Научници доказали: Деца би са мамом требало да спавају до четврте године

13 августа, 2016

Мишљења о томе да ли детету треба дозволити да спава с родитељима веома су различити, али научници су сада доказали да је за децу најбоље да у родитељском кревету остану до ћетврте године…
mama i beba
Ако спавају одвојено, мајка и дете се теже повезују, а то штети и развоју мозга те води проблематичним понашањима како малишан расте, каже педијатар др Нилс Бергман са Универзитета у Кејптауну у Јужноафричкој Републици, а преноси Даилy Маил.
Пратећи 16 новорођених беба, Бергман је открио да су оне које су стављене на спавање у одвојени креветић спавале лошије од беба које су биле на маминим грудима. Уз то, праћење је показало да је срце беба које су спавале саме било под три пута већим стресом него код беба које су спавале уз маму. “Промене у мозгу које настају услед отпуштања хормона стреса могле би отежати стварање квалитетних веза касније у животу и водити према различитим проблемима у понашању”, рекао је др Бергман.
Неке студије повезују заједничко спавање с повећаним ризиком од “смрти у колевци”, но Бергман каже: “Кад се бебе угуше или подлегну смрти у колевци, то није зато што је мајка била уз њих. То је због других ствари: токсичног дима, цигарета, алкохола, великих јастука и опасних играчака.”
Британска организација Натионал Цхилдбиртх Труст подржава заједничко спавање под условом да родитељи не пуше, не пију, не користе дроге и нису болесни или претерано уморни. С друге стране, неки стручњаци сматрају да је најсигурније место за спавање бебе креветић у соби с родитељима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Научници доказали: Деца би са мамом требало да спавају до четврте године"

  1. Marijana каже:

    Nije tacno potpisujem. Majka sam troje dece i dete koje je spavalo sa mnom je najproblematicnije. Dete koje je spavalo odvojeno je samostalno,dobar djak cvrsto na zemlji.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама