Научи да их сачуваш на време – сада!

20 јула, 2021

Ускоро ће престати да тражи твоју руку, да те вуче да градите кућу од коцки, да те зове да играте фудбал, кувате ручак…

Foto: Canva

Укључујеш компјутер и зарањаш у њега. Дете те зове да се играте – као и увек у најнезгоднијем часу. Досађује с неким тамо којештаријама. То те љути.

„Како не схваташ, имам важна посла…“ „Иди тамо, пусти ме сад, не досађуј…“

Проћи ће неколико година и ове речи ће се вратити теби, као бумеранг, у тренутку када би теби више од свега на свету значило да поразговараш с најрођенијим бићем, да само тако, просто-напросто будете заједно. Бумеранг.

Нема тог цртаћа, ни бебиситерке, ни баке, ни васпитачице који би могли заменити родитеља. Мама и тата су најважнији људи у животу малог човека. Дете осећа потребу за тобом, управо сада.

А то неће дуго потрајати – деца брзо расту. Ускоро ће престати да тражи твоју руку, да те вуче да градите кућу од коцки, да те зове да играте фудбал, кувате ручак… Дете ће створити свој свет у којем за тебе неће имати места. И када га позовеш, нећеш угледати озарено лице како ти хрли у сусрет, већ гримасу која говори – шта сад опет хоћеш од мене? Бумеранг.

Више од половине мама и тата ове редове читају након што су деци пустили нешто на ТВ-у, компјутеру… Искрено, да ли је и твоје дете у овом часу пред екраном? О да, тако је најзгодније! Погледај ТВ, узми нешто забави се, попусти мало с тим досадним питањима, не сметај… Проћи ће која година и зачућеш исте те речи. Бумеранг.

Једном ће све проћи… Каријера, дружења, важни послови. Теби остаје породица. Твоја породица и твоја деца.

Научи да их сачуваш на време – сада. Искључи компјутер. Нек посао сачека. Загрли дете. Поразговарај с њим. Ти си моје најрођеније биће, реци му. И много те волим.

Све је тако једноставно. Ето га – бумеранг љубави и среће.

Извор: Vospitaj.comОдабрала и превела: Весна Смиљанић Рангелов

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Научи да их сачуваш на време – сада!"

  1. maja каже:

    Divan tekst! ISKLJUCITE KOMPJUTERE RODITELJI, TABLETE, TELEFONE, TV, SADA..

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама