Наставник лупио књигом о клупу и остао без посла

11 децембра, 2016

Између двоје седмака који су дремали на часу професор српског језика спустио уџбеник да их пробуди. – Окривљен за насиље, добио отказ, изгубио право на рад у просветиcetrnaesta

Четрнаеста гимназија у којој је професор предавао до пре неколико дана (Фото А. Васиљевић)

„Ученици су ми највећа сатисфакција да не одустанем, иако ме је просветни систем оставио на улици, без плате и права да радим у школи”Лавину незадовољства ђака и просветних радника покренуло је одузимање лиценце за рад професору српског у Четрнаестој београдској гимназији – Владимиру Милојевићу. Ускраћено му је право да предаје у просветном систему Србије, пресудом Управног суда која је потврдила решење министра просвете да се овом наставнику одузме дозвола за рад „због насиља над ученицом”. Директорка гимназије, по закону, морала је да га отпусти. Први су се томе супротставили ђаци. За њима и наставници из других школа.

Кад изгуби лиценцу, предавач нема право да је поновно добије

Да закон налаже одузимање лиценце наставнику коме је, између осталог, престао радни однос због повреде забране насиља у школи, подсећају у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.
– Наставник коме је одузета лиценца нема право на њено поновно издавање, нити на рад у школи. Установа има обавезу да одмах достави министарству коначно решење о отказу уговора о раду као доказ о основу за одузимање лиценце наставнику. Решење о одузимању лиценце коначно је у управном поступку. Владимиру Милојевићу, наставнику српског језика, лиценца је одузета решењем министра од дана 18. 4. 2013. године због повреде забране насиља, злостављања и занемаривања из члана 45. закона. На коначно решење он је поднео тужбу Управном суду, који је пресудом од 21. 9. 2016. године ту тужбу одбио – прецизирају у министарству.
Владимир Милојевић пита – како је министарство успело да му одузме нешто што му није ни дало, тврдећи да „лиценцу нема ниједан наставник, него обавештење о положеном државном испиту до издавања лиценце за рад”.
Као мањкавост система истиче да би, хипотетички, кад би се пријавио на конкурс у некој школи, могао да заснује радни однос јер му нико не би ни тражио лиценцу.

– Не могу да уђем у учионицу од уторка. Моји ђаци су у среду бојкотовали наставу српског, како сазнајем, а у четвртак протест омасовили, изостали и са других часова у поподневној смени и протестовали пред Министарством просвете. Нисам очекивао ту подршку, иако знам да је раније министарству предата петиција са захтевом да не изгубим посао, са потписима 180 мојих ђака и 65 колега, чланова наставничког већа Четрнаесте гимназије. Одузели су ми лиценцу. Као да су ми поништили диплому. Школовао сам се да бих ђацима предавао – објашњава за „Политику” Милојевић.

Прочитајте и Šarčević: Nedopustivo nasilničko ponašanje učenika

Воли свој посао. Ученици су му највећа сатисфакција да не одустане, иако га је просветни систем оставио на улици, без плате и права да ради у школи.
– Неправедно су се обрушили на мене директори школа и просветна власт, као да сам државни непријатељ. Али, не жалим, јер имам огромну подршку ђака и колега. Срећнији сам него да је обрнуто, да ме ђаци не воле, а да будем миљеник директора и службеника у министарству – каже професор.
Иза њега је деценија радног стажа и изгубљена лиценца предавача. Каже да је жртва закона који је дозволио директорима школа да се обрачунавају са неистомишљеницима у колективу, да и недужног просветног радника лише права да се бави својом професијом.
– Мени се то догодило 2013. године када сам, осим у Четрнаестој, радио у Основној школи „Бранислав Нушић”, где сам био и председник Школског одбора. Са те позиције дошао сам у озбиљан сукоб мишљења са директорком, због нерегуларности у вези са издавањем школског простора и руковођењем школом на које сам указивао. Епилог је било саопштење директорке да сам суспендован јер сам ударио ученицу по глави књигом, што апсолутно није тачно. Спустио сам књигу на средину клупе између двоје ђака седмог разреда који су дремали на часу да их мало размрдам – дочарава Милојевић.
Спорно спуштање књиге на клупу предмет је радно-правног спора који је, тврди професор, против ОШ „Бранислав Нушић” повео 2013. године. Ускоро очекује првостепену пресуду, али свака страна има право на жалбу. Немогуће је знати колико ће да потраје до коначне пресуде.
– Због преурањеног одузимања лиценце тужио сам Министарство просвете Управном суду. Прво је ресорном министарству наложено да одлуку размотри и донесе у складу са законом. Став да ми се одузме лиценца нису променили, и крајем септембра одлука министра потврђена је и коначном пресудом у управном поступку – наводи Милојевић.
Његови дојучерашњи ђаци јуче су у гимназији потписивали нову петицију коју планирају у понедељак да предају надлежнима у Министарству просвете. У међувремену форуми београдских гимназија и средњих стручних школа апелују да просветари стану у одбрану професије и „заштите колегу јер ово што се њему догађа данас сутра може задесити било ког наставника”. Форуми не искључују могућност обуставе наставе и протеста пред министарством и као парадокс система напомињу да лиценца за рад није издата ниједном наставнику, него се подразумева да је има онај ко је положио државни испит.
Аутор: Миленија Симић-Миладиновић
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Наставник лупио књигом о клупу и остао без посла

 1. Синиша каже:

  Треба казати да је огроман број колега из београдских гимназија својим потписом петиције, да се до окончања судског поступка, наставнику “врати” лиценца како би несметано могао да ради свој посао. Јер се овим нарушава правни принцип пресумпције невиности. Целокупан процес почива на врло произвољном тумачењу школског догађаја од стране интерне дисциплинске комисије .Чак и да је тачно да је професор лупио књигом по клупи, то не повлачи драконску казну, ного му се може пружити прилика да се исправи, усаврши или преузме други тип одговорности. Књига није мотка или песница него средство буђења из сна површности, предрасуда, саморазумљивости, летаргије. Тако да мислим да делујући по својој савести и дајући колегијалну подршку чинимо добро и часно. Здраво били!

  1. Jasmina каже:

   Ne radim u prosveti, inženjer sam po struci, ali imam dvoje dece u osnovnoj školi i smatram da oduzimanjem svakog autoriteta prosvetnom kadru samo povećavamo vršnjačko nasilje i stvaramo nasilnu i bahatu decu.

 2. Растко Вуковић каже:

  Ерозија образовања је глобална појава данас, као што је била и у касним годинама Римског Царства, када су школе попут Питагорине, или Платонове Академије бледиле и на крају биле угашене. И тада су прво елитне школе дефинисане као ,,школе за масе а не за класе”, са идеологијом ,,ако ученик не зна, крив је наставник”, па до открића да је човеку потребно образовање кроз цео живот – путем курсева.

 3. Jelena каже:

  Stvarno je neverovatno da covek izgubi posao ali i licencu zbog ovoga . Slazem se da njegov postupak mozda i nije bio primeren, ali da ostane bez posla? Ako je ovo njegov prvi prekrsaj, zar nije mogao da prođe sa suspenzijom, smanjenjem plate…..nekom drugom kaznom?

 4. Душан Ђоршевић Нишки каже:

  Као проф. педагогије и школски педагог целог радног века, једини сам написао књигу Педагошке слагалице 2009. г којом сам био апсолутно против Гашине реформе школе, против западњачке , америчке школе код нас јер није примерена нашој традицији. Показало се небројано пута да нас је та раформа увалила у мноштво проблема. ЈЕдан од тих проблема је да се сваки вид насиља дешава у школама зато што у школама нема више ВАСПИТАЊА, ШТО под видом ДЕЧЈА права заборављена је обавеза сваког да најпре има обавезу па онда право. Родитељима је законодавац забранио васпитну меру казне, нисам рекао физичке , па неретко су и они у чуду како да спрече своје дете да не учини глупост, родитељ је затим господин који само направи дете и по закону не мора да се интересује за успех и владање свог потомства , па му је допуштено да не дође по ђачку књижицу али је наставник крив ако га писмено не обавести о оценама и понашању. Видите каква спрдаћина од закона? Затим САМОВОЉЕ ДИРЕКТОРА су све учесталије јер нема државне контроле над њиховим радом. Они могу да раде што им воља зато што имају СВОЈ школски одбор који гласа што они помисле. Написао сам летос Отворено пиусмо новом министру просвете да мора да мења законе и државну школу доведе у ред иначе ће нам се догађати ствари попут ове отпуштање с посла без стварне кривице!!!!!!!!!!????????

 5. Rade S.O.S. 820044 каже:

  Ovo sto je ova antisrpska ekipa u prosveti uradila posle 05.10.2000. je nezabelezeno.Unistili su Srpsku prosvetu.I to uglavnom ljudi koji nisu Srbi.To im je i cilj jer sa tim unistavaju Srpski narod.Takodje nije smelo da se dozvoli da sa privatnim diplomama neko bude u drzavnoj sluzbi.Bar 200 godina Srpske istorije su unistili.Tako da sada samo budala ide u skolu.Za koju hiljadu evra kupi diplomu nekoga privatnog fakulteta i ”menadzer” na drzavnu sluzbu.

 6. Aleksandar каже:

  Više je nego očigledno da se ovde radi o nekom ličnom obračunu, da je neko sa pozicija moći odlučio da profesora “skloni”. Moguće da je u pitanju i nalog nekog veoma “moćnog” roditelja, koji je direktoru jednostavno naložio da profesora otpusti, nebitno kako će to formalno biti obrazloženo. Ta priča o lupanju knjigom o sto je smešna, radi se o krajnje providnom izgovoru. Iskreno se nadam da ta svinjarija neće proći tek tako, i da će đaci i kolege koji podržavaju profesora uspeti da se izbore za pravdu.

 7. Natasa каже:

  Već godinama … ista meta isto odstojanje.
  Svaka škola mora da ima pravilnik ponašanja, šta je dozvoljeno, a šta nije koji mora biti dostupam u elektronskoj formi, a roditelji obavešteni da postoji.
  Zaboravljamo da postoji komunikacija u cilju rešavanja problema, ali bez odlaganja pre svega još kod učitelja (sučeljavanje), jer oni su ti koji postavljaju temelje, a potom i sankcionisanje. Deca moraju od malih nogu da shvate vezu uzrok – posledica.
  Učitelji prestanite da delite decu na “nečiji” i “ničiju”. To izaziva opravdan revolt kod dece i dovodi do eskalacije sukoba.
  Roditelji vaspitavajte svoju decu. Naučite da kazete “ne”, budite dosledni.
  Dosta pozivanja i pravdanja evropskim zakonima i dečjim pravima. Nije to linija manjeg otpora kako je svi tumače, već zahtevan posao.
  Laž je da u Evropi nema isterivanja sa časa, da nema kažnjavanja i sankcionisanja za nasilje i prepisivanje, otkaza nastivnicima koji ne pružaju deci znanje.
  Generalno i psiholozi moraju da rade svoj posao. Sve je postalo biznis, da ti ne kažem, da ti ostavim da eventualno pročitaš između redova, neko drugi je kriv, sistem i sl. sigurno ne vi roditelji, i tako gluvim se dovikuje, ćoravim namiguje, da mi dodjes opet, da ja imam posla, svi glume korektnost, a problemi se gomilaju. Svi žmurimo, a niko se ne usuđuje da otvori oči i pogleda istini u oči …. i onda su krive zapadnjačke škole i “roditeljima je zakonodavac zabranio vaspitnu meru kazne” . Kakva je to floskula….RODITELJI SU SE ODLUČILI ZA LINIJU MANJEG OTPORA I SVE KUPUJU PARAMA I ZNANJE I VASPITANJE. A to će im omogućiti i novi pravilnik po kojem će biti novčano sankcionisani.
  I kakvu lekciju će deca naučiti. Sve se rešava parama.
  I ja sam roditelj, ali DOSTA skrivanja i pravdanja roditelja losim zakonima.
  A ti isti ološ roditelji, gle čuda, prijaviše nastavnika za “nasilje” zbog pravljenja “buke” spuštanjem dnevnika na sto i remećenjem dece iz sna. Kakav prepad?
  Sram vas bilo roditelji, sve vas koji ste se prepoznali u ovom što ste procitali.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама