МЛЕЧНИ ЗУБИ – кад ничу, и како и зашто их треба чувати!

2 марта, 2017

Први зуби (млечни зуби) почињу да расту око 6-ог месеца живота и настављају са растом до око 3 године. Нека беба добије први зуб са три месеца, док друга са осамнаест, а опет су обе здраве и нормално се развијају.
Деца добијају двадесет зуба, млечне зубе, током прве три године живота. Зато родитељима изгледа као да им стално ничу зуби и не ретко и неке болести приписују том сасвим нормалном процесу.

Каријес бочице
Каријес бочице или рани дечји каријес се јавља у доби од 6. – 8.месеца до 3.године дететова живота. То је агресиван облик каријеса који врло брзо уништава млечне зубе. Узрокује га колонизација бактерија, а посебно Streptococcus mutans . Цаклина млечних зуби је слабије минерализирана, а пулпа већа него код трајних зуби. Из тог разлога бактерије врло рапидно продиру кроз цаклину млечног зуба испод којег је порозан дентин, те тако погодују бржем и прогресивнијем ширењу каријеса.
Најчешћи разлози раног дечјег каријеса је непажња родитеља. Иако мисле да знају што је најбоље за њихово дете често греше код ова два поступка која су најпогоднија за развој каријеса бочице. Усна шупљина дјетета је без непогодних бактерија до тренутка док се оне не пренесу. Пренос је најчешћи с мајке на дијете и то преко хране. Наиме, неретко мајка прије него што детету жлицом стави храну у уста, проба ту храну користећи исту кашичица. То није добро, јер на тај начин бактерије из мајчиних уста прелазе на дијете и тамо се настањују. Други разлог је успављивање детета бочицом у којој је текућина која садржава шећере. То се односи на млечне производе, медом или шећером заслађене напитке, те сокове. Теком ноћи је смањено лучење слине, те се на површинама зуби лакше задржавају бактерије попут Streptococcus mutans , које узрокују каријес.
Каријес бочице првенствено захваћа горње секутиће, најчешће обострано и то вањске плохе зуба, а може се ширити и на кутњаке. Доњи зуби су углавном поштеђени, јер језик ствара баријеру, те је појачано лучење слине која има заштитну улогу. Клиничку слику у раном стадију можете препознати као беле мутне мрље које се шире према врату зуба. Касније се стварају удубљења, која могу продрети до пулпе зуба или се чак манифестовати распадом круне зуба, те остају само црни корени млечних зуби.
Последице каријеса бочице су вишеструке. Оне могу бити видљиве на млечним и трајним зубима, те у развоју детета. Разорени зуби дакако, онемогућавају правилну прехрану и пробаву, те тиме и сам развој детета. Осим боли разорених зуби, могућа су крварења, те неугодан задах, фистуле и гнојне отеклине. Последице су видљиве и код трајних заметака и младих млечних зуби. Прерани губитак млечних зуби узрокује неправилан положај изниклих младих трајних зуби, као и гурање језика у празан простор где би млечни зуби требали чувати место за трајне. Честе су и психолошке последице код деце. Због губитка предњих зуби, неретко имају проблема с изговором слова Р, С, В, З, којих се касније тешко решавају, те естетских проблема узрокованих неправилним положајем зуби, што често изискује компликованије ортодонтске захвате. Све то може деловати на психу детета и повлачење у себе.
Како спријечити каријес бочице?
Првенствено добром хигијеном! Важно је да се зубићи након сваког оброка очисте барем ватицом и млаком водом, како би се избјегло задржавање бактерија на површини. Што је дете старије и има више зуби, може се полако користити и четкица намењена тој доби и млечним зубима. У почетку ју је боље користити без пасте, јер деца у тој доби не знају испљунути пасту, па би ју само гутали, а с временом увести и прилагођене зубне пасте. Премазивање флуором је такође битна ставка, јер помаже у очувању и отпорности цаклине. Важно је и смањити унос слаткиша и слатких напитака у дететову усну шупљину. Обавезно избегавати успављивање детета слатким напитцима и кориштење заједничког прибора за јело и хигијену с другим укућанима.
Извор: stomatologdrorjen.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама