Najbolji način da vaše dete zavoli matematiku

28 marta, 2016

Albert Ajnštajn je rekao: „Obrazovanje je ono što ostane nakon što zaboravite sve što ste naučili u školi”. Kada primenimo tu misao na matematiku, shvatamo zašto učimo matematiku. Svi vremenom možemo zaboraviti naučene formule, ali razvijanje logičkog mišljenja je suština učenja matematike. Zato je veoma važno da dete već od 4 godine, kada mozak ima ogroman kognitivni kapacitet, podstičemo na logički način razmišljanja. Upravo zbog toga je, i u Beogradu, otvorena Škola matematike 2plus2 za decu uzrasta od 3. do 19. godine. Kroz pet programa koje je škola razvila, deca će doživeti matematiku kao najinteresantniji i najlakši predmet.
uciteljica

Kako matematika postaje interesantna?

Da bi matematika u očima predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca dobila smisao, najbitniju ulogu ima profesor. Deca su prirodno sklona matematici i sve što je potrebno jeste pokazati im pravi ugao gledanja. Profesori moraju biti posvećeni, voleti svoj posao i deliti zajednički cilj sa učenicima – da reše svaki problem koji se nađe pred njima na najrazumniji način.
Sva istraživanja pokazuju da, dok nastavnik predaje, pasivnim slušanjem učenici će zapamtiti oko 40 procenata, jer nisu podstaknuti na razmišljanje. Zato nije dobro da su grupe prevelike ili da jedan đak radi sam sa profesorom. Iz tog razloga formirali smo grupe od 3 do 5 učenika, sa personalizovanim programom i planom nastave za svakog učenika. Profesor sa svima radi individualno, svaki đak ima svog mentora, a ujedno je podstaknut na samostalno razmišljanje i razmenu mišljenja sa svojim vršnjacima.
Deca ne smeju da misle da je matematika bauk! Matematika je jedini predmet gde učenik usvaja oko jedne petine informacija, a ostatak je proces prerade tih informacija. Zato je kontinuitet u radu jedini put da svi prevaziđu hronični problem u učenju matematike. Škola 2plus2 radi 12 meseci godišnje i 7 dana u nedelji. Učenici sami biraju termine kada će doći, a pauzu prave onda kada oni osete potrebu. Svaki učenik ima svoju 2plus2 karticu gde se vodi evidencija o napredovanju, njegovim slabostima i jačim stranama u znanju matematike. Na osnovu ovih kartica jednom mesečno roditelji dobijaju izveštaj o radu deteta.
Najmlađi polaznici, od 3. do 6. godine, matematiku uče kroz igru, uz rad sa pedagozima, pa ni ne primete kada su počeli da sabiraju, oduzimaju, množe i dele – ovako razvijaju ljubav prema brojevima i matematici.
Predlažemo da posetite Centar za učenje matematike 2plus2.
www.beograd2plus2.edu.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama