Nastavnici, onlajn časovi stvarno ne moraju da budu savršeni

25 marta, 2020

Stvarno ne moraju. Sasvim su dovoljni kratki časovi i jasna komunikacija.

Ko se do nedelje uveče čudio redovima u prodavnici, taj u ponedeljak nije mogao da nađe niti alkohol niti rukavice. A ni danima nakon toga. U ovakvim uslovima časovi su svima manja briga.

Moramo da sedimo u kućama kako se našem zdravstvenom sistemu ne bi dogodila Italija.

Pošto se nastava odvija preko javnog servisa, nastavnici ne snose svu odgovornost za podučavanje dece.

Nastavnici sada ne treba da budu perfekcionisti pri kreiranju materijala, kontrolnih zadataka i operativnih planova. Evo još nekoliko razloga zašto je sada manje zapravo dovoljno:

Ne može se napraviti onlajn kurs za nedelju dana

Nastavnici provedu godine izučavajući različite materijale i pripremajući građu. Ovo je vanredna situacija u kojoj niko nema dovoljno iskustva. Nemoguće je za tako kratko vreme napraviti idealne planove rada. Dajte svoj optimum po pitanju svog posla i pratite instrukcije Vlade.

U kakvim zaista uslovima uče ta deca?

Da li ona imaju svoju sobu ili još neko sedi sa njima dok prate nastavu? Možda je neko od ukućana bolestan ili iznerviran. Možda beba plače. Možda se i vama dešava slično u vašoj kući. Setite se da je ikakva nastava bolja od nikakve nastave.

Zašto im ne date da čitaju?

Zašto im morate dati još 3 kontrolna i 2 diktata? Zašto se slepo držati plana rada? Umesto toga im pošaljite zanimljive članke. Na internetu postoji svašta. I čitanje može da bude zabavno. Neka zavole da čitaju i uče jer im je zanimljivo umesto da i dalje osećaju pritisak klasične škole.

Nakon što pročitaju tekstove, prokomentarišite ih svi zajedno na nekoj grupi za čet.

Smanjite doživljaj sa pravilima

Možda nemaju sva deca dobar pristup internetu za dodatne materijale. Možda osećaju stres celokupne situacije. Ostavite prostor za bolju komunikaciju i vraćanje na temu više puta. Pokažite empatiju.

Iseckajte gradivo na manje delove

Napravite kraće testiće koje deca mogu da urade između porodičnog ručka i uspavljivanja bebe. Dajte učenicima mogućnost da kreiraju video snimak u vezi sa gradivom i pošalju vam ga pre nego što se sastanete na čet grupi. Ako je sadržaj snimka prihvatljiv, integrišite ga u svojoj komunikaciji sa svim đacima. Oni će biti raspoloženiji za interakciju.

Komunicirajte kratko i jasno

Pošto ostajete kod kuće da biste se brinuli o sopstvenoj deci i kući usled koronavirusa, otvoreno dajte roditeljima do znanja u kojim satima ste dostupni. Obavestite ih da ćete da odgovorite na pitanja u roku od 24 sata.

S obzirom da situaciju identičnu ovoj nikada do sad nismo imali, oprostite sebi za nesavršenosti u radu. Budite profesionalni, trudite se oko radnih zadataka i imajte razumevanja kako za decu tako i za sebe.

Priredila: Maria Milojković

Izvor: WeAreTeachers / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama