Rajović: Za pravilan razvoj mozga gradskom detetu nedostaje 100.000 pređenih kilometara

10 januara, 2023

Kao jedan od najvećih problema kada je reč o razvoju dece danas doktor Ranko Rajović navodi nedostatak kretanja. Kako bi istražio ovaj problem, on je napravio jedan mali eksperiment.

“Mi smo, na našim kampovima, radili istraživanje sa gradskom decom uzrasta oko pet godina. Stavili smo jednom od njih onaj sat koji meri korake, kako bismo videli koliko će kilometara da pređe u jednom danu od ujutru do uveče. Nije bilo forsiranja. Livada, igraju se, idu u šumu, trče, donose grane, onda neka radionica na otvorenom… Pre nego što kažem koliko je to kilometara na kraju bilo na satu, da napomenem da sam na radionicama za roditelje pitao baš roditelje gradske dece koliko im deca dnevno pređu kilometara u proseku. Neko kaže 2-3, neko 3-4. A fiziološki zdravo dete mora da pređe preko 20. Dečak kom smo stavili sat, to je naša žuta grupa koju čine deca od pet godina, on je prešao 23 kilometra taj dan. Spontano, sam, bez forsiranja.” – otkriva dr Rajović.

Ako gradsko dete dnevno pređe tri, jasno je da, kad bismo ga odveli na selo da se igra, bez igrica i telefona, on bi prešao 23, kao i ovaj dečak, objašnjava Ranko Rajović u podkastu sa Milanom Jovanovićem Strongmenom.

“Hajde da to sad prevedemo u matematiku. Njima nedostaje dnevno 20 kilometara. Za 10 dana, to je 200 kilometara. Za mesec dana, 600 kilometara. To znači da našoj deci nedostaje skoro 100.000 kilometara, u periodu aktivnog razvoja mozga, koje bi trebalo da pređu. E to je veliki problem.”

Rajović naglašava da nije stvar samo u hodanju već i u svim ostalim načinima kretanja.

“Uzbrdo, nizbrdo, skakanje, preskakanje, trčanje unazad. Mi smo decu kad ih vodimo na kamp forsirali da trče unazad. Ja sam prvo stao, gledam, pola njih padne. Naša deca ne znaju da trče unazad. Okrenu glavu, pa nešto idu bočno, pa padnu. Mi nemamo glavne pokrete kretanja razvijene kod dece. To su bila deca od 6, 7 godina.” – kaže Rajović.

Još jedna velika promena koju je doneo moderan način života jeste i problem deformiteta stopala, za koji Rajović tvrdi da je poprimio razmere epidemije.

“Ravna stopala su znak da nešto nije u redu. Mi smo u staroj Jugoslaviji imali od 6 do 11 posto dece s ravnim stopalima na sistematskim pregledima i to se svrstavalo u genetiku. Danas, preko 50%, neki gradovi i 70%. A zašto su svodovi stopala spušteni? Pa nema kretanja.” – objašnjava doktor Ranko Rajović.

On govori i o tome kako je Britanska olimpijska reprezentacija istraživala problem ravnih stopala, koji se javljao kod sportista.

“Njihov medicinski tim rešio je da ode u Meksiko da ispita narod Tarahumara, Indijance koji žive u kamenoj polupustinji. Oni imaju stopalo kao iz atlasa anatomije. Maksimalno savitljivo. Išli su da vide kako je to moguće. Prva stvar koju su primetili je da su oni praktično bosi. Nose samo nekakve tanke kožne đonove vezane trakicama i tako prelaze od 30 do 50 kilometara dnevno, pešačeći od jednog do drugog sela i nazad. A lopte koje deca imaju nisu krpene, već drvene. Što znači da ih oni ne mogu šutirati jer bi se povredili, već se dodaju rolajući loptu stopalom. I svi do jednog imaju perfektna stopala.” – zaključuje Rajović poredeći ovaj način života sa decom danas koja pređu jedva tri kilometra na dan i dodaje: “Prvi znak da nešto nije u redu na nivou cele nacije su ravna stopala.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Rajović: Za pravilan razvoj mozga gradskom detetu nedostaje 100.000 pređenih kilometara"

  1. Mira Milošević kaže:

    Dr. Rajović, ima dobre opservacije, kada je u pitanju zdrav odgoj deteta, kao i vaspitni stav roditelja u određenim životnim okolnistima. No, ne vidim komentare o iskustvu roditelja koji primenjuju savete Dr. Rajovića, ali i da ih ima, verujem da bi potvrđivali tezu da je u savremenoj porodici, nužno primenjivati celovito, a ne parcijalno znanje, da bi se pokrenuo i očuvao zdrav potencijal deteta, odnosno njegovo fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje. Šta to znači ?
    Pođimo od pretpostavke da roditelj razume preporuku dr. Rajovića, pa da poželi da svoje dete nekako forsira da pređe dnevno određenu kilometražu. Koliko dugo će uspevati u tome i da li će dete poslušati preporuke roditelja. Ništa od toga, ukoliko je dete do tog uzrasta, odrastalo u uslovim autoritarnosti. To znači, ukoliko je dete od malih nogu nagrađivano, odnosno uslovljavano, ukoliko mu je oduzimana nagrada, zbog neostvarenih obećanja ili se na bilo koji drugi način, nad detetom vršila prinuda, odnosno kazna, ukoliko je pred ekranom pre treće godine, a i kasnije, ako se sadržaji ne selektuju, ukoliko se dete pukim verbalizmom pokušalo dovesti u red, i na kraju, ukoliko je dete prezaštićeno od rada, reda, istine , od života.
    Sve su ovo uslovi koji se postavljaju pred roditelja, da bi dete i roditelj, imali zdravu komunikaciju, da bi slušalo i imalo želju da se uopšte pokrene iz kuće, akamoli da pređe toliku kilometražu. Na kraju, dete koje ima harminizovane emocije i zdravo je na mentalnom planu, samo će da radi sve što mu je korisno, pa da i kretanje nadoknadi u redovnim životnim okolnostima.
    U protivnom, roditelji će se sve više naprezati i zbunjivati, a problemi sa decom biće sve veći.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama