Научни екперимент – направите дугу на парчету папира

Дуге су један од најлепших природних феномена. Оне настају на небу када се помешају сунце и киша. Светлост се рефлектује од капи кише у ваздуху, стварајући тако од светлости (за коју сви ми мисломо да је „бела”) дивну комбинацију боја. У овом научном екперименту деца ће научити да направе сама своју дугу – на парчету црног папира.
duga na papiru
Потребан материјал:
Чинија с водом
Безбојни лак за нокте.
Комади црног папира
Упутство:

  • Додајте кап или две безбојног лака за нокте у чинију с водом и сачекајте само секунд или два да се разлије по површини.
  • Брзо уроните папир у воду. Извадите и ставите на папирни убрус да се осуши.
  • Кад се осуши (то траје пар минута) нагињите папир у разних правцима, окренут ка светлости, како бисте видели дугу која се на њему оцрава.
    Напомена: Лак за нокте се на површини воде јако брзо суши, тако да немојте много чекати са урањањем папира након што додате лак у воду. Највише 10 секунди. 

papir cinija

Како се на папиру уопште створи дуга?

Када папир уроните у воду, њега обавије танак слој лака за нокте. Светло се рефлектује о лак, креирајући тако „дугу”. То је практично исти принцип по којем се и права дуга ствара на небу.
Покушајте да на папиру нађете све ове боје: црбену, наранџасту, жуту, зелену, плаву, индиго и љубичасту. „Бела” светлост састоји се од свих ових боја.
Извор: sciencekiddo.com