Moj omiljeni blok – radne sveske za samostalan rad dece uzrasta od 3 do 6 godina

5 aprila, 2022

Razviti samostalnost kod dece jedan je od najvećih izazova. Znajući da se svako dete razvija svojim tempom, roditeljima nije jednostavno da procene kad je trenutak da počnu da, u pojedinim aktivnostima, osamostaljuju svoju decu.

Jedan od primera je igra. U kom trenutku dete počinje da se igra samo? Pa, zapravo, čim postane svesno sveta oko sebe. Igra se svojim rukama, jastukom, prostirkom na kojoj leži, a kad hoće da nas prepadnu, kablovima i šoljama punim vrele kafe.

Kad samo malo porastu, počinju da se interesuju za prave igračke, ali i za bojice i olovke, nalepnice i slikovnice. Ako želite da zainteresujete dete za učenje, čitanje, bojenje, otkrivanje sveta kroz slikovnice i zanimljive mozgalice, važno je da im one uvek budu tu negde, na dohvat ruke, da za njima mogu da posegnu u trenucima dosade. I da vide VAS kako ih listate i čitate.

 

Za prve korake u nekom samostalnom radu, većina roditelja čeka polazak u predškolsko ili čak u samu školu. Istina je da je deci samo potreban onaj materijal koji je pažljivo biran i primeren njihovom uzrastu i oni onda, verovali ili ne, već sa tri godine, mogu uzeti radnu svesku i raditi potpuno sami.

Takvu svesku osmislila je Izdavačka kuća Klett i zove se Moj omiljeni blok. Reč je o ediciji koja se sastoji od ukupno 6 radnih listova – tri za uzrast od 3 do 4 godine i tri za uzrast od 5 do 6.

Kako su to deca koja još nisu savladala čitanje, svi zadaci su vrlo intuitivno dati – dovoljno je da mali hrčak u glavi zavrti svoj točkić i ukapiraće šta se u kom zadatku od njih očekuje.

Za uzrast od 3 do 4 godine su osmišljene tri sveske.

Prepoznaj, zapazi i poveži, gde je cilj baš to – da se razvije upornost, sposobnost povezivanja, logičkog razmišljanja, pronalaženja rešenja, zaključivanja. Sa istim ciljem kreirane su i druge sve, samo što su one namenjene konkretnim situacijama, po kojima i nose nazive – Za vožnju automobilom i Kada mi je dosadno.

Primeri zadataka:

Download (PDF, 1.82MB)

Download (PDF, 541KB)

Download (PDF, 1.78MB)

Za one malo starije, od 5 do 6 godina, Klett je osmislio slikovnice kroz koje deca, takođe bez pomoći odraslih (koja, razume se, nije zabranjena) uče da prepoznaju slova i brojeve. Jedna od njih nosi naziv upravo Prvi brojevi i misaone igre, te se upoznavanje brojeva ne svodi na puko fotografsko prepoznavanje već na njihovo učenje kroz misaone i logičke igre, deci zanimljive. Radne sveske Na odmoru i Na putu upravo su odlični saveznici kad negde krenete s decom i imate vremena na pretek za sve, pa i za razgovor o temama koje slikovnice nenametljivo mogu pokrenuti.

Download (PDF, 2.27MB)

Download (PDF, 462KB)

Download (PDF, 1.53MB)

Naravno, svaka od ovih slikovnica podržaće razvoj fine motorike i razmišljanje o tome kako svet oko nas funkcioniše i razvija se. I nijednoj od njih nije cilj da po svaku cenu nametne rano učenje, već da kroz igru adekvatno odgovore na radoznalost koja je deci i onako prirodno data. Samo nam, ponekad, trebaju saveznici da bi ona procvetala u punom sjaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama