Tinejdžeri su otkrili šta bi ih motivisalo da u školi više rade i uče

17 marta, 2023

Ako ste mislili da su entuzijazam i ljubaznost najbolji načini da motivišete tinejdžere da naporno rade u školi, razmislite ponovo. Ispostavilo se da će mnoge tinejdžere najviše motivisati prilika da ponove zadatke ako dobiju nisku ocenu.

Foto: Canva

To nije najuzbudljivije rešenje, ali je rešenje, zar ne?

Jedno američko istraživanje u kom je učestvovalo 1.011 učenika uzrasta od 13 do 19 godina, pokazalo je da je mogućnost da ponove test najpoželjnija od 20 ponuđenih opcija kada je u pitanju motivacija. Zapravo, čak 35% učenika reklo je da bi ih to najviše motivisalo da rade dobro u školi.

Uz ovaj, u najboljih pet, odnosno najčešće biranih pet odgovora ušli su i sledeći:

  • Uključivanje više humora i zabave u razred (29%)
  • pružanje više povratnih informacija (29%)
  • pružanje više praktičnih iskustava (29%)
  • dodeljivanje više školskih zadataka o temama koje su relevantne i zanimljive učenicima (29%)
Motivacija učenika – šta misle nastavnici?

Međutim, ako pitate nastavnike i direktore škola šta oni misle da bi mogli da urade da bolje motivišu učenike, dobićete sasvim drugačije odgovore. Najčešći nastavnički predlog za motivisanje učenika jeste više praktičnih vežbi i iskustava. Čak 54% prosvetnih radnika koji su bili deo ovog istraživanja rekli su da bi radili više na organizaciji izleta, laboratorijskih eksperimenata i uopšte praktičnim vežbama.

Drugi najodabraniji odgovor među nastavnicima bio je pokazati učenicima kako mogu da iskoriste ono što nauče u budućoj karijeri (45% prosvetnih radnika). Opciju „ponuditi izbor različitih načina na koje učenici mogu da pokažu da su nešto naučili“, odabralo 44% nastavnika.

Škole bi trebalo da „izgrade jaču pozitivnu školsku zajednicu — školsku baštu, pristup zajednici, javno priznanje dostignuća u vezi sadržaja sa problemima iz stvarnog sveta“. – rekao je jedan prosvetni radnik koji je učestvovao u anketi.

Kako motivaciju učenika ocenjuju nastavnici a kako učenici?

U istraživanju su istaknute u prvi plan i ostale razlike između nastavnika i učenika. Primera radi, obe grupe su veoma različito ocenile motivaciju učenika u školi.

86% učenika reklo je da se trenutno oseća motivisanim da daju sve od sebe u školi, ali samo 67% procenata prosvetnih radnika reklo je da su njihovi učenici motivisani. Zanimljivi su i odgovori koji se tiču uticaja pandemije na učeničku motivaciju. Dok je 80% nastavnika i direktora reklo da je pandemija učinila učenike manje motivisanim, svega 38% đaka tvrdi to isto.

Međutim, u pogledu motivacije nastavnika studija je pokazala izvesno poklapanje mišljenja. Naime kada je trebalo oceniti nivo motivacije nastavnika, oko 80% i učenika i nastavnika je reklo da su nastavnici u njihovoj školi ili okrugu bili motivisani da daju sve od sebe da podučavaju učenike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


MOŽDA TE ZANIMA
Monja Jović o bukvaru nekad i sad: Kakvu to magiju krije ova knjiga koja nas za tren vraća u detinjstvo
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama