Не уписујте децу раније у школу!

17 фебруара, 2020

Таква деца као адолесценти чешће имају проблем са концентрацијом, лошије оцене и самоконтролу

Foto: Canva

У жељи да детету касније олакшају живот, многи родитељи погреше тако што их упишу у школу пре него што је законом предвиђено . Истраживачи са Стенфорд Универзитета тврде да је то погрешно, као и да се негативне последице ранијег поласка виде касније, са 11 година. Таква деца као адолесценти чешће имају проблем са концентрацијом, лошије оцене и самоконтролу. Такође, повећава се вероватноћа да ће бити хиперактивни. Ово истраживање није изненадило научнике јер су и раније студије показале да малишани који су “безбрижни” све до седме године, имају боље ментално здравље.

Подаци су посебно важни за земље у којима је законом прописано да деца раније полазе у школу. На пример, у Великој Британији и Америци крећу са пет година, а у Француској и Данској са шест.  У Шведској или Финској први разред се уписује са навршених седам година.

Извор: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


11 коментара на "Не уписујте децу раније у школу!

 1. maja каже:

  Da li se ovo odnosi i na decu rođenu u januaru i februaru koja po zakonu moraju da krenu u školu sa 6 godina?

 2. jasmina каже:

  ,, U našoj zemlji, Srbiji, prvi razred se upisuje sa navršenih 7 godina! ” A deca rođena do 1. marta naredne godine?

 3. Jasmina каже:

  U Srbiji se deca upisuju u prvi razred i pre navršenih sedam godina, ali ne voljom roditelja! ( deca rođena u januaru i februaru naredne školske godine) moraju da se upišu u prvi razred?!

 4. Soka каже:

  Glupost! Moja cerka je ranije krenula u skolu i bila najbolji djak!

 5. tijana каже:

  Kako da ih ne upisujemo kad nas primoravavaju!Deca koja su rodjena do prvog marta idu ranije,moj sin je rodjen u februaru i krece u skolu sa 6 god. U predskolsko sa 5.Nemamo pravo da biramo!

 6. Dragoslava Kokotović каже:

  Moje dete je po zakonu moralo krenuti ranije u školu. Od početka se suočavamo sa raznim problemima, koncentracija, pažnja i sl. Još uvek ume da se zaigra na času, ne ometa nikoga ali se igra. Sama sam odlučila da ga odvedem kod pihologa. Posle izvršenog testiranja, zaključak je da ima izuzetno visok koeficijent inteligencije ali da je veoma emotivno nezreo. On postiže odličan uspeh u školi, ali uz pomoć svih nas iz porodice. Volela bih da znam kako da mu pomognem ili da umanjim posledice do kojih može ili je već došlo.

 7. Nikola каже:

  Koja instraživanja? Koji izveštaji? Koji rezultati?
  Nigde ni jedne reference.
  Da li je starost realan kriterijum za ocenu da li je dete spremno za polazak u školu?
  Moje mišljenje je da nije.
  Neka deca mogu da krenu ranije, neka ne. Zato i postoji stručna služba u školi koja ocenjuje da li je dete spremno ili nije.

 8. Sanja каже:

  ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA
  Upis učenika u osnovnu školu
  Član 98
  U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.
  Roditelji dece koja su krenula ranije u školu i pored odličnog uspeha ostvarenog u ranijim razredima suočavaju se sa velikim problemima dosta kasnije.
  Stručna služba može proceniti da je dete spremno za školu tad, ali problemi mogu nastati kod nastavnika…..

 9. Šiško каже:

  Individualna stvar, deca sportisti ne spadaju u ovu grupu. Naša deca su pametnijs i sa većim predispozicijama od onih sa zapada…

  1. učiteljica каже:

   Naša deca bila su pametnija dok su detinjstvo provodila napolju razvijajući mozak kroz igru, kretanje, socijalizaciju… Sada su i naša deca ista kao i ona na zapadu… inertna, nezrela, dolaze u školu sa rupama u mozgu u zonama za finu motoriku, koordinaciju, pažnju, koncentraciju i toleranciju na dosadu – koja je neminovna jer je njima dosadno ako se aktivnost ne menja na dva minuta – kao u igrucama, na Tv i sl…

   1. Katarina Kostić каже:

    Bravo Učiteljice!!!! Vaše mišljenje je direktno iz prakse i prema tome relevantno! Dokazano je da boravak u prirodi, igra i podsticanje kreativnosti i fine motorike, koju treba potencirati od najranijeg uzrasta , produkuje inteligentiju i funkcionalniju decu!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама