Зашто је за децу корисно да страни језик почну да усвајају у најранијем узрасту

23 јуна, 2019

Када се помене учење страног језика у раном узрасту, чини се да сви помисле на дете од две године у клупи и са књигом, које су натерали да – УЧИ. Родитељи се прогласе амбициозним, а за дете се верује да ће морати до пете године да зна таблицу множења.

Да није све баш тако, да учење кроз игру у раном узрасту постоји у сваком тренутку дететовог живота, те да је питање само како можемо да му помогнемо да то учење за њега буде што корисније, за Зелену учионицу говори Татјана Петковић, жена која је у Србију довела Хелен Дорон принцип учења страног језика у најранијем узрасту.

На билингвалност се често гледа као на проблем који збуњује дете и отежава му учење језика, међутим причање и учење више од једног језика заправо позитивно утиче на већи број ствари: способност решавања проблема, боље сналажење у аритметици и моћ креативног размишљања.

Тања, шта тачно значи „учење” језика за дете од две године или млађе? Како је уопште могуће радити с децом тог узраста?

Деца узраста испод 2 године су као мали сунђери – упијају ваш глас, приче, предмете и појмове који их описују, постају свесни света око себе и воле да га присвајају. Ми са тако малим полазницима не учимо на класичан начин. Ми се с њима играмо, причамо, певамо, смејемо, откривамо им неки нови, другачији свет.

У том периоду они такође савладавају матерњи језик кроз игру и интеракцију са својим најближима, па ви сигурно нећете рећи да је то учење за њега оптерећујуће.

Када им на једноставан, забаван и крајње интерактиван начин приближите други језик, основе математике, музику – са уживањем и истим ентузијазмом ће и то усвојити – ненаметљиво, кроз игру, и увек у правој мери. Када у деци пробудимо усхићење и жељу да не прекидају активност већ да наставе са игром – кроз ту игру усвајају и други језик.

По чему се Хелен Дорон приступ разликује од осталих школа учења страних језика?

Хелен Дорон методологија је на светском тржишту заступљена већ 34 године, а у Србији слави 20 година постојања. Заснива се на имитирању процеса учења матерњег језика, скоро као да дете расте у двојезичној породици. Код куће се уз аудио и видео материјал имитира енглеско говорно окружење, да би у позадини дете упијало мелодију енглеског језика (док се игра, руча, вози у колима…).  Доласком код нас, од првог минута се са дететом разговара на енглеском језику, дете кроз тачно осмишљене игре и активности повезује запамћену мелодију са речима, изразима, и прво показује разумевање, а затим, када је спремно, почиње и да говори. Код нас су деца увек охрабрена да употребе научено, али се поштује и темпо сваког детета понаособ. На исти начин усваја и свој матерњи језик.

Зашто је за децу корисно да страни језик почну да усвајају у најранијем узрасту?

Истраживања су показала да се дечји мозак највише развија до седме године. Музика, логичко размишљање и други језик подстичу стварање додатних синапси у мозгу и у каснијем узрасту могу бити врло значајне у даљим школским успесима. Двојезичност такође даје ширину разумевања света око нас. Хелен Дорон метод кроз подучавање енглеског језика деци доноси и мелодије из целог света, знање о другим земљама, физичке активности које помажу повезивању леве и десне хемисфере мозга, али и међусобно разумевање, тимски рад, поштовање, и љубав према учењу језика.

Који би био оптималан узраст за почетак увођења билингвизма за дете уредног развоја?

Код детета уредног развоја не постоји доња граница за почетак увођења билингвализма. Када нема других сметњи, дете је у стању да усваја два или више језика паралелно без проблема – замислите само маму из једне земље, тату из друге, и као трећи језик – језик споразумевања у породици. Савет стручњака у таквим ситуацијама је да сваки родитељ користи свој матерњи језик у комуникацији са дететом.

Код Хелен Дорон методологије, родитељ је присутан на часу и са децом до две године све активности обавља заједно са дететом – вежбице за развој крупне моторике, фине моторике, стимулацију чула, беби-масаже, чак и учење беби знакова за лакшу комуникацију – само се све одвија у енглеском окружењу. Од друге до четврте године родитељ је и даље ту да пружи детету подршку, учествује у неким активностима, али је дете довољно велико да може свој фокус да окрене према учитељу и понуђеној игри. Докле год се „играмо на енглеском“, дете ни не примећује колико је енглеског савладало – најважнији осећај му је да се лепо забавило, а родитељи и ми знамо колико су у ствари научили.

На који начин билингвизам утиче на повезивање синапси у мозгу?

Као што сам већ споменула, истраживања су показала да се дечји мозак највише развија до седме године. Усвајање другог језика подстиче стварање додатних синапси у мозгу и у каснијем узрасту може бити врло значајно у даљим школским успесима. С обзиром на глобализацију и „смањивање“ света уз интернет, миграције и све више двојезичних породица, све је више и истраживања на тему бенефиција које билингвална деца имају, и сва показују да учење другог језика ствара додатне синапсе које су касније значајне и у процесу усвајања школског градива.

Шта мислите о усвајању другог језика у раном узрасту путем цртаних филмова? Многи се родитељи хвале да су им деца прво проговорила енглески, док стручњаци на то забринуто одмахују главом…

Данашњи брз напредак технологије условљава и то да су деца све више изложена утицајима цртаних филмова или видео-игрица. Док се неке речи могу научити и из цртаћа, недостаје директна комуникација са другом особом – што је основни разлог настанка језика – боље међусобно разумевање. Детету је неопходан контакт, интеракција са особама око себе, охрабрење, загрљај, осмех у очима – то се не може добити од цртаћа.

Како изгледа један час у Хелен Дорон школици за најмлађе, а како за оне мало старије?

Наши најмлађи другари се забављају са мамама или татама на часу уз инструкције учитеља, играју уз Хелен Дорон песмице, раде вежбице, дувају балоне, миришу цвеће – све зависи од тога шта је њихов учитељ за тај дан спремио. Мало старији другари уче како се боји, играју игре на енглеском, уз подршку родитеља уче како се користе маказице, такмиче се, помажу једни другима и проговарају своје прве реченице.

Наши мало старији другари уче латиницу на забаван начин, вежбају реченице и користе их у добро осмишљеној игри, док се наши најстарији спремају за Кембриџ испите које полажу на крају курса, али такође воле да се добро забаве учећи или обнављајући финесе енглеског језика.

Оно што им је свима заједничко – сви говоре енглески језик, воле да причају и похвале се знањем, и врло често су прави мали преводиоци својим родитељима када се нађу на путу.

Ускоро ћете, поводом 20 година постојања програма, у Привредној комори одржати и конференцију тим поводом на којој ће гостовати реномирани предавачи. Ко може да присуствује и јесу ли места већ попуњена?

Конференција о раном развоју детета ће се одржати 30.8.2019. у просторијама Привредне коморе Србије, а наши гости су др Данијела Вукићевић, физијатар, Милица Вакић, логопед, Оља Јовановић, музиколог, Ранко Рајовић, аутор НТЦ учења између осталог, и наравно Хелен Дорон, аутор Хелен Дорон методологије власник франшизног система Хелен Дорон Едукативне Групе.

Конференција је акредитована а места су због великог интересовања већ попуњена.

Интервју водила: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама