Научници тврде: Средња деца су најуспешнија у породици

18 марта, 2016
 
Ова деца навикла су да “чекају свој ред” па су због тога скромнија, упорнија па и амбициознија. Нису попут друге деце толико везана за дом и лакше се осамостаљују.
porodi
Годинама су психолози и научници уверавали да је средњој деци најтеже приликом одрастања,  да су повученија и мање успешна од своје млађе или старије браће, међутим то није тачно, тврде едукацијски и васпитни психолози Кетрин Салмон и Катрин Шуман.
Ове две докторке истражиле су бројне породице, упоредиле успехе средње наспрам друге деце и приметиле да она имају већу вероватноћу за успех од друге деце. Тако су од свих америчких председника од 1787, њих 52 одсто били средња деца, укључујући Томаса Џеферсона, Абрахама Линколна, Џона Кенедија и друге.
Једна од ауторки књиге “Тајна моћ средње деце”,Катрин Шуман објашњава да су средња деца мање конзервативна и нису толико везана за хијерархију као њихова браћа и сестре. Такође, врло им је важно пријатељство и мишљење других, па због тога лако постају омиљени у друштву.
Средња деца пре се одселе од родитеља и започињу живот у другом граду, па су у том смислу предузетнија, а њихово брзо напредовање у каријери доказују да су спремни да се изборе за себе.
– Амбиција је особина коју деле средња деца, а она је настала као резултат борбе за родитељску наклоност – рекла је Шуман.
Њена колегиница Саламон сматра да су средња деца навикла да чекају свој ред у породици, па тако чекају на ред да добију похвале и утеху. Због тога су скромнија, упорнија и промишљенија, што су одлични квалитети за лакше сналажење у животу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Научници тврде: Средња деца су најуспешнија у породици

  1. Jojo каже:

    Tacno!Starija sestra pored 3 deteta jos uvek je zavisna od majke,svakog dana po vise puta je zove,mladja je tek prica!Moje su i najbolje za mene,ali ponelad se pitam jesam li zamenjena u porodilistu .Dodajte da ta ista srednja deca imaju najmanje ljubavi ,kao sto bi rekla moja majka,lako je sa tobon,ti uvek nadjes put,a one ne….

    1. Mama 1 каже:

      Mozda je ovo tacno u Americi, ne znam. Ali na prostoru Balkana, a znam puno porodica iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine zakljucujem da je ovo cista glupost. Naravno da ima srednje dece koja su uspesnija od svoje brace i sestara, ali ima mnogo i onih koji to nisu ( mnogo vise medju osobama koje ja poznajem). Ne znam zasto se kod nad objavljuju istrazivanja koja se vrse u Americi ili u Zapadnoj Evropi, kada smo mi skroz drugog mentaliteta, nizeg standarda, i ti rezulati su kod nas tesko primenjivi.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама