Најбољи савети психолога о васпитању деце

фебруар 17, 2015

Сви бисмо ми волели да знамо мишљења психолога из сваке књиге о родитељству, а истина је да једва имамо времена да довршимо и једну коју почнемо. Управо зато смо за вас издвојили најбоље и најкорисније савете стручњака о васпитању! Сваки од ових савета се односи на свакодневне недоумице родитеља и биће вам од велике помоћи.
porodica
Пустите дете да има своју личност
„Правило бр.1 у родитељству је да увек имате на уму да сва деца изражавају своје мисли, осећања и потребе кроз понашање“, каже др.Сара Клагсбурн, психијатар из Њујорка специјализована за родитељске проблеме. Другим речима, ако дете ради оно што сте му изричито рекли да не ради, за то постоји разлог и на вама је да га откријете. „Не можете посматрати понашање само за себе, морате схватити шта га изазива. Тек тада можете разумети дететову тачку гледишта и поправити његово понашање у будућности.“
Успорите
Психолози саветују родитељима да престану са својим махнитим ритмом. На пример, претворите мењање пелена у доживљај. Нека оно, уместо 30 секунди, траје 3 минута. Радите то полагано, причајте са дететом, објашњавајте му шта радите и чекајте да вам одговори. Тако ћете свакодневне досадне радње претворити у прилику за грађење односа сигурности и поверења између вас и детета.
Oставите мобилни и рачунар
Родитељи често заборављају да је највреднија ствар коју могу пружити свом детету њихово време и потпуна пажња. Зато се потрудите да будете потпуно присутни када сте са дететом. Искључите свој телефон понекад када дођете кући или одредите одређено време (макар сат времена) када ћете искључити сву електронику и бити само са дететом и породицом.
Запамтите феномен поломљеног кекса
Сваки пут када осетите потребу да умањите значај дечијег проблема и објасните му зашто не би требало да се нервира око нечега што се вама чини безначајним, сетите се како деца посматрају поломљени кекс. За одраслу особу то је ништа, али за дете то може значити „смак света“. То није оно што је дете очекивало, што жели и за њега је то несавладива препрека. Тако је и са другим проблемима, немојте их омаловажавати.
Дефинишите дететов проблем
Када схватите дететово понашање, покажите му то и речима изразите његова осећања и жеље. Тако дететовим осећањима дајете на значају да бих их оно разумело и показујете емпатију.
Немојте се стресирати због мало суза
Плакање је начин на који деца ослобађају стрес. Зато се деца боље осећају када се добро исплачу. Уместо да молите дете да престане да плаче реците му да је у реду плакати, уверите га да ћете бити ту и да ће се осећати боље врло брзо.
Немојте покушавати да будете супер мама
Др. Доналд Виникот, енглески педијатар и психоаналитичар, је креатор израза „довољно добра мајка“ – циљ који Сузан Ландон, породични терапеут из Лос Анђелеса, препоручује свим мамама да усвоје. Разлог томе је једноставан, они тврде да је немогуће постићи перфекцију у родитељству, те ако томе стремите, сигурно ћете бити разочарани и у себе и у своје дете. То је процес учења у ком је свима дозвољено да погреше, и вама и детету. Заборавите зато на своја нереална очекивања и престаните да се поредите са другим мамама јер оне нису тако „савршене“ као што мислите.
Прихватите осећај кривице
Имајте на уму да је мајчинство маратон а не спринт. Ако понекад одаберете да одете на вежбање које вам је толико потребно уместо на час цртања са дететом, можда успете сутрадан да имате мало времена само са дететом и надокнадите то, на пример. Осећај кривице је, једноставно, нормалан део родитељства.
Ваша срећа је важна
Срећна мама значи и срећно дете. Важно је да водите рачуна и о себи и да радите ствари које вас чине срећном ван улоге мајке. Можда мислите да сте супер мама јер стављате своје потребе на последње место, али на крају због тога сви пате.
Признајте када нисте у праву
Када урадите било шта због чега вам је жао (подигнете глас, кажете нешто у бесу, ударите дете јако и слично), прво се смирите а онда поправите ситуацију са дететом. Ако очекујете од њега да се извини вама када погреши, и ви морате урадити исто и тако бити добар пример.
Похвалите дете кад се труди
И прављење грешака и губљење утакмица заслужују похвале. Ставите детету до знања да сви понекад побеђујемо а понекад губимо и да сте поносни на њега зато што је учествовало и забавило се.
Извор: http://www.najboljamamanasvetu.com
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама