Наставница СВОМ ђаку генерације: “Не љути се на Правилник. У реалности, све је сведено на број”

11 маја, 2023

Сви седају. Он стоји у првој клупи. И чека.

Жагор се полако утишава. Звони за почетак часа. А он и даље стоји.

Књиге су на столу. Оловке сложене у милиметар. А он на ногама још увек.

Нехајно климнем главом, више као да се питам, он схвати да одобравам.

И седа на столицу.

Њима то није необично. Они су навикли да њихов друг не седа док не седне наставник или му не да знак руком да је гест дубоког поштовања прихваћен. Они знају да од њега то нико не тражи, он то просто жели, јер је то његов начин да се захвали.

Foto: Canva

Кратак осврт на најинтересантнији део часа и благи наклон при изласку из учионице, још један је од ритуала који ми већ годинама недостају.

А недостаје ми и реч штребер изговорена као титула и посебна част. Јер они су знали да од њиховог нема бољи, и сви су желели да је понесу. Јер у његовој другарској биографији нема ружне речи, нема увреде. Само подршка и отворене свеске за све.

И све ово, уз петице, такмичења, посебне дипломе, није довољно.

И бајка се овде завршава.

У реалности је све сведено на број.

Вукова диплома петнаест бодова. Освојено прво место на републичком такмичењу дванаест бодова. Освојено међународно такмичење петнаест бодова. Прво место у спортском такмичењу три бода.

А на оно поштовање и другарство, можеш да извучеш десет. Укупно. Па ти буди тако изузетан и посебан. А ми ћемо са осећајем горчине отићи са Већа.

Извини.

И немој да се љутиш на правилник. Само на нас који смо пристали на опаске да другарство није мерљива ствар. На примедбе да се исход не може одредити на основу субјективне процене. На жалбе. На адвокате. На ревизије. Јер и од нас се тражи само папир. И само број. За то што мислимо да си непоновљив, немамо довољно доказа.

И можда је слика неког другог у холу, име и презиме које се са осмехом изговара у зборници, је твоје.

И то ће да промени све.

Аутор: Маја Радовић, проф. српског језика и књижевности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Наставница СВОМ ђаку генерације: “Не љути се на Правилник. У реалности, све је сведено на број”

 1. Velja каже:

  Nisam razumeo ovaj tekst. Hocu da kazem da je djak generacije onaj ucenik koji ima najbolji prosek ocena i primerno vladanje. Ne znam ni jedan slučaj da ucenik sa najboljim prosekom nije imao i primerno vladanje. A znam za primer da je jedan ucenik imao 5,0 i primerno vladanje a da je proglasen za djaka generacije drugi ucenik koji nije imao 5,0.Jer su roditelji ucenika sa 5,0 imali kriticko misljenje, sa pravom, o nekim dogadjanjima u skoli. I uprava skole je bila ljuta na njih i onda su kaznili njihovo dete.

  1. Olja каже:

   Sta vam tacno nije jasno?
   Tekst je za primer!
   Da li je mera djaka generacije samo ocena i takmicenje, ili je vazno ponasanje, kultura, vaspitanje, drugarstvo, podrska, neko ko je primer drugoj deci, ali je samo po ocenama.
   Nadam se da sam pojasnila

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама