Najbolji saveti psihologa o vaspitanju dece

Svi bismo mi voleli da znamo mišljenja psihologa iz svake knjige o roditeljstvu, a istina je da jedva imamo vremena da dovršimo i jednu koju počnemo. Upravo zato smo za vas izdvojili najbolje i najkorisnije savete stručnjaka o vaspitanju! Svaki od ovih saveta se odnosi na svakodnevne nedoumice roditelja i biće vam od velike pomoći.
porodica
Pustite dete da ima svoju ličnost
„Pravilo br.1 u roditeljstvu je da uvek imate na umu da sva deca izražavaju svoje misli, osećanja i potrebe kroz ponašanje“, kaže dr.Sara Klagsburn, psihijatar iz Njujorka specijalizovana za roditeljske probleme. Drugim rečima, ako dete radi ono što ste mu izričito rekli da ne radi, za to postoji razlog i na vama je da ga otkrijete. „Ne možete posmatrati ponašanje samo za sebe, morate shvatiti šta ga izaziva. Tek tada možete razumeti detetovu tačku gledišta i popraviti njegovo ponašanje u budućnosti.“
Usporite
Psiholozi savetuju roditeljima da prestanu sa svojim mahnitim ritmom. Na primer, pretvorite menjanje pelena u doživljaj. Neka ono, umesto 30 sekundi, traje 3 minuta. Radite to polagano, pričajte sa detetom, objašnjavajte mu šta radite i čekajte da vam odgovori. Tako ćete svakodnevne dosadne radnje pretvoriti u priliku za građenje odnosa sigurnosti i poverenja između vas i deteta.
Ostavite mobilni i računar
Roditelji često zaboravljaju da je najvrednija stvar koju mogu pružiti svom detetu njihovo vreme i potpuna pažnja. Zato se potrudite da budete potpuno prisutni kada ste sa detetom. Isključite svoj telefon ponekad kada dođete kući ili odredite određeno vreme (makar sat vremena) kada ćete isključiti svu elektroniku i biti samo sa detetom i porodicom.
Zapamtite fenomen polomljenog keksa
Svaki put kada osetite potrebu da umanjite značaj dečijeg problema i objasnite mu zašto ne bi trebalo da se nervira oko nečega što se vama čini beznačajnim, setite se kako deca posmatraju polomljeni keks. Za odraslu osobu to je ništa, ali za dete to može značiti „smak sveta“. To nije ono što je dete očekivalo, što želi i za njega je to nesavladiva prepreka. Tako je i sa drugim problemima, nemojte ih omalovažavati.
Definišite detetov problem
Kada shvatite detetovo ponašanje, pokažite mu to i rečima izrazite njegova osećanja i želje. Tako detetovim osećanjima dajete na značaju da bih ih ono razumelo i pokazujete empatiju.
Nemojte se stresirati zbog malo suza
Plakanje je način na koji deca oslobađaju stres. Zato se deca bolje osećaju kada se dobro isplaču. Umesto da molite dete da prestane da plače recite mu da je u redu plakati, uverite ga da ćete biti tu i da će se osećati bolje vrlo brzo.
Nemojte pokušavati da budete super mama
Dr. Donald Vinikot, engleski pedijatar i psihoanalitičar, je kreator izraza „dovoljno dobra majka“ – cilj koji Suzan Landon, porodični terapeut iz Los Anđelesa, preporučuje svim mamama da usvoje. Razlog tome je jednostavan, oni tvrde da je nemoguće postići perfekciju u roditeljstvu, te ako tome stremite, sigurno ćete biti razočarani i u sebe i u svoje dete. To je proces učenja u kom je svima dozvoljeno da pogreše, i vama i detetu. Zaboravite zato na svoja nerealna očekivanja i prestanite da se poredite sa drugim mamama jer one nisu tako „savršene“ kao što mislite.
Prihvatite osećaj krivice
Imajte na umu da je majčinstvo maraton a ne sprint. Ako ponekad odaberete da odete na vežbanje koje vam je toliko potrebno umesto na čas crtanja sa detetom, možda uspete sutradan da imate malo vremena samo sa detetom i nadoknadite to, na primer. Osećaj krivice je, jednostavno, normalan deo roditeljstva.
Vaša sreća je važna
Srećna mama znači i srećno dete. Važno je da vodite računa i o sebi i da radite stvari koje vas čine srećnom van uloge majke. Možda mislite da ste super mama jer stavljate svoje potrebe na poslednje mesto, ali na kraju zbog toga svi pate.
Priznajte kada niste u pravu
Kada uradite bilo šta zbog čega vam je žao (podignete glas, kažete nešto u besu, udarite dete jako i slično), prvo se smirite a onda popravite situaciju sa detetom. Ako očekujete od njega da se izvini vama kada pogreši, i vi morate uraditi isto i tako biti dobar primer.
Pohvalite dete kad se trudi
I pravljenje grešaka i gubljenje utakmica zaslužuju pohvale. Stavite detetu do znanja da svi ponekad pobeđujemo a ponekad gubimo i da ste ponosni na njega zato što je učestvovalo i zabavilo se.
Izvor: http://www.najboljamamanasvetu.com