Најчешће коришћен дечји антибиотик се продаје с ПОГРЕШНИМ упутством!

15 јула, 2017

На паковању “панцефа”, најчешће прописиваног антибиотика за бебе и децу, постоји грешка у обележавању запремине сирупа, која би могла да доведе до забуне и предозирања овим леком!
То може, упозоравају фармацеути, довести у заблуду апотекаре или родитеље, који растварају сируп како би направили већу концентрацију антибиотика од прописане. Иако стручњаци кажу да би спорне серије “панцефа” требало да буду повучене са тржишта, произвођач “Алкалоид” то не намерава, судећи према ономе што стоји у њиховом документу упозорења упућеног Агенцији за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), здравственим радницима и крајњим корисницима, а до којег је “Ало!” дошао.

АЛИМС: Обавестили смо све!

У Агенцији за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) потврдили су за овај лист да су добили упозорење за “панцеф” грануле. “Чим смо из ‘Алкалоида’ добили информације, одмах смо цео документ објавили на нашем сајту и тако обавестили здравствене раднике о свему што је и нама упућено”, навели су у тој институцији.
АЛИМС-у је “Алкалоид” навео да на боци сирупа запремина припремљеног раствора није коректно наведена, односно на њој стоји да садржи 53 грама гранула за припрему 60 милилитара лека, а требало би да стоји “за припрему 100 милилитара”.
У документу од 26. јуна наводи се да су погрешнообележене серије “панцефа” 1005644, која броји 7.919 паковања лека, чији је рок употребе 31. 10. 2019. и 1009127, која броји 7.909 паковања, чији је рок употребе 31. 1. 2020.
“’Алкалоид’ као носилац дозволе за лек у Србији обавестио је АЛИМС да постоји мања грешка у тексту обележавања унутрашњег паковања за горенаведене серије лека ‘панцеф’, грануле за оралну суспензију 1×100 милилитара. Финална запремина оралне суспензије након припреме је тачно наведена на спољашњем паковању и упутству за лек. Али на једном делу унутрашњег паковања финална запремина припремљеног раствора није коректно наведена”, пише у упозорењу “Алкалоида” и напомиње се да је грешка на етикети на бочици, где стоји да она садржи 53 грама гранула за припрему 60 милилитара лека, а исправно је за припрему 100 милилитара.
Они су још навели да неће повлачити спорне серије, као и да “грешка не доводи у питање квалитет, безбедност и ефикасност лека, када се лек користи у складу са упутством за припрему и коришћење”.
“Ипак доводи”, рекла је за тај лист фармацеуткиња Вукосава Стевановић, апотекарка и председница Удружења “Апотекарско језгро”, и додала:
“У упутству за лек децидирано стоји да би, ако сте узели већу дозу лека од оне која вам је прописана, требало одмах да потражите медицинску помоћ. Постоји могућност да у апотеци изваде бочицу, погледају шта на њој пише и тако растворе лек. Није допуштено да буду две различите информације о запремини на кутији и бочици истог лека. Уколико родитељ или фармацеут раствори по запремини од 60 милилитара, како стоји на боци, онда се ради о предозирању! Није довољно упозорење ‘Алкалоида’ које је упутио АЛИМС-у јер фармацеути не читају прво сајт Агенције, па тек онда почну да раде, а и спорне серије требало би повући са тржишта” наводи Стевановићева.
Извор: АЛО/Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама