Најважнија порука наставника родитељима: Оцена није доказ да је дете паметно или надарено

6 септембра, 2020

Оцена није доказ да је дете паметно или надарено. Није ни гаранција да ће добити добар посао, а нити да ће бити успешно. Оцена је само информација о томе колико је ученик у некој фази свог школовања испуњавао своје задатке и својим одговорима оправдао оно што су учитељи у њега уложили. Код најбољих учитеља оцена је само један од многобројних начина на који ученику шаљу повратне информације о напретку.

Већини родитеља веома је важно да им деца имају одличне оцене па петицу постављају као циљ којем треба тежити. Често се љуте и кажњавају дете ако није добило добру оцену. У најгорим ситуацијама доведу дете до тога да се почне поистовећивати са својим оценама, да оцене постају мерило којим гради слику о себи. Јединицу такво дете почне доживљавати као доказ да је глупо. А јединица то није. Јединица је само показатељ да дете није довољно учило и вежбало, а то најчешће нема никакве везе с глупошћу него с неразвијеним вештинама учења и недовољно развијеним радним навикама.

Од школе треба очекивати управо оно што јој и јесте ње стварни циљ: да током процеса школовања нашу децу обликује у функционалне младе људе с развијеним свим оним компетенцијама којима ће успешно водити и свој лични,, и свој друштвени и свој пословни живот. Најбољи учитељи постићи ће тај циљ тако да помогну сваком детету освијестити и развијати своје потенцијале, достићи свој максимум. Родитеље којима се петице чине важнијима од таквога циља треба подсетити на ону стару јеврејску пословицу која упозорава да пазимо што желимо јер би нам се жеље могле остварити.

Можда би на првом родитељском састанку на почетку школске године било добро родитељима поделити оно легендарно писмо једног сингапурског директора упућено родитељима пред сезону тестирања. Директор у писму родитељима поручује:

Драги родитељи,

приближава се време испита. Знам да сте забринути и желите да ваше дете буде успешно.

Волио бих, међутим, када бисте размислили о томе да међу децом која приступају испитима има будућих уметника којима математика можда неће бити битна у животу.

Има и будућих предузетника, којима за успех у послу заиста није битна ни историја, ни књижевност.

Има и будућих музичара којима стварно никада неће требати хемија.

Ако ваше дете добије одличне оцене на контролном, радујте се, то је сјајно. Међутим, ако оцене не буду добре, молим вас, немојте због њих поткопати самопоуздање свом детету, немојте самљети његово достојанство. реците му да је све у реду, да има право да добије лошу оцену. Да је реч само о једном испиту, а да га у животу чекају пуно важније ствари у којима ће се доказивати.

Реците му, без обзира коју оцену је добило, да га волите и да га не осуђујете.
Молим вас, реците тако својој деци и пратите како ће освојити свет. не допустите да им један испит или једна лоша оцена одузму снове и заносе. Реците им, на крају, да не морају бити лекари или инжењери да би били срећни.

Срдачно,
Ваш директор

Сваки родитељ своме детету жели најбоље. Наведите родитеље да се замисле и преиспитају своје приоритете. Ако заиста свом детету желе најбоље, онда ће и сами доћи до тога да је оно што му не смеју одузети пуно вредније од свих петица на свету.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама