Наставници на крају школске године

3 маја, 2019

Како је живо у школама крајем маја и у јуну, баш лепо, као у кошници 🙂 А посебно се изненадите тиме ко вас се сетио сада на крају године од старих пријатеља, познаника, комшија, аутомеханичара … Претпостављам да свако од вас има своју анализу о крају школске године и закључивању (читај поклањању) оцена, али ево мог виђења о неким наставницима и њиховом начину рада.

Веома је важно да знамо да квалитет наставника у Србији одређује свака циљна група посебно. Карактеристике које има наставник другачије виде ученици, другачије родитељи, колеге, директори … и често је један наставник за једне веома квалитетан, док је за друге нечовек. Покушаћу да уопштим причу и да представим два карактеристична типа наставника у мају и јуну, а у трећу групу сврстаћу све остале.

Прва група су наставници: “Бог зна за 5, ја за 4, а ви за остало”. Код ових наставника је углавном половина или трећина одељења на полагању. Већ годинама су познати у школи и граду по томе што су код њих јединице стандардне оцене током године. У целом одељењу су две или три петице. На писменим задацима, од 25 ученика 20 има јединице. На одељењским већима током године стално заузимају прва места по броју јединица. То су наставници који на часовима ништа не раде, користе мобилне телефоне (не у сврху наставе), касне на часове, писмене доносе након 3-4 недеље закашњења, не држе допунску наставу, односно, држе је у мају или јуну, када директор одреагује и каже им да кад имају јединице мора да држе допунску наставу.

Родитељи и ђаци се буне, али узалуд, они лепо уписују своје часове и директор се њима не замера. Не жели да улази у сукоб са старијим колегама, увек је лакше да се снага покаже на почетницима, а ови који су већ одавно ту и који јасно кваре репутацију школе … њих не дирају. Они су срамота за наше образовање. Углавном су то они који нису остварени ван школе, који немају како да искажу себе, немају квалитет и уживају у својој репутацији строгог наставника. Односно, они мисле да су строги, што и није лоша особина ако ученицима пружите сво неопходно знање и вештине, па им касније тражите то, али је лоше ако сте строги, а нисте им омогућили да науче.

???

Друга група су они “добри” поклањачи оцена. За родитеље су они супер, често не знају ни да постоје, ученици никада не причају о њима, ни о њиховом предмету, јер знају да ће са њима лако. За систем образовања они су опасни као и ови први. Можда још и гори. Они поклањају оцене из пуно разлога, али ево овде ћу издвојити три најочигледнија:

– ништа нису радили током године, нису предавали како треба, нису сигурни у своје знање, не желе да ризикују да их неко прозове нити да се муче у августу,посустају под притиском колега, директора, родитеља, политичара … не могу то да трпе и кажу себи: “Шта ће ми то у животу”,

– хоће да буду добри у очима ученика, да буду “цареви”, “ортаци”, то им је много важније него знање ученика.

Иако су ове две групе у мањини, у нашим школама су они сада најактуелнији. Код њих је сада најактивније на часовима. Код првих је гужва и побуна, код других је јурњава за “одговарањем за већу оцену”, углавном за 5, иако је у рубрици већ уписано 3, 4, 3.

Већина осталих наставника који током целе године раде марљиво и вредно, научили су своје ученике и наставном садржају, али и правим вредностима поштовања свачијег рада. Код њих има оцена од јединице до петице. И код њих има жеља да се поправе оцене у мају или јуну, али њихова доследност је ученицима јасна и ту нема много расправе и побуне. Ти наставници немају проблема притиска за оцену, јер колеге углавном знају да код њих то не пролази, а ђаци су упознати и углавном задовољни својим оценама.

Иако желе да поклоне ученику петицу, који из свих предмета има петице само код њих тројку, знају да то није добро, да у одељењу има још 20+ ученика који ће у том случају бити оштећени. Иако се сви сложе и немају ништа против, доследност је оно што ће их красити и наредне године и избећи ће ситуацију да се наредне године појави више таквих ученика са таквим жељама. Ови наставници имају проблем то што гледају зборнице у мају и јуну и чуде се како педагог и директор ништа не предузимају по питању репутације школе и образовања. Често се питају, зашто да се муче када могу као и ови други, јер и једнима и другима иста плата стиже 6-ог и 21-ог.

Наравно да се ова моја прича понавља у ово време већ годинама, односно, од како је школства на овим просторима. Не знам како је у другим системима. Многи ће рећи: “Па добро, то је тако одувек и ту нема промена” … жалосна су таква размишљања. Сетимо се нашин наставника, па размислимо кога данас сматрамо за људе и карактерне личности, ко су ти који су нам помогли или одмогли.

Они који су нам поклањали оцене или они који су се доследно држали принципа и оцењивали нас онолико колико вредимо.
Можда све ово знамо … само не видимо да смо то ми.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


15 коментара на "Наставници на крају школске године

 1. Ljubinka Nedić каже:

  Odličan tekst, odličan presek.
  Bravo!

 2. MIRJANA JANIS каже:

  ima nas svakakvih, najbolnije je” istresanje psihe na učenike” što je poznato da se u srpskim školama nikada i nigde nije razmatralo da dečija duša prima sve neodrasle i strasti neispunjene odraslog čoveka;on što ostavite na dečjoj duši nikada i niko ne može očistiti,imala sam profesorku Zagorku Brdarski koja je znala da kaže u petom snovne …odlično,tri a u gimnaziji …odlično jedan”…nikda me nije pitala , ni posle trideset i šest godina zašto joj to pričam niti da razgovara i podseti se ne priču …svi smo znali da ”obožava dečake ” a da na devojčice frustrcije svoje izručuje…ima i nastavnika koji nemaju decu pa se preko dece u školi takmiče koliko će generacija da iznesu, kao da je to broj ili norma koja se ispunjava…ima i dece , ali su deca i treba im stalno pričati…psiholozi i psiholozi vrše statistike po školama i niko se ne bavi decom…neka nam Bog pomogne …

  1. MIRJANA JANIS каже:

   ono što ostavite…ispravka

 3. Mirjana каже:

  Ovde ima najvise posla za prosvetnu inspekciju, koja cuti, reaguje tek sporadicno! Svi izvestaji iz skola se “filuju”, nema tu ni i od istine. Djaci dobijaju dobre ocene, nastavnici takodje od svojih direktora i zadovoljnih roditelja, zatim direktori i skola dobije dobre ocene kako je to dobra i elitna skola (tu se skoluju najbolji djaci!!!)…..pa se sva deca upisuju upravo u tu skolu, tako to ide sve u krug…nema tu mnogo mudrolije….tako je najlakse, i svima lepo.
  Roditelji koji malo zagrebu u znanje svoje dece, barem ono elementarno, vidi tu rupa koliko god hocete…e onda ili im pomaze sam ili na privatne casove.
  Uvek se pitam da sam ja nastavnik kako bi se osecala da na pismenoj vezbi od 25 ucenika njih 17 dobije nedovoljnu ocenu….(desilo se kod moje cerke u skoli, ona je tada dobila 4). Volela bi da cujem objasnjenje svih ucesnika u ovom nemilom skoru!!!! Sta tada kaze nastavnik, sta kaze direktor, sta kaze prosvetni inspektor, sta kaze ministar itd…..pa cekajte da li je moguce da vise od polovine ucenika ne moze da dobije dvojuku….ja ne mogu da verujem…i sta je desi pismena vezba se ponovi (sad niko ne zna da je i postojala ona prethodna), danas se vezbaju zadaci, takvi ISTI ce biti sutra na ispravci i eto ti dobrih ocena….svi zadovoljni!
  Deci dobro, ne znaju nista ali imaju cetri…roditelji zadovoljni, kazu ne uci nista a ima vrlo dobar uspeh….nastavnik laska sebi vidite kako mo
  ze kad se nauci (pa se jos u krugu skole vodi kao dobar prosvetni radnik)….direktorima dobro nemaju problema sa reputacijom skole….i tako sve je laz…i nista drugo!

 4. Filolog каже:

  U nacelu se slazem sa tekstom. Medjutim, profesori koji sebe smatraju bogovima ne moraju biti obavezno losi predavaci. Cesto to budu i strogi i temeljni predavaci kog kojih svaka neposlusnost bude strogo sankcionisana. Ipak, njihov problem je i dalje u visokim ocekivanjima prilikom ispitivanja i prestrogom kriterijumu.
  Ovde se mora posebno spomenuti i sindrom “prepisivanja ocena” (veoma prisutan na fakultetima). Profesor jednom oceni ucenika peticom, i posle mu vise ne treba ogroman trud da istu zaradi ponovo. Kod takvih profesora ucenici koji imaju trojke moraju da imaju daleko vise znanja za jednu peticu nego ucenici koji uvek imaju petice.
  Najgori vid nastavnika je meni bio i ostao, pored nedrzanja nastave i potpunog nedostatka odgovornosti, onaj kojeg je mrzelo da gradivo priblizi pa je odlucio u jednom trenutku svog zivota da od djaka ocekuje da uci doslovce, onako kako je diktirao za vreme casova. Konkretan primer u mom slucaju bili su casovi fizike. Posto se od profesora ocekuje da prenese logiku te materije, nauci kako da razmisljamo o fizici i da je razumemo, a za to ne nalazi ni snagu ni volju, onda pribegne metodi “diktiranja gradiva”, cak i kad su formule u pitanju. Na kontrolnom zadatku svaka rec mora biti doslovno prenesena na papir (iz sveske ili udzbenika), ili uz najminimalnije moguce izmene. Krajni rezultat su djaci cetvrte godine koji ne znaju nista o fizici, osim onih koji su to uspeli da savladaju kod kuce (a takvih je malo). Na neki nacin, taj profesor od ucenika kao da trazi da prepise kontrolni zadatak. Jasno je da najveci rad ostaje na djaku, i bez njegovog zalaganja sami casovi jesu najcesce nedovoljni. Ali, niko ne moze poreci da je dobar predavac i pedagog od sustinskog znacaja za svakog pojedinca koji zeli nesto da sazna.

 5. Tatjana каже:

  Evo, ja sam imala prvi put u zivotu situaciju sa ogromnim brojem jedinica u jednom odeljenju 1.razreda srednje (jedino sto mi, za razliku od osnovne skole, nemamo obavezu da u tim situacijama ponavljamo pismeni). Prvi put 17 od 26 djaka,ponovljeni: 21 jedinica od 26 djaka! U pitanju je bio prvi pismeni zadatak nakon koga sam uvidela koliko oni ne slusaju. Onda smo se dogovorili da ponovimo pismeni, ja sam insistirala, i naglasila da cu dati isto. Rezultat vidite gore! Oni su javno priznali da ne pipaju knjigu, da nista ne uce (inace je slaba generacija), a ne pomaze ni to sto ja kod njih imam 6.cas ponedeljkom, utorkom i sredom (kod nas se strani jezici ostavljaju za kraj radnog dana, jer se izlazi u susret raznim zahtevima, pa veronauku i fizicko imaju prva tri casa, a strane jezike, istoriju, geografiju i maternji mahom od cetrvtog do sedmog, a nekada i osmog casa).

  1. Učiteljica каже:

   Začuđujuće je što interesovanje za sticanjem znanja i za samu školu, opada sa uzrastom učenika. Ne znam da li je u pitanju nastavni sadržaj, metode, oblici rada, stav predavača, ili nešto treće… Logično bi bilo da je obratno!

 6. Paraskeva каже:

  Znate, ovaj tekst je gomila gluposti. Ovo je generalizovanje. Ako ste dali sebi za pravo da vaspitavate neku decu treba da znate da generalizovanje uvek dovodi do pogresnih zakljucaka. Ovaj tekst je sramota jer niste imali nameru da budete duhoviti, bili ste ozbiljni.
  Svako ko radi u skoli zna da vas doslednost i marljivost ne stite od pritisaka za ocene. Gde vi zivite?!

 7. moka каже:

  Pravi nastavnik ima sledece osobine:
  Da je iz dobre ,situirane,porodice ,lepo vaspitan ,sa visokim prosekom zavrsio fakultet koga je upisao iz ljubavi prema oblasti koju je proucavao i da smatra da je to vazno za drustvo.Da bude moderan ,dobro situiran ,da drustvo vodi brigu da se njegova egzistencija,tokom ,karijere nikad ne dovede u pitanje i da mu se omoguci stalno besplatno strucno usavrsavnje.Mora biti principijelan,pravdoljubim,altruista,filantrop,Da je elokventan,bogat u izrazavanju,poznaje psihologiju ucenika,da mu roditelji bezrezervno pruzzaju podrsku,da mu veruju u oceni njihove dece,da ga neizmerno postuju,da mu se obezbede maksimalno sva nastavna sredstva.Da mu se momoguce sva studijska putovanja;da mu materijalna egzistencija ne bu de briga,dakle da bude srednja klasa.Da postuje kolege,sistem obrazovanja i drustvo u kome zivi..to je deo osobina i uslova u kome ce sigurno dati dobre rezultate!

 8. nastavnik каже:

  Najveci problem naseg obrazovanja je veoma staromodan sistem skolovanja koga je pregazilo vreme. Taj sistem sastoji se od memorisanja gomile cinjenica koje prakticno ne mogu nigde da se primene, vec “ispare” iz glave za mesec dana. Evropsko obrazovanje,verujte mi, nimalo ne lici na ovo nase. S druge strane roditelji se ne bave svojom decom nimalo. Deca su agresivna, vulgarna, zlobno se ponasaju i prema nadredjenima i prema svojim vrsnjacima. Svemu tome dodajemo medije i drustvo u celini koji propagiraju lopovluk, veze, prevare i zarazni primitivizam. Sta moze nastavnik u tim okolnostima??? Rezultat bude isti kako god da radi. Onaj ko je vaspitan kod kuce na pravi nacin i ima genetske predispozicije uspece u zivotu, onaj ko nije, nazalost, ce biti osudjen na propast i zivot ce mu proci u zivotarenju. SVE polazi od kuce!

 9. Skolica_1 каже:

  Ne bi trebalo generalizovati stvari. Po meni problem lezi u sledecem. Ukoliko u jednom odeljenju imate ucenika koji je iz socijalno ugrozene porodice i nema uslove za ucenje kakve imaju ostali ucenici, uglavnom mu se pokloni dvojka bez obzira na njegovo znanje. E tada nastaju problemi, tj. haos u glavi nastavnika STA DA RADI SA UCENICIMA KOJI SU SE POSTENO NAMUCILI ZA TU DVOJKU i tako u nedogled. A o popravnim ispitima da ne pricam. Kada imam ucenike za popravnik reaguje “pola skole” jer je to njima obaveza u avgustu koju im ja bespotrebno namecen. Obrni, okreni – tesko je zauzeti stav i biti cvrsta karatktera

 10. Maja каже:

  Nemam bas neka Bog zna iskustva imam tek prvaka pa ne mogu da sudim validno kao roditelj,ali …Roditelji koji nista ne rade sa decom ocekuju od nastavnika i ucitelja previse..Nazalost takvih roditelja je sve vise..

  1. Gricko каже:

   A što idu u školu i “gule” patike ako roditelji MORAJU da rade sa decom? Šta da rade?
   Roditelji treba da rade na domaćem vaspitanju a svi ostali (odrasli – ličnim primerom vaspitanja) da rade na globalnom vaspitanju sve dece (ne vredi samo kućno vaspitanje). Dete treba da RADI SAMO i ukoliko ima poteškoće, da potraži samo malu pomoć od roditelja kući a od prosvetnog radnika u školi koju pohađa.

 11. Gricko каже:

  Kojoj grupi pripada prosvetni radnik koji LUPI ŠAMAR detetu na rekreatvnoj nastavi (zato što je hodalo po travi gumenom čizmicom po travi dok rominja kiša na putu ka kantini u vreme ručka) ili prosvetni radnik koji otvoreno “proziva”, etiketira i selektuje javno decu po materijalnoj osnovi?

 12. Боро каже:

  Молим Вас да нам пошаљете благовремено препоруке напредовања ученика за крај школске године ( друго полугодиште) за први разред осн. школе.
  Захвални учитељи првих разреда!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама