Наставник ме мрзи: Како променити негативан став детета према просветним радницима?

15 маја, 2017

Скоро сваки родитељ имао је бар једном прилику да чује од свог школарца да га наставник “мрзи”. Прочитајте  савете како да помогнете детету да промени свој став…

Деца често имају негативан став према неком наставнику, нарочито ако он предаје предмет који не воле или је заменио наставника које је дете волело. Иако је можда наставник одличан педагог и добро ради свој посао, дете ће сматрати да је наставник лош и углавном ће вам говорити да га тај наставник мрзи. Ево савета како да решите овај проблем…
1. Пустите дете да буде тужно
Ако стално понављате детету да је тај наставник сјајан и да није истина то што говори, дете ће се још више удаљити од наставника и проблем ће бити још већи. Пустите ваше дете да се само избори са својим осећањима, јер ћете га тако научити да се суочи са разочарaњима у животу. Ако дете пати за претходним наставником, поразговарајте са новим наставником и потрудите се заједно да решите проблем. Испричајте новом наставнику нешто о вашем детету, шта воли, која су његова интересовања и нека наставник покуша да му се приближи.
2. Научите их да разликују добро и лоше понашање код људи
Ако се ваше дете стално жали на новог наставника, питајте га да имитира тон којим му се наставник обраћа или начин на који му нешто саопштава. Ако је проблем у детету, а не у наставнику, упоредите тон наставника са виком или лепо обраћање са лошим и показаћете вашем детету да греши. Деца су често преосетљива, па се могу осећати угрожено и када се неко према њима опходи сасвим коректно. Овако ћете деци дати до знања да треба да уживају у похвалама, али и да прихвате критику.
3. Будите уз дете, али будите и неутрални
Сасвим је у реду да реагујете ако ваше дете стварно има проблем са наставником, али никад немојте да доносите исхитрене одлуке. Постоје родитељи који се превише заштитнички постављају према својој деци и који ће одмах отићи бесни на разговор са наставником. Прво поразговарајте са дететом и питајте га за разлоге због чега мисли да га наставник мрзи. Ако је то због предмета или зато што пати за старим наставником, онда помозите детету на разне начине да се прилагоди и да се опет осећа комфорно у школи.
4. Помозите му да промени мишљење
Једно од фантастичних решења је да поразговарате са наставником о вашем детету, запамтите сваку похвалу коју наставник буде рекао и то обавезно пренесите свом детету. Деца воле када нешто добро ураде, тада се осећају примећено и добро. Самим тим, преко похвала дете ће полако престати да мисли да га наставник мрзи и дистанца ће се смањити.
Извор: Yumama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама