Морате подвући црту и одредити дневну количину сока да не би деци угрозили здравље

5 септембра, 2021

Уз сваки оброк или посластицу, ваше дете тражи чашу сока? А да се не би љутило или одбило да једе, ви му без размишљања сваки пут испуните жељу. Истина је да малишани воле сокиће јер су слатки и укусни, али морате подвући црту и одредити дневну количину сока да не би угрозили здравље.

Лекари стално истичу да су сокови, чак и они на којима пише да садрже 100 посто воћа – чиста хемија. Уз то су препуни шећера, висококалорични су и изазивају гојазност, успоравају метаболизам и поспешују настанак дијабетеса и каријеса, поготово када се пију полако, гутљај по гутљај и шећер у њима уништава глеђ.

Због тога је Америчка педијатријска академија препоручила родитељима да деци ограниче унос сока, а да им уопште не дају док не напуне годину дана. До треће године је пожељно да пију само пола чаше дневно, до шесте три четвртине чаше, а до 18. године једну чашу сока или 2 дл на дан. И одрасли би требало да дозирају конзумирање, јер су вода, свеже цеђено воће и чајеви далеко здравији и потребнији организму. С обзиром на то да је испијање сока навика, а не потреба организма, потрудите се да помогнете детету тако што ћете му давати здраве течности.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама