Mreža škola i dokle se stiglo sa “krojenjem”

januar 11, 2023

Mreža škola kroji se već godinama i još nije skrojena u svim gradovima i opštinama u Srbiji. Njena suština su optimizacija i racionalizacija, a to automatski izaziva bojazan kod prosvetnih radnika – da će ostati bez fonda časova i postati tehnološki višak, ali i kod roditelja i lokalne zajednice – zabrinutih za opstanak škola, pogotovo onih s malim brojem učenika. Da je ta strepnja negde i opravdana, ukazao je ovih dana Branko Ružić, ministar prosvete, a prenosi Politika.

Foto: Canva

Resorni ministar je podsetio da akt o mreži javnih srednjih škola donosi vlada, dok akt o mreži vrtića, odnosno osmoletki, donose opštine i gradovi koji su ih osnovali, a na taj dokument prosvetni vrh daje saglasnost.

Otvoreni podaci Ministarstva prosvete pokazuju da u našem preduniverzitetskom sistemu ukupno ima 2.220 javnih i privatnih ustanova: 386 predškolskih ustanova, 1.283 osnovne škole i 551 srednja. Kada se izdvoje samo javne ustanove, douniverzitetsku mrežu obrazovanja i vaspitanja čini: 187 vrtića, 1.246 osmoletki i 495 srednjih škola, zajedno to je 1.928. Ta statistika potvrđuje da u ovom trenutku ima 199 privatnih obdaništa, dakle za dvanaest više nego državnih na nivou republike, dok privatnih osnovnih (17) i srednjih (51) škola ima daleko manje nego državnih. I ta statistika može da zavara, jer iako privatnih predškolskih ustanova ima više, one su znatno manjeg kapaciteta nego državne, i čak dve trećine ukupnog broja mališana koji idu u vrtiće pohađa obdaništa čiji su osnivači opštine i gradovi.

Najodgovorniji za obrazovanje, istakao je ministar prosvete, svesni su da postoje sredine gde se smanjuje broj dece, da se pojedine opštine suočavaju s negativnim demografskim trendovima i da u izradi mreže škola treba uzeti u obzir i ekonomsku razvijenost sredina u kojima se nalaze.

– Logičan odgovor na ovaj izazov prevashodno podrazumeva reorganizaciju postojećih ljudskih i finansijskih resursa unutar javnog sektora kako bi usluge koje različiti podsistemi javnog sektora pružaju građanima na najbolji način odgovarale novoj demografskoj slici društva. – ukazao je Ružić i naglasio da su dobrodošli svi primeri dobre prakse, preporuke i predlozi koji će postupak izrade mreže ustanova voditi dobrom namerom i u najboljem interesu učenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama