Najlošiji saveti o roditeljstvu – koje ste vi dobili?

9 avgusta, 2022

Živimo u svetu gde su informacije lako dostupne (kako one tačne tako i one potpuno pogrešne), pa se zato veliki broj ljudi smatra ekspertima u raznim oblastima. A opet, kada je roditeljstvo u pitanju, mnogi misle da tu i ne treba mnogo mudrosti – dovoljno je raditi ono što su radili naši “stari”.

I saveti u skladu s tim tradicionalnim metodama dele se šakom i kapom. Traženi i netraženi. Dobri i loši.

Ako ste roditelj koji veruje da je roditeljstvo jedna vrsta nauke (a nadamo se da jeste jer instinkt nije uvek dovoljan), onda ste sigurno mnogo istraživali o tome zbog čega se deca ponašaju ili reaguju na određeni način. Naravno da je sasvim u redu da savet potražite u tekstovima stručnjaka i iskustvima svojih najbližih. Ali se pazite toga da ni jedne ni druge ne slušate slepo.

Iskrena da budem, mnogo sam puta bila šokirana nekim, hajde da budem politički korektna i kažem – čudnim savetima koje sam dobijala od meni dragih ljudi.

Evo nekih koje bih izdvojila kao najlošije.

1. Moraju od malena da nauče da dele

“Ako ih ne terate da dele igračke sa braćom i sestrama, drugarima, postaće sebični.” Ako ovo i niste čuli, a onda ste bar pročitali u prekornim pogledima. A ako ste imali volje i strpljenja, moguće je da ste im objasnili da dete od tri godine razvojno nije spremno da deli ni da razume koncept deljenja. I da, iako je stvarno lepo kad mala deca umeju da dele, primoravanje može stvoriti samo suprotan efekat. Kako biste se vi osećali da vas neko TERA da delite svoju šminku, tašne ili nakit, ako to ne želite?

2. Samo im malo rakijom protrljaj desni, pa ih neće mučiti zubići

Kako ono beše? Nama su tako i evo nas, zdravi i pravi?

Naravno da je ovo loša ideja. Iz više razloga. Prvo, alkohol, kao ni cigarete, NIJE ZA DECU. Drugo, ako dete ima bolne desni ili ranice, mazanje rakijom će prilično peći pre nego što postigne efekat koji ste želeli i treće, ponovo, TO JE ALKOHOL. Dajte detetu glodalicu ili jednostavno budite tu da ga umirite kad je teško.

3. Nema ustajanja od stola dok se sve ne pojede.

Jednom davno, neko je rekao da deca moraju pojesti sve iz tanjira. Sada smo, nadam se, svesni da kad teramo decu da pojedu sve, stvaramo nezdrav odnos prema hrani koji lako može da se zadrži u odraslom dobu – kod nekih prejedanjem, kod drugih gađenjem. Dodatno, deci šaljemo poruku da njihove granice nisu važne i da ćemo im mi reći kada je dovoljno, a ne oni sami i njihovo telo.

4. Spavaj kad beba spava.

Iako je svima jasno da roditeljima na početku fali sna i da bi bilo super da mogu da dremnu kad beba spava, ne treba zaboraviti ni da je to vreme dok beba spava jedino koje imaju za sebe, ali i za obavljanje poslova u kući. Oni koji olako daju ovakav savet, verovatno su imali svu pomoć baka i deka u prvom periodu roditeljstva, pa nisu sasvim svesni koliko je teško biti potpuno sam.

5. Ne mazi ga toliko, razmazićeš ga.

Treba li ovo uopšte danas nekome objašnjavati? A verujte, još ima onih koji daju ovakve savete, naročito mamama koje maze mušku decu.

Bebe su biološki dizajnirane da budu držane, nošene, mažene i pažene, a deca koja se najteže razdvajaju od roditelja retko su ona koja su mnogo mažena i držana, češće ona koja su “čeličena”.

6. Ne daj mu da plače i cmoli, ne smeju dečaci tome da se uče.

Da razjasnimo, ako već nismo. Dečaci IMAJU emocije i kad plaču, oni nisu “seka-perse”. Oni su LJUDSKA bića. Pokušavaju nešto da nam kažu i zato vas molim – ne slušajte one ljude koji zanemaruju osećanja malih dečaka.

7. Kad je drzak, moraš ga malo po guzi, da nauči da te poštuje.

Udaranje ne uči poštovanju. I ne samo da je neefikasno već šteti odnosu roditelja i deteta i samopoštovanju koje dete ima.

8. Nemaš ti mleka, pusti ga da spava, beba se ne budi da bi sisala i ostali saveti u vezi sa dojenjem

Nekad davno verovalo se da je nedovoljna količina mleka čest problem, danas znamo da 99% majki sigurno može da proizvede količinu mleka koja je potrebna njenoj bebi. Nekad se verovalo i u to da postoji “slabo mleko” pa da majke koje ga imaju nisu dobre dojilje i detetu treba dati dohranu. Danas znamo da ovo nije tačno, ali ovakve konstatacije i dalje se olako dele. Jednostavno – ne slušajte ih.

9. Detetu se ne izvinjava, tako se gubi autoritet

Ovo mi baš nije jasno. Ako od vas ne čuje “izvini”, kako će vaše dete naučiti kad to treba samo da kaže? I ako ne vidi da i mama i tata greše, kako će znati da su greške normalna stvar?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama