Могу ли се ти ваучери искористити за куповину – пречишћивача ваздуха?

4 новембра, 2022

Најављени штрајк просветних радника у организацији Уније синдиката просветних радника Србије требало би да се одржи 8. новембра. У захтевима које наводе, нема ниједног који се не тиче новца. Плате, регреси, награде, коефицијенти. С друге стране, проблема у образовног систему је много и већина њих остала би и даље ту, све и кад би сваки од ових захтева био испуњен.

У исто време, Београд поново доспева на листу најзагађенијих градова на свету.

У исто време, школе у главном граду прикупљају податке деце и наставника, како би им били подељени ваучери у вредности од 6000 динара. У једној просечној београдској школи има 1.000 ђака и барем 70 наставника. То значи да ће, само у тој једној, вредност подељених ваучера износила 6,5 милиона динара. Угрубо.

У светлу свих тих дешавања – нерешавања проблема загађеног ваздуха који деца удишу и поделе огромне количине новца кроз ваучере, доносимо један измаштани допис групе наставника, из пера бивше наставнице Маје Бугарчић.

Школски одбор

3.11.2022. године

“Поштовани,

Ми, доле потписани наставници, желимо да вратимо ваучере које смо добили, који се могу употребити за куповину веша у продавници „Јавор“ у Реснику или чарапа у продавници „Вуница“ на Канаревом брду, и да вас замолимо да покушате да их замените за ваучере који би се могли употребити за куповину пречишћивача ваздуха који би се поставили у учионицама.

По одлуци Скупштине Града Београда, сви просветни радници су добили поменуте ваучере на износ од по 6.000 динара. Као што смо сви свесни, тај износ, нарочито са ограничењем где се може употребити и имајући у виду вртоглав раст цена на дневном нивоу, не представља значајну помоћ за било кога од нас, али када би се износ предвиђен за све наше наставнике употребио за ове апарате који су у овом моменту најпотребнији, то би свакако имало смисла.

Као што је познато, Београд већ веома дуго спада у најзагађеније градове у свету. Ипак, не постоји било каква стратегија да се то опасно стање поправи. Стога ми, доле потписани, желимо да покренемо акцију куповине пречистача ваздуха, тим више што смо приметили да ученици (и наставници) имају проблема са респираторним системом више него на врхунцу епидемије вируса корона. Сматрамо да би ови апарати бар донекле решили проблем, а простом рачуницом смо закључили да би износ предвиђен за наставнике био сасвим довољан да свака учионица добије адекватан пречишћивач.

Ако ово не буде могуће, замолили бисмо вас да покушате да ваучере преусмерите на куповину маски које штите од загађења, како бисмо могли да наставимо да радимо и како не бисмо поново морали да се враћамо на онлајн наставу.

Хвала на разумевању.”

Далеко од тога да плате наставника нису важне и да не треба да буду веће. Али, постоје и друге ЈЕДНАКО важне теме, на које не смемо заборавити. Јер ако то учинимо, ни све повишице овог света неће бити довољне да надокнаде штету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама