Nastavnik me mrzi: Kako promeniti negativan stav deteta prema prosvetnim radnicima?

15 maja, 2017

Skoro svaki roditelj imao je bar jednom priliku da čuje od svog školarca da ga nastavnik “mrzi”. Pročitajte  savete kako da pomognete detetu da promeni svoj stav…

Deca često imaju negativan stav prema nekom nastavniku, naročito ako on predaje predmet koji ne vole ili je zamenio nastavnika koje je dete volelo. Iako je možda nastavnik odličan pedagog i dobro radi svoj posao, dete će smatrati da je nastavnik loš i uglavnom će vam govoriti da ga taj nastavnik mrzi. Evo saveta kako da rešite ovaj problem…
1. Pustite dete da bude tužno
Ako stalno ponavljate detetu da je taj nastavnik sjajan i da nije istina to što govori, dete će se još više udaljiti od nastavnika i problem će biti još veći. Pustite vaše dete da se samo izbori sa svojim osećanjima, jer ćete ga tako naučiti da se suoči sa razočaranjima u životu. Ako dete pati za prethodnim nastavnikom, porazgovarajte sa novim nastavnikom i potrudite se zajedno da rešite problem. Ispričajte novom nastavniku nešto o vašem detetu, šta voli, koja su njegova interesovanja i neka nastavnik pokuša da mu se približi.
2. Naučite ih da razlikuju dobro i loše ponašanje kod ljudi
Ako se vaše dete stalno žali na novog nastavnika, pitajte ga da imitira ton kojim mu se nastavnik obraća ili način na koji mu nešto saopštava. Ako je problem u detetu, a ne u nastavniku, uporedite ton nastavnika sa vikom ili lepo obraćanje sa lošim i pokazaćete vašem detetu da greši. Deca su često preosetljiva, pa se mogu osećati ugroženo i kada se neko prema njima ophodi sasvim korektno. Ovako ćete deci dati do znanja da treba da uživaju u pohvalama, ali i da prihvate kritiku.
3. Budite uz dete, ali budite i neutralni
Sasvim je u redu da reagujete ako vaše dete stvarno ima problem sa nastavnikom, ali nikad nemojte da donosite ishitrene odluke. Postoje roditelji koji se previše zaštitnički postavljaju prema svojoj deci i koji će odmah otići besni na razgovor sa nastavnikom. Prvo porazgovarajte sa detetom i pitajte ga za razloge zbog čega misli da ga nastavnik mrzi. Ako je to zbog predmeta ili zato što pati za starim nastavnikom, onda pomozite detetu na razne načine da se prilagodi i da se opet oseća komforno u školi.
4. Pomozite mu da promeni mišljenje
Jedno od fantastičnih rešenja je da porazgovarate sa nastavnikom o vašem detetu, zapamtite svaku pohvalu koju nastavnik bude rekao i to obavezno prenesite svom detetu. Deca vole kada nešto dobro urade, tada se osećaju primećeno i dobro. Samim tim, preko pohvala dete će polako prestati da misli da ga nastavnik mrzi i distanca će se smanjiti.
Izvor: Yumama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama