Једноставни начини како детету ублажити страх од доктора

Стручњаци кажу да је страх од доктора резултат неколико фактора: темперамента детета, његовог узраста и претходних искуства у ординацијама и болницама. Деца која су од малена често болесна и изложена низу неугодних претрага, имају веће шансе да развију страх од одласка педијатру или у болницу. Ако томе додамо и такозвани развојни страх од непознатих људи и ситуација, одлазак лекару за неке родитеље права је ноћна мора. Високо на листи стресних ситуација у лекарској ординацији свакако је вакцинисање и било који захват који укључује иглу.

Дете које се боји лекара обично гласно плаче, пружа отпор, не може да се смири. Најтеже је с малишанима између једне и четири године, јер они већ повлаче одређене асоцијације кад виде лекара или кад схвате да морају у болницу, али не може им се још логично и рационално објаснити да је то све за њихово добро.

Када виде своје тужно, престрашено и уплакано дете, често и родитељи развију анксиозност око одласка лекару. Неки чак одлажу вакцине или покушавају телефонски решити терапију с педијатром. Ако ипак оду љекару, свој немир и непријатности родитељи невербално и несвјесно преносе на своје дете, чиме се ситуација још више погоршава. Родитељи признају да им је током прегледа тешко пратити упутства педијатра јер су толико узнемирени дететовим стресом, па као да уопште нису у ординацији ни присутни. Зато је важно да родитељ прво умири себе, јер посете лекару су неопходне. Ни један педијатар не може на памет или преко телефона одредити здравствено стање детета. Лекар дете мора да прегледа.
Како посета педијатру учинити мање застрашујућим за дете (и родитеља)?

1. Припремите дете прие одласка

Чак и ако неће хтети разговарати о одласку лекару, причајте детету што ће се догодити на прегледу. То можете учинити помоћу играчака (докторских сетова за децу), помоћу игре улога с дететовим омиљеним плишаним играчкама или помоћу сликовница.

Дете се боји непознатог, баш као и одрасли. Зависно од тога због чега идете код педијатра, опишите детету корак по корак како ће то изгледати (ићи ћемо аутом, паркирати се, доћи у чекаоницу, тамо ће бити и друге деце, чекаћемо да нас сестра позове, ући ћемо у ординацију, поздравити докторицу и тако даље). На тај начин дете се у сигурности свог дома у главици упознаје са ситуацијом коју познаје од раније и добија својеврсну утеху да ће све бити у реду.

2. Не стварајте додатне страхове и не ругајте се дететовом

Када објашњавате што ће се догодити током прегледа, немојте лагати или прећуткивати. Боље одмах реците: “Идемо по једну боцу, она би те могла мало запецкати, али за трен ће проћи. Ја ћу бити тамо с тобом”. Циљ је бити искрен, али не преувеличавати страх или га исмијавати ријечима попут “Немој бити мала беба”.

Исто тако, чак и кад је дете здраво, немојте га плашити одласцима доктору. Многи родитељи дисциплинују децу на начин да им “прете” и да их страше нечим што је дјеци изузетно непријатно и негативно. Ако дете плашите доктором, не можете очекивати да га се затим неће и стварно бојати.

3. Не нудите празна обећања

Немојте детету говорити да неће добити вакцину/ињекцију или да неће вадити крв ако то није истина или не знате да није истина. Ако кажете да неће бити боце, а онда је дете добије, оно вам више неће веровати и код следећег одласка љекару имаћете још више проблема. Понављамо, дете се највише боји непознатог. Дете се боји што ће му љекар радити, па лагање или нагађање није опција.

4. Понудите детету дистракцију

У оваквим случајевима, док чекате на преглед, добро је имати мобител с цртаним филмом, играчке у торби или неку унапријед испланирану тему за разговор како би дете мало опустили и скренули му пажњу са страха.

Када уђете у ординацију и кад љекар треба да да вакцину/ињекцију (што је највећи страх код деце), трик који искусни педијатри знају је да за вријеме давања вакцине/ињекције дијете покушају да натјерају да закашље како би мало отупили бол од игле.

5. Пружите утеху

Осјећај страха код мале деце је потреба да им се пружи заштита, утеха и осећај сигурности. Тога дана кад знате да требате код лекара дајте детету више мажења, више загрљаја, држите га цијелим путем ближе себи, узмите га у крило, нека оно поновно буде ваша мала бебица. На тај начин умирујете и себе и физичким додиром детету дајете поруку да ће све бити у реду и да сте уз њега.

6. Наградите дете неком ситном посластицом након прегледа

Обећајте детету да ћете након посјете љекару отићи заједно на сладолед, или ако дијете има прехладу да ћете код куће заједно испод декице гледати цртани или читати омиљену причу колико год пута оно то буде хтело. Овде није циљ куповати дететов мир и послушност, већ му одвратити мало мисли од садашњости, најавом пријатне будућности.

На тај начин помажете детету да створи позитивне асоцијације у вези са искуством одласку доктору.

Извор: Клинфо