednica Jovana Majstorović i menadžerka za komunikacije Irena Vuksanović.

Knjiga „Lion inside“ je u Velikoj Britaniji vrlo brzo postala bestseler i dobitnik mnogih međunarodnih nagrada. Prevedena je na 30 svetskih jezika, a zahvaljujući vašoj izdavačkoj kući, sad je imamo i na srpskom jeziku. Šta vas je navelo da se odlučite da izdate ovu knjigu?

Jovana: Više je razloga za to. Najpre smo želeli da izdamo, da tako kažem, „večnu“ knjigu. Knjigu koju će da čuvaju generacije, koja će da bude stalni deo kućne biblioteke, jer je toliko vredna da je prosto neophodno čitati je iznova. „Miš lavljeg srca“ ima sve uslove da bude počasni član dečje biblioteke.

Zašto je ova knjiga tako posebna?

Jovana: „Miš lavljeg srca“ je inspirativna priča u stihovima o mišu koji je bio toliko malen da ga niko u savani nije primećivao. Zbog toga se osećao bezvredno. Potpuna suprotnost ovom plašljivom mišiću je kralj savane – ogromni, gordi, neustrašivi lav. Ali naš miš rešio je da više ne bude nevidljiv. 

„Kada bih mogao samo“,

pomisli miš,

„da budem više kao ovaj lav…“

Da bismo promenili sebe ili svoj život, potrebna je odlučnost i hrabrost. Mišić je shvatio da „ako stvarno želiš da stigneš do svog cilja kao POBEDNIK pravi, onda treba da shvatiš da sve je u tvojoj glavi.“ I tu kreće njegova promena. 

Zašto smatram da je ova knjiga izuzetno važna? Zato što nam daje jednu od najvažnijih životnih lekcija, koje, čini mi se, ljudi često nisu svesni. Svako od nas može da postigne sve što želi, ako to jako želi. Nije važno da li si mali ili veliki, jer „čak i kada si mali, kad nešto želiš snažno, ako si LAV u srcu, to jedino je VAŽNO“. Zar nije ovo, zapravo, najvažnija lekcija koju deca treba da nauče na svom putu ka uspehu i sreći?

Kako je takav tekst s psihološkom konotacijom prilagođen deci od 4 godine, pa i onim starijima?

Jovana: Rejčel Brajt je napisala izuzetnu pesmu čije se rime lako pamte, a poetski jezik je svakako prilagođen deci, zbog čega ova knjiga ima i veliku književnu vrednost. Ovo je priča sa fabulom, ona ima svoj uvod, zaplet i rasplet, a diskurs nas upućuje na važne pouke čija je uloga da deca od malih nogu grade samopouzdanje i da tako pripremljeni idu kroz život znajući da je svaka promena moguća ako krenu od sebe i da su svakim tim korakom bliži svojoj unutrašnjoj harmoniji i zadovoljstvu. Samim tim, ovakva pouka je važna i za odrasle ljude. U ovakvom tekstu i odrasli mogu da povrate ili steknu samopouzdanje i pokušaju da promene nešto u sebi ili svom životu. U tome je najveća vrednost knjige, jer se podjednako obraća svim ljudima, uzrasna granica ne postoji.

Irena, recite nam kako su čitaoci do sada reagovali na knjigu?

Irena: Dosadašnje reakcije su jako dobre. Čini mi se da je pouka došla do čitalaca. Komentar jedne mame govori da smo postigli ono što smo hteli: ona je rekla da njena deca obožavaju „Miša“, a onda je dodala: „Ova knjiga je i za odrasle“. Drago nam je da čitaoci prepoznaju važnost ove pesmice, jer mislim da nikad nije kasno za promenu – bez obzira da li imate 4, 20, 50, 80 godina… Svi dugujemo sebi da budemo što srećniji i zadovoljniji sobom. 

Deluje da je „Miš lavljeg srca“ mnogo više od dečje pesmice. Koju to primenu njena pouka ima u svakodnevnom životu?

Irena: Apsolutno. Recimo, ja sam u jednom trenutku osvestila da je život zaista kratak i da je pogrešno čekati da se velike stvari dese da bismo bili srećni. Pogotovo je pogrešno očekivati da se to desi samo od sebe. Sreća je i u malim trenucima od kojih je život sastavljen dok ne dođu te velike stvari. Ranije sam imala i neke poslove koji me nisu dovoljno ispunjavali ili koji nisu bili za mene. Ali sam shvatila da je to isključivo do mene – ako se potrudim, pronaći ću posao koji volim i za koji sam se školovala, jer da – to je moguće! Moguće je živeti za svoje ideale, moguće je isplivati na površinu uprkos jakoj konkurenciji ili malom tržištu, moguće je naći svoje mesto pod suncem. Posao je samo jedan primer, ovo se odnosi na sve segmente našeg života. Presudna je vera u sebe i spoznaja da svojim životom treba da vladaš samo ti, niko drugi. A kada postaviš cilj – imaš ka čemu da ideš i motiv da to zaista i uradiš.

„Hrabro rekavši šta želi, pronašao je svoj glas.

Moraš pronaći način da ono što ti je važno

kažeš glasno i snažno.“

Sigurna sam da svi krijemo lava u sebi. Probudite ga i pomozite tom plašljivom mišiću da postane neustrašivi lav.