Научите децу како да уче – активно учење

27 септембра, 2014

Ако дете само чита, а при томе не вежба и не примењује то знање, оно ће брзо нестати. Зато треба да прави белешке. Једно од правила успешног учења гласи: „Не окрећи страницу, а да ниста не прибележиш“.
00075547_000
„Изгледа безопасно, али верујте ми, уопште није. Нови наставници, кабинети…Више није као код учитељице.

Добро сам се припремио за тај судбоносни дан. Наоружан оловкама, свешчицама и фломастерима, као да крећем у рат. Заправо то и јесте вечи рат који ученици непрестано губе од школе. Неко и побеђује.

Састао сам се са друштвом и кренуо ка кабинету за српски језик. Тамо је била наша разредна и трудила се да нам објасни све што нам није јасно. Следећих дана смо се упознавали са наставницима. Неки су били строги, стари, млади, благи…Е, нема више једне учитељице и једне учионице! Неки наставници се нису ни трудили да ти запамте име, него су само давали задатке и писали на табли.

Једно време сам се тако уплашио да сам хтео да се разболим. Поразговарао сам са родитељима и они су ми рекли да је то само једна фаза и да ће то убрзо проћи. Било ми је лакше. Почео сам више да учим и остављао сам добре утиске на наставнике. То је кључ успеха у школи. Нико није умро од вежбања и учења. И не треба се стидети да прихватиш савет наставника или родитеља.“

Вања Д. ученик петог разреда основне школе

Наш ђак петак је запазио да су виши разредни основне школе захтевнији, да су потребне вештине адаптације и социјалног прилагођавања., али да су могуће и пропратне пролазне појаве код деце, типа анксиозности и психосоматских реакција. Зато ћемо одговорити на питање како се учи успешно?

Потребно је истаћи две важне ставке успешног учења. То су циљ или намера, и вежба.

Циљ учења је битан предуслов успешног учења и памћења, јер без њега учење би било сведено на гледање у књигу или домаћи задатак, као и опуштено читање које не осигурава упамћивање прочитаног. Активно учење и успешан рад се обезбеђује:
Читањем наглас
Одговарањем на постављена питања на крају сваке лекције
Препичавањем другима шта је научено
Редовном израдом домаћих задатака
Подвлачењем и записивањем важних начела
Прављењем бележака

Ако дете само чита, а при томе не вежба и не примењује то знање, оно ће брзо нестати. Зато треба да прави белешке. Једно од правила успешног учења гласи: „Не окрећи страницу, а да ниста не прибележиш“.

Прављење белешки има неколико предости:
– Белешке постају извор мотивације, јер су оне конкретан производ који детету пружа осећање да је нешто постигло
– Оне су производ који родитељи могу да подстичу, прегледају и прате напредак
– Најважнија предност јесте што забелешке пружају увид у напредак који ученику омогућава да настави где је стао. Без навике бележења већина ђака ће почети тамо где је и раније започела учење.Са забелешкама знамо где смо стали и можемо да наставимо с новим градивом.
– Када дође време за понављање, градиво је сажето у белешке, мемо-картице, табелице и подсетнике који су гаранција да ће оно што је важно бити упамћено. Зато је учење озбиљан рад.

Када се приближи време контролног или писменог задатка или испитивања, дете које има навику бележења ће моћи да понавља градиво из сопствених сажетака. Успех је загаранован!

Уколико вас ђак страхује од теста, нека састави уз вашу помоћ сопствену верзију која би била што сличнија правој верзији. Уколико се ради о тесту са више понуђених опција, дете треба да пажљиво прочита и елиминише опције. Одбацивањем лоших опција усмерава се на добре и тиме повећава шансе да уочи минималне разлике у одговорима.

Важан је и дететов однос према наставнику. Добар однос поправља акивтно учење, а то ће поправити и оцене! Ученик утиче на наставников став, као и обрнуто. Ако може да бира, било би добро да седи што ближе табли и да гледа наставника у очи током предавања, што представља вештину активног слушања. Поред тога, да би слушање било активно, потребно је:
– Потпуно усредсредити пажњу на наставника
– Дати до знања наставнику да је дете разумело о чему он говори
– Поставити адекватна питања уколико је било нејасноћа.
– Постоји и искуствено учење.

„Искуство није оно што нам се догодило, већ оно ста урадимо са тим што нам се догодило“. Зашто је учење кроз искуство (активност) тако важно?
Зато што задржавамо:
– 10% онога што чујемо
– 15% онога што видимо
– 20% онога што чујемо и видимо
– 40% онога што продискутујемо
– 80% онога што искусимо директно, и
– 90% онога што желимо да научимо друге.

Покажите интересовање за школу и укажите где се та знања могу применити. Разговори родитеља и детета веома су корисни. Повежите градиво са применом у свакодневном животу.

Помозите свом детету да стекне предност тиме што ћете му показати како се активно учи. Предност коју ће осетити од активног учења одразиће се на позитивну самоперцепцију и самопоштовање, самопоуздање, добро позиционирање међу вршњацима и добар однос са наставницима.

Маријана Петровић, специјалиста мед. психологије

Извор: mojpedijatar.co.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Научите децу како да уче – активно учење

  1. Mica каже:

    Ne bih se složila. Godinama sam učila naglas po savetu razredne. Kada se uči obimnije gradivo to je naporno. Posle sam shvatila da je najbolje čitati lekciju po lekciju u sebi i razmišljati o pročitanom, zapaziti šta je bitno. Budući da nema zadržavanja na istoj lekciji onda to obezbeđuje koncentraciju na svakoj novoj lekciji. Tako sam bila rasterećena i opušteno iz par čitanja savršeno pamtila gradivo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама