Научници тврде да родитељи могу великим делом спречити појаву дечјих алергија и астме

11 октобра, 2016

Превелика заштићеност повећава могућност развоја дечјих алергија
povrce-
На децу и њихово здравље данас се пази више него икада – где се играју, с ким, јесу ли се превише испрљала, дирају ли нешто што не би смјела, не дозвољава им се да мазе животиње…али, штитећи их толико од “потенцијалних болести”, чинимо ли најбоље за њих?
Научници тврде да родитељи могу великим делом спречити појаву дечјих алергија и астме мењајући бактерије у њихову желуцу у првим месецима живота.

Прочитајте и A чиме ви храните своју децу?

Наиме, више излагања различитим врстама природних бактерија може помоћи у очвршћивању и изградњи дечјег имуног система. То укључује: дојење, одрастање уз пса од најранијег узраста, боравак уз домаће животиње…
Али, како су данашња деца све ређе изложена природи и природном свету, разне алергије и астма постају све учесталије и код сасвим мале деце, наводе стручњаци.
Окидач за астму и алергије је хиперактиван имунолошки систем који претерано реагује на присутност било којег страног тијела. Систем, наиме, еруптира упалом и на најмању присутност алергена.
Након што су деца у раним годинама свог живота била изложена одређеним бактеријама, то им помаже да имунолошки систем “не полуди” на присуство алергена као што су длака кућног љубимца, полен, ораси..
Здравија деца рођена су с више од три поједине врсте уобичајених бактерија, док она деца која ће развити склоност астми и алергијама их вероватно имају у мањим количинама.

Прочитајте и Деца одрастају у стерилној тврђави

Стварањем коктела пријатељских бактерија код деце, можемо помоћи деци да се касније у животу обране од бројних алергена.
Алергије и астма код деце се примијете обично након четврте године живота, што доводи до питања, што се могло учинити да се не развију пре тог узрста? Научници који су своје истраживање и објавили у часопису Натуре Медицине, открили су у желуцима једномесечних беба одређене узорке бактерија, што је значило да та новорођенчад имају три пута већи ризик од развоја алергија до узраста од 24 месеца и астме до узраста од четири године.
Начин живота се код људи последњих година знатно промијенио. Значајно смо смањили излагање наших тела бактеријама из околине, на која се наша тела у ствари ослањају. Један од идеалних начина како повећати количину микроба у свом дому јест пустити пса да “унесе околину” на својој длаци у кућу, јер управо су то микроби, тврде научници, којима бебе требају бити изложене у раној фази свог живота.
Деца која имају већу шансу за развој астме и алергија, производе одређену врсту антитијела, званог ИгЕ (имуноглобулин Е), које је познато као активатор упале, а оно се активира у присутности алергена.
Научници су такође дошли до закључка да се у модерним западњачким друштвима у посљедњих 60 година појава астме удвостручује сваких 20 година, зато је итекако неопходно пронаћи неку стратегију за спречавање.

Прочитајте и Четири чаробне речи које ће окончати пробирљивост код деце …

Усредсређивањем на разлике микробних функција – у њиховим метаболичким производима и њиховим учинцима на функционисање имунитета – овакве студије помажу дефинисати пут који ћемо морати следити како би се спријечиле ове болести.
У томе може помоћи и одређена врста хране која може повећати број добрих бактерија у пробавном тракту:
јогурт;
празилук, лук, целер;
банане;
бели лук;
брокули, кељ, купус, карфиол;
пшеничне мекиње, ражени хлеб, јечам, овас;
кисели купус;
јабуке;
кефир;
гљива;
артичоке;
палента;
боровнице;
 
Извор: Дечјапосла

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама