Наука открива тајне СРЕЋНОГ детињства: ТОПЛИ родитељи, емоционална подршка, добри узори

Детињство поставља темељ за остатак живота човека. Ствари којих се сећамо, људи које смо срели, активности и животни догађаји које смо делили постају део наших лепих успомена на детињство. Здраво детињство води здравом одраслом добу.

Значај срећног детињства

Деца се развијају и физички и психички. Срећна деца расту у здраве, добро прилагођене и успешне одрасле особе. С друге стране, лоша искуства из детињства могу имати штетне последице по здравље. Детињство у коме доминирају негативне емоције може довести до лошег менталног здравља.

мајка-дете-срећно-детињство
Canva.com

Предности одрастања са срећним раним животним искуствима подразумева:

  • Боље исходе физичког и менталног здравља
  • Мање проблема у понашању
  • Већи академски учинак
  • Већу креативност
  • Боље вештине решавања проблема
  • Више друштвених вештина
  • Боље самопоштовање
  • Јачу отпорност
  • Боље здравље у одраслом добу
  • Повећано задовољство животом
Тајне срећног детињства

Да ли природа или васпитање одређују дугорочну срећу вашег детета? Наука нам говори да оба фактора  доприносе срећи деце.

Добри гени могу довести дете у бољу позицију да ужива у породичном животу, али родитељство и окружење у детињству такође могу утицати на то како ће дете испасти. Не постоји само једно или друго, већ интеракција између њих.

Не можемо да променимо генетику (још). Али године револуционарних истраживања откриле су неколико различитих начина за подизање срећне, здраве деце.

Срећна деца имају топле старатеље који брзо реагују њихове потребе

Топло и одговорно родитељство један је од најјачих предсказивача срећног детињства. Деца имају тенденцију да развију сигурну приврженост која је повезана са многим позитивним исходима.

Родитељи који брзо реагују на понашање своје деце и задовољавају њихове потребе стварају безбедно детињство испуњено добрим успоменама. Деца се осећају безбедно и заштићено.

Срећна деца добијају снажну емоционалну подршку од одраслих

Емоције су изузетно важне за наш мозак. Децу је лако усрећити. Сви смо гледали видео снимке на којима се  беба смеје без престанка и најмањој ствари? Можете да играте „игре скривања лица“ са њима сатима и неће им досадити.

Једно истраживање је показало да деца између 6 и 12 година показују висок ниво позитивних емоција, али како су расла, степен позитивности се смањивао. Чини се да су најмлађи најзадовољнији својим животом, док се најстарији више колебају.

Зашто је то тако?

То је зато што срећно детињство није само пружање позитивног искуства и срећних тренутака детињства. То такође значи да треба да их подржимо и пружимо им помоћ у тешким околностима или кад се боре са негативним емоцијама.

Када мало дете нападне бес, покажите саосећање и помозите му да се са тим носи, како би научило да препозна и регулише емоцију следећи пут. Немојте игнорисати или кажњавати дете. Треба да му покажете безусловну љубав уместо да га срамотите и кривите за трауматска искуства.

Срећна деца имају добре међуљудске односе

Срећа се може наћи у позитивним односима са добрим пријатељем или чланом породице. На дечју перцепцију среће снажно утичу њихови блиски односи са вршњацима и родитељима. Добијање похвала од пријатеља и породице чине да буду срећнији.

Срећна деца уче од узора са јаким вредностима

Усвајање одређених вредности и понашања од стране родитеља може допринети срећи деце. Истраживачи су открили да се срећа родитеља може пренети на децу кроз њихове вредности и понашања.

Ако ставите високи приоритет на просоцијалне и породичне вредности у односу на материјалне и одржавате здраву равнотежу између посла и слободног времена – бићете добар пример детету каква понашања нас чине срећнијим.

Срећна деца се осећају компетентно и имају осећај самоефикасности

Укључите децу у активности које су у складу са њиховим интересовањима и помозите им да постану вешти. Деца која развијају осећај за мајсторство и самодовољност су здравија, срећнија и успешнија.

То како се деца осећају цењеном од стране родитеља и наставника такође утиче на њихову жељу за самоусавршавањем. Мотивишите њихов начин размишљања о расту хвалећи њихов труд и процес, а не њихове способности или таленте.

Срећна деца имају аутономију у животу

Деца коју одгајају родитељи који подржавају аутономију обично имају боље психолошко и психосоцијално функционисање. Осећају да контролишу своје животе. Могу да преузму одговорност када уче и граде пријатељства.

Насупрот томе, родитељи који су склони контроли и не дозвољавају деци да доносе било какве одлуке могу изазвати анксиозност, депресију и општу несрећу код деце.

Срећна деца су љубазна и захвална

Људи проналазе срећу у пружању љубазности и захвалности. Деца која су љубазна и захвална доживљавају више среће у узбудљивим догађајима. Уживају у бољим друштвеним односима и пријатнији су у свакодневном животу.

Срећна деца учествују у друштвеним активностима

Укљученост деце у друштвене активности и заједницу доприноси њиховом осећају припадности, повећава њихов осећај друштвене повезаности и чини их срећнијима.

Срећна деца редовно вежбају

Физичке вежбе могу побољшати расположење детета. Редовно вежбање је повезано са низом предности, укључујући срећу, самопоштовање и смањен ризик од зависности од дрога.

Уместо закључка – још која мисао о срећном детињству

Срећно детињство је неопходно за развој детета. Међутим, то не значи да своју децу треба да чинимо срећном све време. Тешко је било ком детету да буде срећно када цео дан ради домаћи задатак из математике, када му родитељи искључе интернет, када изгубе утакмицу или када морају да поједу порцију бораније за ручак. Сва ова искуства су непријатна за дете, али су за њега и едукативна и корисна.

Када дете прође кроз ова неизбежна негативна искуства, уз помоћ родитеља може развити здраву толеранцију на фрустрацију.

Дакле, деци није потребно савршено детињство да би била срећна. Пружање топле и пуне подршке један је од најбољих начина да им помогнете да превазиђу изазове чак и ако имају тешко детињство.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.