Mreža škola iznenadila prosvetne radnike

4 februara, 2017

Projekat ministarstva prosvete i grada o racionalizaciji školskog prostora izazvao različite reakcije. Zadovoljni u Sportskoj gimnaziji, na Biološkom fakultetu, PU u Zemunu
Nova mreža osnovnih i srednjih škola u Beogradu koja podrazumeva otvaranje 2.045 mesta najmlađoj deci, izazvala je – šok! Tim pre što je sve rađeno u strogoj tajnosti, pa su direktori bili zatečeni informacijama da se njihova škola zatvara ili pripaja nekoj drugoj. Najveći problem u realizaciji nove mreže, koja treba da zaživi od 1. septembra, prema njihovoj oceni, biće tehnološki viškovi, o čemu bi već sledeće nedelje trebalo da se oglase sindikati.

Pročitajte i Mladen Šarčević: Donosimo krovni zakon protiv loših direktora

“Dobitnici” u novoj mapi škola su Sportska gimnazija, Biološki i Geografski fakultet, koji će posle više decenija konačno dobititi svoje zgrade. Direktor Sportske gimnazije Radosav Nikolić zadovoljan je što će se gimnazija useliti u OŠ “Stari grad”. On dodaje da posle ozvaničenja odluke sledi pravna procedura oko preseljenja, koja može potrajati i mesec dana, dok se izglasaju sve potrebne odluke.
– Pre 60 godina neki profesori su pokrenuli pitanje smeštaja fakulteta i evo konačno ćemo dobiti svoju zgradu u Palmotićevoj ulici – kaže dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta. – Trenutno oko 2.500 studenata ima nastavu u 2.500 kvadrata na četiri lokacije u gradu. Prethodni ministri prosvete su obećavali da će rešiti pitanje, ali ovo je prvi put da se uradi nešto konkretno. Zgrada treba da se renovira, ali ne verujem da će biti završeno do početka nove školske godine. Kad smo čekali ovoliko, još malo nije problem.
Zadovoljna je i direktorka Predškolske ustanove “Dr Simo Milošević” u Zemunu Jasmina Bouali Stanojković, jer će novom mrežom škola skoro biti ukinute liste čekanja za upis u vrtiće na ovoj opštini. Ona ističe da su i ranije pravljeni planovi za korišćenje prostora u OŠ “Sutjeska”, ali se čekalo da bude urađena nova mreža škola.

MOGLO SE OČEKIVATI
Direktorka Građevinske škole Dragana Radovanović kaže da nije obaveštena o gašenju škole, ali dodaje da se tako nešto moglo očekivati. Iako nije dobio zvaničnu odluku o ukidanju, direktor Mašinske škole “Kosmaj” u Sopotu Živorad Oketić, takođe, smatra da se takvo rešenje naslućivalo.

U Tehničkoj školi za dizajn kože ističu da su se pre tri decenije odvojili od Tekstilne, a sada ponovo treba da se spajaju. U ovoj obrazovnoj ustanovi su zatečeni zaključkom nadležne komisije, posebno u situaciji kada se škola, prvi put, posle 90 godina renovira, a posle sređivanja u nju će se useliti Geografski fakultet. Kako ističu, ove dve škole nemaju iste obrazovne profile, a veliki broj nastavnika će biti tehnološki višak, pre svega iz opšteobrazovnih predmeta.
Prema rečima Veselina Vukovića, direktora Tehničke škole “Novi Beograd”, kojoj će se pripojiti “Politehnika” i škola “Zmaj”, reč je o komplikovanom poduhvatu za koji je potrebno više vremena od jednog polugodišta. On ističe da, iako ova škola ima veliki broj kvadrata, prostorno je mala i sa nedovoljnim brojem učionica. Direktor “Politehnike” – Škole za nove tehnologije Dušan Milovanović, kratko je prokomentarisao: “Uništena je najbolja srednja tehnička škola u Srbiji.”
Direktorka OŠ “Stari grad” Sanja Radmilović kaže da će izaći sa zvaničnim stavom kada odbornici Skupštine grada usvoje novu mrežu škola.
URBANISTI NA SASTANCIMA
Zaposleni iz Urbanističkog zavoda sa arhivom iz velelepne zgrade u Palmotićevoj ulici preseliće se u zgradu Mašinske škole “Radoje Dakić” u Rakovici. Vršilac dužnosti direktora ove ustanove Vesna Tahov u petak je ceo radni dan provela na sastancima u gradskoj upravi. Kako saznajemo, posle radnog vremena održana je sednica nadzornog odbora UZB, a jedna od tema bilo je preseljenje u obodni deo grada.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Mreža škola iznenadila prosvetne radnike

  1. ema kaže:

    Ovde nema komentara? Ovo uzbiljno ugrozava ugled sajta…trebalo bi ocekivati buru gneva pogodjenih…sve izgleda kao na Uniji svojevremeno, pa do danas…komentari zabranjeni.

  2. Ana kaže:

    Ja sam zgrozena ovom odlukom… Kao i time da nema reakcija na ovo…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama