Често се чују изјаве одраслих: „Пусти га! Он је дете! Још увек не зна ништа!“ То није тачно!

Ваше дете манипулише

Не постоји ништа лепше и наивније од деце. Она испуњавају живот својих родитеља и ниједан каснији успех није толико битан и важан као успех родитеља који је добро одгајио своју децу. Трудимо се да им будемо узори, пазимо их и чувамо. Али, будите опрезни. Деца и те како знају да искористе Вашу слабост према њима.
Често се чују изјаве одраслих особа: „Пусти га! Он је дете! Још увек не зна ништа!“ То није тачно. Деца имају огромну моћ перцепције. Све што су видели или чули, упијају као сунђери. Истина је да деца још увек не резонују о неким стварима као одрасли, али грдно се варате ако мислите да од детета можете сакрити неку емоцију. Рецимо, када се родитељи посвађају, оно врло добро зна да нешто међу њима није у реду. Kада се посвађају, партнери су бесни, нерасположени, нервозни, ништа им не иде од руке и веома лако пуцају. Уколико се нисте посвађали испред свог детета, оно неће знати разлог свађе, али ће веома добро знати да мама и тата не разговарају, без обзира колико мало дете било.
Исто тако, Ви се према свом детету понашате на одређени начин. Неке ситуације допуштате, а друге не. Дете веома лако може да прокљуви овај образац и у складу са њим учи да функционише са Вама. Рецимо, дете од две године жели да једе сладолед. Својим обликом комуникације ће Вас питати да ли може да једе у зависности од тога у којој мери му је развијен говор. Ви му одговарате да не може зато што није довољно топло. Уколико нисте сигурни у то што сте рекли, оно ће својим најлепшим окицама затрептати и сложити преслатку фацу. Или ће рећи: „Мојим те, мама, само мајо“. Уколико се разнежите (као што већина родитеља и учини) и попустите, те му ипак купите сладолед, оно ће у свакој ситуцији покушавати од Вас на исти или сличан начин да добије оно што жели. При том ће бити најбоље и најслађе дете на свету. Уколико му ово буде пролазило са једном, другом и трећом особом из окружења, оно ће учврстити овај образац. Kада буде одрастао човек, на сличан начин ће покушавати да добије оно што жели. Можда то неће бити трептање слатким окицама, али ће засигурно бити веома учтив, шармантан и упоран.
Исто тако, ако нешто свом детету забраните, а оно почне да плаче и Ви попустите – награбусили сте. Почеће да плаче сваки пут кад не буде по његовом, а Ви ћете својим попуштањем само учврстити то понашање.
Уколико будете доследни и држите се оног што сте рекли, а други родитељ буде био тај који ће попустити, дете ће исто тако, веома брзо научити ког родитеља ће питати за оно што жели. Будите сигурни да че то бити родитељ који је попустљив.
Свима нам је познато да се деца на један начин понашају код куће, а на други начин код деке и баке који им све дозвољавају (или им дозвољавају много више него родитељи). Они ће без икакве гриже савести искористити ту попустљивост. Kод деке и баке ће појести слаткиша колико год могу, као да их никад нису јели. Kод њих ће много времена провести уз ТВ, цртаће и компјутер, зато што им се може. Због тога би било добро (колико год то било тешко), да се са деком и баком унапред договорите шта Ваша деца смеју, а шта не смеју радити. Објасните им колико је то важно Вама, а највише одрастању Ваше деце.
Са својим партнером морате наступати сложно пред децом. Уколико се не слажете са одређеним ставовима Вашег партнера везаним за васпитање, то расправите када Ваша деца нису код куће. Уколико кажете испред свог детета: „Па што га не пушташ данас напоље?“ или, још горе, супротставите се свом партнеру и пустите дете да уради оно што му је Ваш партнер забранио, чините изразито лош корак у васпитању. На тај начин умањујете ауторитет свог партнера и повећавате могућност манипулације код свог детета.
Партнерски односи су веома важни. Уколико и сами манипулишете својим партнером, немојте се зачудити што и Ваше дете то чини. Ви сте Вашем детету узор и све што чините Ви, чиниће и Ваше дете. Наравно, много тога зависи од карактера Вашег детета, али учење се уопште не треба занемарити. У зависности од дечијег карактера, оно може манипулисати мање или више, али ће сигурно то чинити уколико му дозволите.
Манипулацију своје деце никада нећете моћи да сузбијете и то је сасвим у реду. Свако од нас понекад може манипулисати. Али, важно је да је сведете на најмању могућу меру, поготову када су у питању неке важне и озбиљне ствари.
Разговарајте са својом децом. Објасните им разлог Ваше одлуке, али се немојте правдати. У породици се увек мора знати ко је дете, а ко родитељ. Осим огромне љубави, деци се морају поставити и одређене границе. Где бисмо били када би свако дете радило оно што жели, у тренутку када то жели? Себе бисмо довели у веома опасну ситуацију. Нико се није научен родио. И не може дете са три године имати зрелост и искуство одрасле особе.
Не можете бити савршени и много пута ћете погрешити. Али, одређена правила се морају поштовати. Општа атмосфера у породици је од изузетног значаја. Чим дете увиди да има места манипулацији, оно ће веома брзо и лако усвојити ову вештину. Што је породица мање сложна, то ће бити више простора за манипулацију било које врсте.
Због тога размислите како ћете следећи пут реаговати на те слатке окице и најшири осмех на свету? Знам, веома је тешко. Топите се сваки пут. Али, како би Вам било лакше да останете доследни, размислите о будућности своје деце и знајте да претерана попустљивост никад није изашла на добро.
О. Б.
дипломирани психолог и породични психотерапеут
 
 
Извор: roditelj.akademijaoxford.com