Монтесори лекција у три времена (усвајање појмова)

3 децембра, 2018

Монтесори педагодија издваја посебан начин усвајања нових речи односно појмова и њу је Марија Монтессори назвала “лекција у три времена”. Сама метода лекције у три времена помаже у развоју говора и ја је често кориситим у раду како би детету олакшала разумевање и усвајање нових речи.

Сама метода је врло једноставна за примену и подразумева именовање, показивање и питање.
I лекција (именовање)
Прва лекција подразумева именовање предмета, изабраћемо три предмета који имају сличне особине (нпр. три врсте воћа – јабуку, банану, крушку). Предмете (и бића) можемо да бирамо у односу на тренутна интересовања детета или у односу на активност која се спроводи, ако би узели тему Нова година онда би могли да изаберемо 3 појма – јелка, поклон, Деда Мраз. Сва три појма су врло јасна и могу се пронаћи одговарајуће фигуре или слике тих појмова.
Када одаберемо три појма онда их именујемо, показујући прстом на сваки од предмета говоримо “Ово је јабука.”, “Ово је банана.”, “Ово је крушка.” – на овај начин вежбамо и показни гест. Поред показивања сваки од предмета (тј. воћа у овом случају) можемо да узмемо у руке и да их опипамо, да осетимо текстуру и тежину и детету дозвољавамо исто. Након што смо именовали, питамо дете да понови.
Речи се трудимо да изговарамо јасно и полако, тако да дете може да чује сваки глас.
Прва лекција се може поновити неколико пута.
II лекција (показивање)
Друга лекција подразумева препознавање и он би требало да тече без журбе, јер је друга лекција тј. фаза пресудна за усвајање треће.
Искористићемо исте примере – јабука, банана, крушка.
Као увод у другу лекцију понављамо прву и именујемо свако воће посебно – “Ово је јабука.”, “Ово је банана.”, “Ово је крушка.” показујући или манипулишћу са њим. Затим питамо дете “Да ли можеш да ми покажеш јабуку?” , а затим и “Покажи ми јабуку”. Уколико је дете показало право воће онда можемо да надовежемо активност и кажемо “Стави јабуку овде.”; “Подигни је и стави у корпу.” и сл.
Уколико се деси да дете не може да покаже оно што му тражимо, враћамо се на прву лекцију.
III лекција (питање)
На трећу лекцију прелазимо тек када смо сигурни да дете зна да именује то што тражимо од њега. Трећу фазу започињемо тако што ћемо поновити прве две, а онда ћемо дете питати “Шта је ово?”.
Важно је не вршити притисак и дати довољно времена детету да да одговор – чекање је кључно, неком детету ће требати пар секунди да да одговор, некоме ће можда требати и минут важно је да будемо стрпљиви.
Све три лекције се дају у исто време, оне се растављају тј. за сваки дан/час/третман можемо да изаберемо три речи (или више уколико дете може да их усвоји више) које желимо да дете усвоји и онда крећемо лекцију у три времена – именовање, показивање, питање.
Када је дете усвојило речи онда можемо и да играмо игре попут тачно/нетачно и да га питамо “Да ли је ово јабука” док показујемо на крушку и слично.
Извор: pitajtedefektologa.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама