Наука каже: Због сестре ћете бити бољи човек

20 септембра, 2018

Бројна истраживања су показала да вас сестра може пуно научити о решавању сукоба, емпатији…

Наука доказује да постоје многе добробити за дете када има сестру — иако сте се можда овог тренутка сетили свих свађа са својом сестром или препуцавања око омиљене гардеробе.

— Оне вам помажу у развијању друштвених вештина, попут комуникације, компромиса и преговора. Чак и сукоб међу браћом и сестрама може подстаћи здрав развој — каже Алекс Јенсен, асистент професора на Универзитету „Brigham Young“ и аутор истраживања о односима међу браћом и сестрама.

Сeстра је важна за ментално здравље

Треба ли вам помоћ? Позовите своју сестру. Истраживање објављено 2010. у часопису „Journal of Family Psychology“ показује да сестра може подстаћи ваше ментално здравље и самопоштовање.

Посебно, научници са Универзитета „Brigham Young“ открили су да сестре помажу и штите од „самоће, недостатка љубави, осећаја кривице, себичности и страха“.

— Оно што знамо показује да су сестре важне за ментално здравље, а касније у животу, кад родитељи умру, оне често одржавају контакте у породици — објаснио је Јенсен за портал Motherly.

Чини вас саосећајном особом

Исто истраживање показује да вам сестра може помоћи да постанете љубазнији, те да пружате помоћ и дарујете. То је зато што сестре подстичу на позитивно друштвено понашање, као што су саосећање и алтруизам, јер показују своју љубав и наклоност. Снага овог утицаја није везана за односе с родитељима.

— Чак и ако се мало свађају, све док има љубави, однос ће бити позитиван. Ако се браћа и сестре свађају, морају регулисати емоције. То су вештине које ће им бити важне касније у животу — објаснила је за  ABC News  ауторка истраживања Лаура Падила Вокер, професорка на Универзитету „Brigham Young“.

Сестра “оштри” вештине које су потребне за међуљудске односе

Испада да вас сестра може научити пуно о решавању сукоба, емпатији и како неговати друге. Према Џефрију Клугеру, аутору књиге „The Sibling Effect“, можете научити како се носити са аргументима или ситуацијама које су ескалирале с вашом „борбеном“ или „физички застрашујућом“ старијом сестром.

С друге стране, Клугер каже да ако имате млађу сестру која је несигурна или јој треба вођа, помоћи ће вам да постанете брижни или емпатични према другима. Научници су открили да су мушкарци који су одрасли са сестрама пуно бољи у комуникацији са женама него они који су били једино дете или су имали само браћу (такође ово вреди и за обрнуту ситуацију).

— Нека истраживања сугеришу да ако особа има брата или сестру, односно ако је супротног пола од ње, може стварно имати корист у адолесценцији. Многи су постали пуно ближи с браћом и сестрама у пубертету јер су они извор информација о супротном полу — објашњава Јенсен.

Сестра вас учи независности, амбицији и равнотежи

Истраживање британских психолога из 2009. показало је да су особе које су одрасле с најмање једном сестром одлучније и независније од оних које су одрасле само с браћом. Коаутор истраживања Тони Касиди са Универзитета „Улстер“ објаснио је за Daily Mail:

— Реч је о унутрашњој жељи да сваки пут желимо боље, да тежимо циљевима. Свакако се чини да постоји нешто с породицама које имају кћери, више воде до подстицања успеха и независности.
То истраживање обухватило је 571 особу у доби од 17 до 25 година, а открило је да сестре помажу браћи и сестрама да постигну унутрашњи мир. С друге стране, били су срећнији и оптимистичнији од својих колега.

Зашто сестра, а не брат?

Све то има везе са изражавањем емоција.

— Жене отварају канале комуникације и пуно су израженије у животним ситуацијама, и то је позитивно. Емотивно изражавање је важно за добро психолошко здравље, а сестре у породици га подстичу — објаснио је Касиди.

Извор: Lolamagazin.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама